Holuby na nemocnici

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Neriešený
meno
Ján 04. januára 2018

Holuby sediace na nemocnici sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ul.
Znečisťujú a ničia strechu a fasádu budovy nemocnice. Roznášajú rôzne parazity, infekcie a svojimi výkalmi bombardujú okoloidúcich návštevníkov nemocnice. Sú ich tam stovky. Je to dlhoročný problém , ktorý nikto do dnešného dňa nerieši.

04. január 2018

AdPo

No tak v prvom rade by to mala riešiť nemocnica nie? Mali by mať predsa svojho správcu budovy, ktorý by mal stáť celý deň na streche a odháňať ich metlou, kameňmi a zábavnou pyrotechnikou...
04. január 2018

František

Problém holuby na streche hľadajme príčinu.Holuby niekto prikrmuje.
05. január 2018

AdPo

Jeden príklad za všetky. Na základnej škole, ktorú som kedysi navštevoval aj ja, bolo strašne veľa holubov a vyzeralo to tam ešte horši ako je na tej fotke z Antolskej. Jedného jarného dňa sa ale za odkvapovou rúrou usídlil párik dravcov (neviem vám povedať presný druh, predsa už sú to roky). Do niekoľkých dní odleteli všetky holuby a neostal tam ani jeden. Viem, že tí dravci sa tam potom vracali každý rok a hniezdili stále na tom svojom mieste. To je riešenie ekologické, trvalé, systémové a hlavne humánne. Z Bratislavy za posledné roky odleteli dravce, ktoré kedysi ľuďom bez problémov hniezdili na balkónoch a ľudia si vtedy ani neuvedomovali, že ich vlastne aj chránili pred holubmi. Tu máte výsledok exodu dravých vtákov z Bratislavy a okolia. Vrana, straka a iné krkavcovité vyberajú iba hniezda a dospelého zdravého holuby by zabili iba ťažko...a samozrejme prikrmovanie je veľkým problémom. Kde končia zvyšky z jedálne či bufetov v nemocnici?
06. január 2018

Antoan

Okrem holubov je tu ešte viac závažných problémov. Stav nemocnice v interiéroch budovy. Špinavé steny hlavne v čakárni urgentu, v strede sedadiel trčia skrutky na ktorých si roztrhnete gate. Často tam vysedávajú bezdomovci , ktorý tam popíjajú víno , chodia sa umývať na toalety alebo sedia pred vchodom do budovy keď ich náhodou vyhodia z čakárne. Žiadna ventilácia žiadna výmena vzduchu. Pacient s udretou rukou odchádza nakazený chrípkou . Čakacia doba aj po zavedení poplatku 10 € je 2 až 4 hodiny. Boli 3 dni sviatky a obvodný lekári mali dovolenky pacient potreboval urgentne vypísať recept na liek na srdce lebo sa mu minul, čo trvalo cca 5 min. a za to si tiež vypýtali 10 € za to vypísanie toho receptu. Parkovanie malo byť 4 hodiny zadarmo a stále to neplatí. Cez okná v budove prefukuje aj na lôžkových oddeleniach aj v ambulanciách lekárov. Hlavne že poschodovú garáž zateplili, ale nemocnica je v dezolátnom miestami v havarijnom stave.
22. marec 2020

Ján

Naďalej sa na streche zdržiava veľké množstvo holubov.
Sú zdrojom zdrojom mikróbov, plesní, parazitov a alergénov. Mestské populácie holubov sa tak významne podieľajú na prenose niektorých zoonóz, k najčastejším patria ornitóza, tuberkulóza či salmonelóza. Holuby sú taktiež častými hostiteľmi vírov kliešťovej encefalitidy. Z prvokov sú holuby najčastejšie nakazené trichomonádami a toxoplasmózou. Nemocné či mŕtve holuby sa ľahko stanu korisťou mačiek, ktoré ako definitívny hostitelia prenášajú nákazu na človeka, prípadne na ďalšie zvieratá.

Z alergiologického hľadiska sú holuby významným zdrojom roztočov. V ich hniezdach prežíva celá rada druhov roztočov. Spoločne s ostatnými mikroskopickými čiastočkami sú základom prachu, roznášaného nielen po napadnutých objektoch, ale aj v blízkom ovzduší, a môžu pôsobiť ako alergény.
Je vrcholne nezodpovedné zo strany nemocnice, že sa nerobia opatrenia na zabránenie nebezpečia, ktoré hrozí pre návštevníkov tohto zdravotného zariadenia a hlavne hospitalizovaných pacientov.
Napriek upozorneniam sa už výše dva roky nič nerieši. Neumiestnili sa ani len ostňové zábrany po obvode striech ako jedno z najlacnejších riešení. Tu je vidieť ,ako vedenie ľahostajne nemocnice pristupuje k ochrane zdravia pacientov i zamestnancov tohto zariadenia.
22. marec 2020

Ján

Populácia holubov stále narastá.
22. marec 2020

Ján

Prosím preposlať samospráve.
27. marec 2020

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

Michal Haman
Administrátor pre Petržalku
07. máj 2021

Ján

Rekonštruovala sa strecha nemocnice, terasy izolácie, osvetlenie na schodisku. Holuby ďalej sedia a špinia na streche. Pichliačové zábrany na okrajoch strechy sú v porovnaní s cenou opravy strechy zanedbateľná položka, ktorá sa bohužiaľ nezrealizovala aj keď som na to upozorňoval. Takto si vedenie nemocnice váži vynaložené finančné prostriedky na opravy z daní nás občanov, že nechá strechu naďalej znehodnocovať výkalmi holubov.




Prosím preposlať samospráve.
16. máj 2021

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

Michal Haman
Administrátor pre Petržalku

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania