Smrad, hluk a obrovské plamene zo Slovnaftu

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Vyriešený
meno
Helena 17. novembra 2017

Slovnaft: obrovske fakle horia cely den a celu noc!!!! Neda sa v klude spat, hluk a osvetlenie z fakiel rusi nocny klud.
Smrad ktory vypusta sa neda dychat! A najhorsie je kolko kyslika spalia tieto ozrutne fakle! Uz tu nie je ziaden kyslik na dychanie. Žiadam o riesenie tejto situacie. Ludia sa nemaju na koho obratit. Starostovia to musia zacat riesit!
Je to katastrofa co nas tu vsetkych poziera. Ak nebude kyslik budeme ho kupovat v sačkoch od Slovnaftu?

17. november 2017

somár rámos

Najvyšší čas,už uplynul , aby sa s touto sku3venou firmou niekto začal zaoberať, všetky predchádzajúce sťažnosti na OPS nikam neviedli , ani na ne nik neodpovedal.Dokedy tu budeme takto jednotlivo vypisovať, prečo sa nespojíme ,to sme fakt také zaprdené ovce, že si hentaká smradlavá žumpa prakticky v meste robí čo chce?
17. november 2017

Erik Hallon

Suhlasim s neznesitelnym hlukom. Zial toto sa "riesi" uz roky. Dostanete kopiu vyjadrenia slovnaftu ze robia to a ono a merania dokazuju hluk v norme.
04. december 2017

somár rámos

GREENPEACE Slovensko
Dobrý deň prajem pani riaditeľka.
Posielam Vám krátke video z dnešného večera natočeného v Rusovciach .
Žiara v pozadí je Slovnaft.
Desaťtisíce obyvateľov Bratislavy,ale aj okolia ,Rovinka ,Dunajská Lužná, aj Svätý Jur,Petržalka, aj Dlhé diely,áno aj Modra ,sú obťažované svetelným smogom ,zápachom (noxy?!) ,čoho sme my zadunajci našťastie ušetrení,chráni nás les a Dunaj,a hlukom.Toho už nie sme ušetrení .Neustály infrazvuk obťažuje vo dne v noci .
Mnoho bolo sťažností na stránke Odkaz pre starostu.Samozrejme bez odozvy.
Nikto nič,ľudia sú bezmocní ,rezignovaní.
Nie je toto parketa pre Greenpeace,postaviť sa za bezmocných ,a ukázať Slovnaftu ,že v zastavanom hlavnom meste sa treba správať ako keby tam bývali ľudia?
Ďakujem

ODPOVEĎ

Dobry den pan....
Velmi pekne Vam dakujem za informacie. Bohuzial, elektrosmogu sa Greenpeace Slovensko nevenuje. Co sa tyka zapachu, momentalne nedisponujeme ani ludskymi ani casovymim kapacitami a rovnako ani potrebnym vybavenim. Velmi nas to mrzi, ale v sucasnosti sa nam tomuto pripadu neda venovat. Mozno by som Vam vsak rada poradila kontaktovat aj zodpovedne organy a informovat ich o probleme.

S pozdravom,



http://www.greenpeace.org/slovakia/sk/o-greenpeace/FAQ/
29. január 2018

Tomas Pop

Slovnaft - opat hluk a smrad

Dobry den. V noci zo soboty(27.1) na nedelu(28.1) boli opakovane pocute silne vybuchy z rafinerky a od pol noci sa objavil aj neznesitelny zapach, ktory pretrvava aj cez den. Nakolko som ziadne oficialne vyjadrenie Slovnaftu o planovanych pracach nenasiel, prosim kompetentnych o preverenie. Dakujem. Pop
29. január 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

mestská časť BA - Podunajské Biskupice obdržala informáciu, ktorá je zverejnená na webovej stránke mestskej časti, kde v dňoch 27. 1. 2018 až 29. 1. 2018 bude prebiehať mimoriadna odstávka jednej z výrobných jednotiek. Činnosti s tým spojené budú sprevádzané spaľovaním na poľných horákoch a zvýšenou hladinou hluku. Ide o štandardný, bezpečný a riadený proces.
Všetky dostupné informácie sú na webovej stránke spoločnosti Slovnaft, a.s.

Ing. Vandriak Eduard
ved. ref. ŽP,OaCH
MiÚ Podunajské Biskupice
29. január 2018

Helena

Vdaka za odpoved,
Ale ten jedovaty vzduch to nevycisti.
Bol ste vecer vonku, ani 10 minutsa tam nedalo zostat! Ved tu zijete aj Vy! Vam je to jedno? Skuste zavolat niekoho kto vie odmerat hodnoty toxinov v ovzdusi ked to slovnaft vypusta. Je jednoduche skopirovat vyhlasenie Slovnaftu a podat nam ho ako argument nedychatelnosti vzduchu, v ktorom tu vsetcia byvame.
Nie je to zodpovedne, a Vy ste tu na to aby ste s tym nieco urobili.
29. január 2018

Rem Dor

ten toxicky dym si mozete namazat na chleba alebo si natankujte rovno vzduch z vrakune ...neda sa to dychat...dovtedy az kym ludia nepochopia ze peniaze sa dychat nedaju...velmi smutne
29. január 2018

somár rámos

Kedy konečne pochopíte ,že to nik za vás-nás riešiť nebude. A už vôbec nie starostka PB.Kto má trochu rozumu ,nech si zistí jej "prepojenia",kto urobil v Biskupiciach cesty???, ešte myslíte ,že to bude niekto riešiť?A to bolestínske Helenine-
" Skuste zavolat niekoho kto vie odmerat hodnoty toxinov v ovzdusi ked to slovnaft vypusta"
a
"Vy ste tu na to aby ste s tym nieco urobili."
Nie my sme tu na to ,aby sme si to nenechali robiť , a kým to nepochopíte tak sa nič nezmení.
30. január 2018

Alan

Neznesiteľný chemický smrad zo Slovnaftu

29.1.2018 - neznesiteľný zápach zo Slovnaftu. Už včera to bolo na úrovni únosnosti, ale dnes je to prekročenie všetkých predpisov, človek sa dusí, nemôže vychádzať. Životné podmienky kvôli tomuto znečisťovvateľovi sú už neúnosné. To sa musia ľudia odsťahovať z P.Biskupíc aby sa to začalo konečne riešiť?
30. január 2018

Micjaela

Zápach

Už tri dni je navečer a celú noc cítiť nepríjemný zápach. Prosím čo to spôsobuje a kedy to prestane? Nemožem ani vyvetrať.
01. február 2018

somár rámos

Pán Molnár sa ospravedlnil, za možné nepríjemnosti,ktoré vznikli prevádzkou Szlovnaftu,to nestačí??
09. február 2018

Katka Adamcova

Dobry den
Aj ja chcem nieco napisat neviem ci to ostatny necitia ale ten smad je az v Šamorine stipe v krku a drazdi strasne nieco, ked clovek vyvetra je to este horsie, toto podla mna nieje normalne v dnesnej dobe?hlavna vec ze Slovnaft sa stara len o peniaze a nie o zdravie ludi ktoru tu ziju...zamestnanci maju zakazane o tom hovorit!!!dneska je uz 9februara a je to strasne ...nahnevana som lebo mam 2male deti a nenecham to len tak ....vyjadrenie slovnaftu pisu pravnici aby to maly obhajene ....som zvedava co bude o par dni?
10. február 2018

somár rámos

https://www.facebook.com/Smrd%C3%AD-a-hu%C4%8D%C3%AD-Slovnaft-124044794377209/
Smrdí a hučí Slovnaft
10 h ·
Ak citite smrad alebo pocujete staci napisat kratky podnet kompetentnym organym aby o vas/nas vedeli:

‼️Smrad: [email protected] (Inspektorat zivotneho prostredia)

‼️Hluk: [email protected] (max 50db cez den, a v noci od 22:00 do 6:00 len 45db) - podnet sa zasiela na Regionalny urad pre verejne zdravotnictvo v BA

Cim viac podnetov tym mensia pravdepodobnost ze uradnici budu zatvarat oci. POdla poslednych skusenosti sa najma na RUVZ BA vyhovarali ze nemaju takmer ziadne podnety k Slovnaftu.
10. február 2018

somár rámos

Oprava -

https://www.facebook.com/Smrd%C3%AD-a-hu%C4%8D%C3%AD-Slovnaft-124044794377209/
10. február 2018

somár rámos

Neviem kde je problém -
www.facebok.com smrdí a hučí slovnaft
10. február 2018

Helena

Super, dakujem za info, ktore niekam vedie, ja si myslim, ze ked sa spojime, tak to aj niekam povedie. Ved uz je nas dost. Budem pisat kym sa s toho nestane lavina.
16. marec 2018

MartinM

Prosim, ak mate nejake podnety ohladne SMRADU, ci HLUKU v okoli Slovnaftu, tak prosim citajte/piste na facebook "Smrdi a huci Slovnaft" pripadne podajte podnet na tam uverejnene kontakty kompetentnych organov - co by bolo uplne NAJLEPSIE.
Momentalne sa formuje obcianska iniciativa.
V jednote je sila!

Martin Medved
07. máj 2018

Andrea

Neznesiteľný ropný štipľavý smrad zo Slovnaftu

V neskorých nočných hodinách sa Podunajskými Biskupicami šíri neznesiteľný štipľavo ropný smrad z komínov Slovnaftu. Šírenie smradu je celoročné, avšak v lete a v teplých nociach je mimoriadne citeľné a otravné, pretože v letných a teplých nociach si otvárame okná, aby sa byt vychladil. Toto je však , konkrétne aj dnes v tejto chvíli nemožné, pretože tento neznesiteľný smrad nás doslova zobudil a už nie je možné nereagovať na takú nehoráznosť Slovnaftu.
09. máj 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Podnet bude odstúpený na Inšpekciu životného prostredia, odboru inšpekcie ochrany ovzdušia.

ref. ŽP,OaCH
MiÚ Podunajské Biskupice
21. máj 2018

Odpoveď samosprávy

Dňa 09.05.2018 bolo na SIŽP – IŽP Bratislava, odbor inšpekcie ochrany ovzdušia (OIOO) zo stránky odkazprestarostu.sk doručené mailom podanie na znečisťovanie ovzdušia spoločnosťou Slovnaft, a.s. Bratislava.

V podaní sťažovateľka upozornila na neznesiteľný ropný štipľavý smrad z komínov Slovnaftu, ktorý sa pravidelne šíri v neskorých nočných hodinách v Podunajských Biskupiciach, pričom pociťovanie zápachu sa zvyšuje najmä počas teplých letných nocí, kedy musia mať obyvatelia otvorené okná, aby sa byty ochladili. Osobitne bol zápach intenzívne cítiť dňa 07.05.2018 v skorých ranných hodinách.

Nakoľko v uplynulých cca 3 mesiacoch, ale predovšetkým koncom januára sme obdržali podnety na znečisťovanie ovzdušia, najmä zápachom šíriacim sa zo Slovnaftu od viacerých obyvateľov žijúcich prevažne v MČ Podunajské Biskupice, vykonali pracovníci SIŽP – IŽP Bratislava začiatkom februára 2018 kontrolu v a.s. Slovnaft za účelom prešetrenia dôvodov zvýšeného zápachu resp. aj zvýšeného dymenia a hluku z výduchov výrobných jednotiek tohto prevádzkovateľa.

Kontrolu sme zamerali na preverenie denných údajov a hlásení (reportov) z výrobných jednotiek na centrálnom podnikovom dispečingu a.s. Slovnaft, na kontrolu údajov z imisného monitorovacieho systému znečisťujúcich látok (AIMS), a kontrolu aktuálnej prevádzkovej dokumentácie potenciálnych zdrojov znečistenia u uvedeného prevádzkovateľa.

Na základe predbežne zistených údajov došlo koncom januára k neplánovanému výpadku – poruche a následnej (niekoľkohodinovej krátkobej) odstávke VJ Vodíkareň, ktorá je súčasťou komplexu Hydrokrak a nábehu záložného kotla na podnikovej teplárni). Odstávka a nábeh boli vykonávané v súlade s podnikovými smernicami a technologickým reglementom technológie, pri nepredpokladanom výpadku-poruche ale môže dôjsť ku krátkodobému zvýšeniu dymenia resp. aj zvýšenej hlučnosti, spojenej so zvýšením kapacity spaľovaných odplynov na poľných horákoch. Poľné horáky (fakle) sú určené na bezpečné zneškodnenie (spálenie) havarijných únikov odplynov (uhľovodíkov) z výrobných zariadení, prebytočné odplyny z technologických zariadení sú odvedené do podnikovej zbernej siete na ďalšie spracovanie. Za normálnych prevádzkových podmienok v súčasnosti sú všetky odplyny z výrobných zariadení druhotne spracované a po úprave zhodnotené v zbernej sieti odplynov pre ďalšie spracovanie pri výrobe palív a v procesných ohrevoch, takže do vonkajšieho ovzdušia nie sú technologické emisie uhľovodíkoveho charakteru (THC) príp. sírovodík (H2S) z výrobných prevádzok spoločnosti (z komínov – výduchov) za ustálených prevádzkových podmienok odvádzané. A počas prechodových stavov (nábeh, odstávka z dôvodu revízií, GO, výmeny dielcov apod.) a poruchových stavov musia byť nadlimitné nespracovateľné odplyny bezpečne a kontrolovane zneškodnené (spálené) na poľných horákoch. Prípadný výpadok zariadenia v dôsledku poruchy aktivuje automatický blokovací systém, ktorý výrobné zariadenia bezpečne odstaví a odplyny - emisie presmeruje na rekompresnú stanicu na ich zhodnotenie prípadne bezpečné zneškodnenie na poľných horákoch. Udalosť je okamžite hlásená a zaznamenaná písomne aj elektronicky na podnikovom dispečingu, je prešetrovaná a vykonávajú sa okamžité opatrenia na odstránenie poruchy a znovuuvedenie zariadenia do prevádzky. Takéto mimoriadne stavy ako aj plánované odstávky výrobných jednotiek sú v prípadoch výkonu údržby a opráv hlásené aj na ObÚŽP a na inšpekciu ŽP.

Je potrebné poznamenať, že senzorické vnímanie zápašných látok zo Slovnaftu v ovzduší obyvateľmi okolitých obytných zón nie je spôsobované z dlhodobého hľadiska často viditeľnými emisiami (v dôsledku vodných pár, či plameňov na poľných horákoch ) z technológie (t.j. vypúšťaných komínmi), ale fugitívnymi emisiami, t.j. drobnými neviditeľnými únikmi plynov, medziproduktov príp. procesných médií zo stoviek potrubí, armatúr a spojov v rámci celého výrobného areálu Slovnaftu vrátane skladovacích zásobníkov a prečerpávacích terminálov surovín, medziproduktov a produktov, ktoré majú charakteristické aromatické vlastnosti uhľovodíkovej povahy typické pre petrochemickú rafinériu. Tieto emisie sú periodicky podľa harmonogramu na každej prevádzke monitorované a vyhodnocované kombináciou priamych meraní fugitívnych únikov a technických výpočtov podľa metodiky LDAR, vykonáva ich spoločnosť VÚRUP. Na základe záverov týchto správ sú všetky miesta, kde boli zistené fugitívne úniky do ovzdušia, zaradené hneď do plánu revízií, opráv za účelom utesnenia alebo výmeny príslušných dielcov alebo tesnení. Nakoľko sú dlhodobo tieto fugitívne emisie monitorované a vyhodnocované, sú každoročne zbilancované a v súlade s platnou legislatívou ochrany ovzdušia tak ako za priame emisie z technologických výduchov sú odvádzané poplatky za znečisťovanie ovzdušia do Štátneho environmentálneho fondu.

Treba podotknúť, že pociťovanie zápachu zo vzdialenejších zdrojov, najmä od veľkých priemyselných podnikov ako je Slovnaft veľmi závisí od aktuálnej poveternostnej situácie a lokálnych rozptylových podmienok. V dôsledku celoročne prevládajúceho prúdenia od SZ a Z je vyššia imisná záťaž znečisťujúcimi látkami emitovanými do ovzdušia z priemyselných podnikov situovaných v MČ Ružinov (Slovnaft, Tepláreň – Juh, OLO) najmä na sídliská v MČ BA- Podunajské Biskupice, Vrakuňa a obec Rovinka.

Podľa prvotne získaných informácií od kompetentného zástupcu – odboru ŽP a.s. Slovnaft sa podľa dispečerských záznamov ani podľa reportov AIMS dňa 07.05.2018 ani v období od 01.-07.05.2018 nevyskytli žiadne mimoriadne stavy spojené s nadmerným únikom ZL z prevádzok a.s. Slovnaft a podľa reportov AIMS nebolo v uvedenom období zaznamenané prekročenie emisných limitov, imisné koncentrácie THC v ovzduší boli na všetkých 3 monitorovacích staniciach v správe a.s. Slovnaft na úrovni dlhodobého priemeru, bez výraznejších krátkodobých výkyvov.

Váš podnet sme zaevidovali a k uvádzaným skutočnostiam vo veci znečisťovania ovzdušia sa po ukončení prebiehajúceho šetrenia a spracovania poskytnutých údajov od kompetentných pracovníkov a.s. Slovnaft písomne vyjadríme v zákonnej lehote.

S pozdravom

Ing. Jozef Prohászka
riaditeľ
Inšpektorát životného prostredia Bratislava
Odbor inšpekcie ochrany ovzdušia
21. máj 2018

somár rámos

sme se pobavili
11. jún 2018

Peter

Priatelia, všetci tí, ktorých trápi hluk a zápach zo Slovnaftu, v týchto dňoch vzišla iniciatíva aj zo strany poslancov miestnych zastupiteľstiev dotknutých častí nášho mesta a na svete je petícia, ktorú je možné podpísať online, alebo vytlačiť: http://www.peticiaprotislovnaftu.sk/
26. júl 2018

karolina

Zda sa, ze smrad a hluk mnoho ludi netrapi, ku dnesnemu dnu je na peticii 1400 podpisov. To uz peticia Neberte nam tatarak ich ma viac. Je 00:50 a blika to tu ako na kolotococh, hluk ako ked na Sliaci lietaju stihacky. Smard v Rovinke kam to fuka si ani nechcem predstavit. Ak toto ludom nevadi alebo si ani tu peticiu nevedia dohladat, tak si toho "zodpovedneho suseda" asi naozaj zasluzia. Co sa tu da robit, ked je to vacsine ludi uplne jedno?
26. júl 2018

MartinM

Karolina, uplne suhlasim. A zial Slovnaft nie je jedine, co je nam Slovakom jedno...ale verim, ze sa to raz zmeni. Chvala Bohu, je tu par ludi, ktorim to jedno nie je a preto mam nadej :).
08. júl 2020

Peter Mravec

Je rok 2020 a stále hučí a smrdí aj v noci aj cez deň! Čo sa zmenilo?😱

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania