Zosekané kríky na ihrisku Pekníkova

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený
meno
Zuzana Libová 03. februára 2018

Dobrý deň, chcela som sa spýtať, prečo bolo nutné zostrihať kríky pri plote na ihrisku Pekníkova úplne "na kosť"? Dnes, keď sa toľko hovorí o nutnosti rozširovať zeleň v mestách nielen kvôli zachytávaniu vlahy a príjemnejšiemu ovzdušiu, ale aj kvôli vytváraniu útočísk pre vtáky a hmyz??!! Žiadam vás o určenie "zodpovedného" pracovníka. Takto si chce ušetriť robotu na ďalšie 3 roky, alebo čo bolo dôvodom? Nemá človek, ktorý má na starosti zeleň, ani poňatia o ekológii? Podotýkam, že kríky sú pri plote a nikomu nezavadzali. stačilo ich trocha zostrihať alebo nechať tak.

05. február 2018

Odpoveď samosprávy

Vážená pani Libová,
mestská zeleň vyžaduje profesionálnu starostlivosť, aj keď sa laikovi jej forma môže zdať niekedy neprimeraná. Našej práci by skutočne pomohlo, ak by občania rešpektovali skutočnosť, že aj na miestnom úrade sedia odborníci, ktorí presne vedia čo a ako majú robiť a neútočili na nás hneď ako uvidia niečo čomu nerozumejú alebo sa im to nepozdáva. Namiesto úplne zbytočne útočne formulovaného podnetu sa stačí slušne opýtať napr. či predmetný zásah do zelene je v poriadku. Nižšie uvádzame podrobné stanovisko našich špecialistov. Ďakujem za pochopenie pre našu prácu.
R. Bagar, prednosta MÚ

Park Pekníkova je intenzívne využívaný park všetkými generáciami. Našou snahou je vytvoriť pre obyvateľov pre oddych i šport príjemné prostredie v zeleni, o ktorú je náležite postarané a nepredstavuje žiadne riziko. V roku 2016 boli kompletne ošetrené vysoké stromy, hlavne topole od suchých a nebezpečných konárov. V roku 2017 boli v areáli vysadené nové stromoradia a i doplnené stromy do trávnikov. Spolu bolo vysadených 31 nových stromov.
S revitalizáciou kríkových skupín sme začali v predjarí 2018. Zamerali sme sa na skupiny vtáčieho zobu (Ligustrum sp.), ktorý mal vysoké výhony s čiernymi plodmi a preschnutými konármi. Nakoľko sa jedná o krík, ktorý je jedovatý, nie je žiadúce, aby v parku, kde chodí spústa detí tento ker rodil. Preto zmladenie a následné pravidelné rezy sú vhodným spôsobom, aby sa eliminovalo nebezpečie priotrávenia detí v tomto parku plodmi. Ďalší druh kríkov, ktoré sme zmladili sú tavoľníky (Spiraea sp.), u ktorých sa rezom podporuje omladenie a zlepšenie kvitnutia. Krík hlohyňa šarlátová (Pyracantha coccinea) je veľmi vitálny ostnatý ker. Popri plote rástol bez možnosti vykonávania čistoty pod kríkmi, kde sa zdržiava nafúkané lístie a odpad. Tento ker tu pôvodne bol sadený s úmyslom urobiť bariéru pri oplotení areálu. Bolo však potrebné robiť rezy a upravovať porast tak, aby sa pod ním nezadržiavali nečistoty. Jedná sa o ker, ktorý bujne rastie a veľmi dobre znáša rezy a tvarovanie. Naším úmyslom je tento ker pravidelne strihať tak, aby vytvoril hustý tvarovaný živý plot.
Niekedy sú občania pobúrení rezmi kríkov s pocitom, že ničíme zeleň. Ale kry, pokiaľ chceme, aby plnili i okrasnú funkciu - ktorú v prípade výsadieb do parkov a na verejné priestranstvá v mestách majú plniť, musíme kríky určitých intervaloch v závislosti na druhu rezať, prípadne i tvarovať. Špeciálne v meste je vtáčí zob ker, ktorý je určený na rezané živé ploty, taktiež hlohyňa je najčastejšie na tento účel vysádzaná a tavoľníky sú kry, ktoré sa po zmladzovacom reze odmenia novými mladými výhonmi a častejším kvitnutím. Kry napr. Cornus alba i Cornus stolonifera "Faviramea" by sa bez rezu v intervale 3 - 5 rokov nemohol prezentovať v zime krásnym červeným a žltým drevom, keby nebol pravidelne rezaný.

V roku 2018 budeme v parku pokračovať s ďalšími výsadbami a úpravami.

Ing. Zuzana Knetigová, PhD.
Referát životného prostredia
Miestny úrad MČ Bratislava-Dúbravka

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
05. apríl 2018

Alena

Pred rokmi - neviem presne, je to už dávno vysekali "odborníci" všetky kríky v našom okolí tiež ùplne "na kosť". Predtým tu boli húfy drozdov, dokonca aj vrabce. Odvtedy vidím drozdy len sporadicky a vrabec už pomaly ani neviem ako vyzerá.
A straky len číhajú na všetko živé.
24. apríl 2018

Zuzana Libová

Alena, presne tak. hlavne, že páni majú ušetrenú robotu na pár rokov dopredu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania