Aktualizovať podnet
Rebarborová-Cintorín-Chýbajúce koše na triedenie odpadu

Nahrajte obrázok aktualizácie podnetu:

Vaše meno:

Váš e-mail:

Koľko je jedna plus jedna? (zadajte číslo):


   alebo   ísť späť


Pomoc

Pomocou nasledovného dialógu nás môžete upozorniť na akúkoľvek zmenu príslušného podnetu, či už sa jedná o jeho nápravu, alebo naopak zhoršenie daného stavu.

Rebarborová-Cintorín-Chýbajúce koše na triedenie odpadu

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Vyriešený
meno
Ján 30. novembra 2017

Vrakúnsky cintorín Marianum Pohrebníctvo mesta Bratislavy je mestskou príspevkovou organizáciou. Je tu iba kontajner na zmiešaný odpad. Pritom veľkú časť odpadu tvorí sklo so sklenených kahancov ,ktoré obsahujú navyše mnoho plastových častí. Taktiež je veľké množstvo umelých kvetov z plastu. Takriež sú tu úmelé stuhy a vence zase plast.
Takže by tu mali byť odpadové koše na triedený odpad plast a sklo.
Podľa zákona o odpadoch je každý povinný triediť odpad. Hlavne organizácie, firmy ,ako i podnikatelia.
Mestská organizácia by mala isť v tomto smere príkladom .

04. december 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Za správu cintorína zodpovedá mestská organizácia Marianum, ktorej sme zaslali Váš podnet. Pekný deň

Mgr. Henrieta Dvorská
11. december 2017

Ján

Samospráve by na tom malo taktiež záležať a nielen presunúť problém ďalej ! V prvom rade by mala ako prvá vyvinúť iniciatívu , aby sa tento podnet vyriešil.
04. marec 2018

Ján

Je 4.3.18 a podnet nikto nerieši ani sa k nemu nikto z Marianum nevyjadril. Asi im to je jedno. Na nich zákony o odpadoch a životnom prostredí asi neplatia. Asi ich pochovali pod čiernu zem.
12. máj 2018

Ján

Zjavne nikto nemá záujem riešiť tuto situáciu. Žiadne triedenie odpadu asi nebude . A čo zákon o odpadoch?
15. november 2018

Ján

Koše na triedenie odpadu sa stále neriešia a zjavne nie je záujem to ani riešiť! pritom všade pri každom dome , firme obchodoch sú nádoby na triedený odpad. Ako je to možné , že pri takom obrovskom množstve plastového odpadu z kahancov, umelých kvetov, umelých vencov a kochlíkov nie sú stále dostupné koše na plastový odpad? Ďalej je na cintorínoch množstvo skleneného odpadu s kahancov.
20. marec 2019

Ján

Nádoby na triedenie plastového a skleneného odpadu stále nie sú vyriešené. Pre správu cintorínov zákon o odpadoch neplatí ?
26. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v zmysle súčasne platnej legislatívy je cintorínsky odpad definovaný ako zmesový odpad.

Organizácia Marianum ešte v roku 2015, s cieľom triediť cintorínsky odpad a pilotovať projekt separovania odpadu na cintorínoch, zabezpečila prostredníctvom spoločnosti OLO, a.s., počas dušičkového obdobia zberné nádoby na separovaný odpad - samostatne pre sklo, papier a plasty. Bohužiaľ, pri vyhodnocovaní priebehu využívania nádob na triedený odpad bolo zistené, že i napriek farebnému odlíšeniu a vyznačeniu nádob, boli do týchto nádob vhadzované bez triedenia všetky druhy odpadu, ktoré sa na cintorínoch nachádzajú (sklo, papier, bio, syntetické výrobky). Zber odpadu do všetkých typov zberných nádob mal za následok, že zamestnanci organizácie MARIANUM prekladali odpad z nádob na plasty, sklo a papier do kontajnerov určených pre BIO odpad a tento odpad sa následne vyvážal do spaľovne spoločnosti OLO, a.s. ako zmesový odpad.

Pilotný projekt nakoniec ukázal, že:

a. cintorínske výrobky, ktoré sa používajú na cintorínoch, nie sú, bez ďalších zásahov, vhodné na separovanie (kahance obsahujú plastové, ako aj sklenené prvky, a aj po použití obsahujú zvyšky voskov; kvety a vence sú ozdobené syntetickými prvkami);

b. v dôsledku nedisciplinovaného správania sa návštevníkov cintorínov, ktorí bez triedenia využívali nádoby na separovaný odpad a vytvárali v nich v skutočnosti len zmesový odpad, fakticky nedošlo k naplneniu pôvodne sledovaného zámeru.

Nakoľko nám však otázka zvyšovania ochrany životného prostredia - okrem iného aj separovaním odpadu - nie je napriek skúsenostiam vôbec ľahostajná, zostávame aj naďalej optimisti. Súčasný nepriaznivý stav by bolo možné riešiť najmä:

výrobou ekologických cintorínskych artefaktov;
zmenou správania sa návštevníkov cintorínov postupným a trpezlivým výchovným i propagačným pôsobením a vysvetľovaním výhod a všeobecného prospechu zo separovania odpadu.

S úctou,

Ing. Radoslav Vavruš
riaditeľ organizácie
MARIANUM - Pohrebníctvo mesta Bratislavy
príspevková organizácia
26. marec 2019

Antoan

Keby ste tam nechali nádoby na separovaný odpad ľudia by sa časom naučili tento odpad triediť.
Tento problém bol aj na sídliskách a ľudia si postupne zvykli a naučili sa triediť. Preto si myslím , že by sa tam nádoby mali vrátiť. Taktiež by mala byť informácia na viditeľnom mieste a vo vhodnej veľkosti aby si to návštevníci cintorína všimli hneď pri vstupe.
26. marec 2019

Ján

Občania sú čoraz uvedomelejší a snažia sa o triedenie odpadu hlavne mladý ľudia. Preto by tu táto možnosť mala byť a nie hneď po prvom nezdarenom pokuse sa vzdať. Čo sa týka ekologických výrobkov tam nevidím takú schodnú cestu pretože výrobcovia budú vždy hľadať lacné a jednoduché riešenie , ktoré im prinesie čo najväčší zisk. Ekológia je až na druhom mieste.
A ako pišete ,že stále ste optimisti to ale nestačí .Treba konať čím skôr tým lepšie. Teda


Ako vyššie píšete že, súčasný nepriaznivý stav by bolo možné riešiť najmä:

výrobou ekologických cintorínskych artefaktov;
zmenou správania sa návštevníkov cintorínov postupným a trpezlivým výchovným i propagačným pôsobením a vysvetľovaním výhod a všeobecného prospechu zo separovania odpadu.

Teda začnite hneď zajtra informovať, umiestnite nádoby, informačné tabule, rozdávajte letáky, dajte informáciu na internet a svoju web stránku,, prípadne to zaraďte ako aktualitu do televíznych novín a pod.
11. október 2021

Ján

Nový riaditeľ Marianum a triedenie odpadu má zrazu význam a bude sa to dať realizovať.


Prosím preposlať samospráve.
11. október 2021

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň, Ján,
komentár bol poslaný na Marianum.

S pozdravom
Jana Žabka
administrátorka pre Vrakuňu
18. október 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v nadväznosti na dolu uvedený podnet mi dovoľte informovať Vás, že organizácia MARIANUM – Pohrebníctvo mesta Bratislava už začala riešiť problematiku triedenia odpadu na cintorínoch v jej správe. Dňa 6.10.2021 sme realizovali analýzu odpadu práve na spomínanom cintoríne Vrakuňa. Hlavným cieľom bolo najmä zistiť v akom pomere vznikajú jednotlivé komodity odpadu, aby sme mohli nasadiť také riešenie triedenia odpadu na cintoríne, aby mali návštevníci cintorína možnosť vytriediť odpad čo najviac. Aktuálne už prebieha výber dodávateľa na vybudovanie polopodzemných kontajnerov na 7 komodít – bio odpad, plasty, papier, sklo, elektro odpad, sviečky a komunálny (zvyškový) odpad. Po nasadení týchto kontajnerov budeme v čo možno najväčšej miere informovať návštevníkov cintorínov o možnosti triedenia odpadu priamo na cintoríne a rovnako bude našim úsilím edukovať návštevníkov v oblasti separovania odpadu. Následne po cintoríne Vrakuňa, budeme postupne budovať stojiská triedeného odpadu aj na ďalších cintorínoch. Aktuálne sme však na separovanie bio odpadu osadili 4 kusy komposterov na cintoríne v Petržalke a 2 kusy na cintoríne v Lamači.

S pozdravom

Katarína Šemberová
vedúca oddelenia komunikácie a obchodu
25. december 2021

Marián Luha

všimol som si dnes novo osadené polopodzemné kontajnery na separovaný zber odpadu na cintoríne Vrakuňa....
04. marec 2022

Ján

Podnet je vyriešený.
16. január 2024

Ján

Návštevníci cintorína sa pomaly učia triediť odpad do nových nádob na triedenie. Do veľkokapacitných zelených kontajnerov určených na kvety trávu a iný bio odpad stále mnohí hádžu aj plasty , sviečky , sklo a pod. Preto by bolo vhodné na tieto kontajnery nalepiť veľké neprehliadnuteľné nálepky trieďte odpad do nádob na to určených aj s informáciou ,kde sa predmetné nádoby nachádzajú. Prispelo by to lepšej motivácii s zodpovednosti.


Prosím preposlať správe cint. Marianum a samospráve.
17. január 2024

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,

prosím zverejnite to ako nový podnet. Tento podnet "Chýbajúce koše" už bol vyriešený.

Ďakujeme za pochopenie a spoluprácu.

/Admin Pavol

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania