Invazívne rastliny na historickom múre

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

Uzavretý
meno
Peter Vavro 17. januára 2018

V máji 2017 upozorňoval podnet na invazívne rastliny, ktoré pohltili (schovali) historické svietidlo a takmer celý historický múr na Rybnom námestí. V januári 2018 starosta Števčík oznámil vyriešenie podnetu. Aký je výsledok, ukazujú fotografie. Vyčistenie múra a stĺpa so svietidlom od invazívnych rastlín bolo vykonané lajdácky, povrchne. Koreňový systém zostal v múre a dokonca aj v zemi. O niekoľko mesiacov sa celé prostredie vráti do pôvodného stavu. Pán Števčík - som presvedčený, že takúto prácu by ste na svojom majetku neprevzali a nezaplatili ju.

18. január 2018

Richard

Za mňa brečtan v týchto lokalitách vyzerá dobre, vrátane múru pri moste alebo na Staromestskej. Vhodnosť odstránenia neviem však posúdiť, nech sa stane akokoľvek :-) https://imgur.com/EjSwRJW
18. január 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pavinič sa, podľa dobových fotografií. po tomto múre popínal už v minulom storočí. Podľa zákona o inváznych druhoch, zoznam inváznych druhov a spôsoby ich odstraňovania v zmysle zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov, ako aj Vyhlášky MŽP SR č. 24/2003 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o ochrane prírody a krajiny rastlina pavinič trojlaločný Veitchii (Parthenocissus tricuspidata Veitchii) nie je inváznou rastlinou. Obrastá múry starých, pamiatkovo chránených budov v Bratislave (ale aj inde vo svete ) už niekoľko desaťročí. Mestská časť Bratislava Staré Mesto doposiaľ nedostala požiadavku od vlastníka stavby, ale ani od KPÚ (Krajského pamiatkového úradu) v Bratislave na odstránenie tejto liany, či už z dôvodu poškodzovania objektu alebo akéhokoľvek iného dôvodu. Práce dodávateľa boli vykonané podľa našej požiadavky, t.j. uvoľnenie svietidla.





Radoslav Števčík, starosta Bratislava - Staré Mesto
19. január 2018

Nacbo Tysi Pacient

Richard: Brectan neopadava a prave jarnom obdobi ma bobule ktore ozobavaju vtaky. Hento je pavinic ako pise Skorna ten dokonca odsava vlhkost
z vlhkeho muru ale niekto zase videl nieco comu nerozumie a svrbel ho prst na smardmobile.
Brectan ma take velmi jemne uchyty nieco ako suchy zips
okrem odsavania vlhka odsava aj vapnik a zvykne narusit povrch ale to je brectan nie pavinic ktory na jesen krasne zcervena a nasledne opada.

Ani Brectan ani Pavinic nieje v zozname invazivnych rastlin tam patri Bolsevnik a podobne potvory.
Inak Anglicko ktore ma daleko viac historickych domov z kamena je takmer kazdy porasteny brectanom tak ze murivo ani nevidno.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania