Privítanie turistov

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

Vyriešený
meno
Kristián Tahy 14. júla 2013

chcel by som sa informovať, či ulica Gorkého patrí tiež pod správu údržby mesta. Kráčam ňou totiž každý deň a vidím, že je neuprataná.
Papiere, obaly, sáčky často krát cez celú šírku ulice majú asi vítať turistov, resp. pripomenúť, že sú na Slovensku? Primaciálne námestie pred magistrátom je upratované každé ráno? Na Gorkého som ešte upratovača nevidel.

Ďakujem za odpoveď.
S pozdravom

Mgr.art. Kristián Tahy

15. júl 2013

tom

Len do nich. Cim viac ludi vidi realitu, tym jasnesi obraz si vie urobit. Ono totizto v BA funguju uz roky prapodivne organizacie, plne prapodivnych ludi.
Vecna skoda, ze ste si nenatocil video a hodil ho sem.
15. júl 2013

kristian

Video by stalo za to, bolo by to ako z filmu Americka krasa.. kde sacok lieta poletuje..akurat skoda ze nie vsetky smeti pekne lietaju
16. júl 2013

Anonym

A keby sme sa starali o poriadok spolocne? Co vy na to? Ved je to nase mesto. Ked kazdy zdvihne papierik a hodi ho tam kde ma bude poriadok. Vychovavajme si generacie. Kritizovanie je lahke, ale spravit preto nieco.....
16. júl 2013

Kristian Tahy

Áno myslím, že je normálne zdvihnúť posebe
smeti. Ja tento portál chápem ako možnosť,
kde môžu obyvatelia mesta ohlásiť, že je niečo
v neporiadku. Áno, raz sme zobrali s bratom v noci metlu
a lopatku a vyzametali ulicu ( bolo to fajn).
A máte pravdu, že ak mesto nepošle upratovačov
budú si to musieť občania zabezpečiť sami.
Hm.
S pozdravom
17. júl 2013

nádejný

vážení prispievatelia, azda neviete ale podľa cestného zákona a VZN príslušnej samosprávy majú pozametať (odstrániť sneh) z chodníka priľahlého k nehnuteľnosti jej vlastník. "Iba" samotnú cestu-komunikáciu čistí samospráva. (samozrejme aj chodník pred nehuteľnosťou ak je v jej vlastníctve). V Bratislave a najmä v Starom Meste je takéto opatrenie zdedené údajne z čias uhorskej kráľovnej Márie-Terézie absolútne neefektívne. V tak intenzívne využívanom území malého ale predsa len "veľkomesta" jednoducho nemôže fungovať decentralizovaný systém udrživania čistoty aký vyhovuje malým municipalitám. Staré Mesto, jeho samospráva čistí celú plochu ulice (aj v zime odstraňuje sneh) iba v historickom centre v rozsahu "pešej zóny". Vlastníci nehnuteľností v SM platia o 20% vyššiu daň z nehnuteľností ako v ostatných m.č. Bratislavy.
Je najvyšší čas vykonať systémové opatrenie na zlepšenie čistoty v centrálnej mestskej zóne, azda ja mimo nej.
02. august 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet, ktorý preveril inšpektor verejného poriadku. Gorkého ulica je v zmysle harmonogramu čistená každý pracovný deň od pondelka do piatku zmluvným partnerom mestskej časti. Počas víkendu prišlo k znečisteniu ulice, na základe príkazu mestskej časti zabezpečil zmluvný partner okamžitú nápravu.

S pozdravom,


Tomáš HALÁN
hovorca


Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto
Vajanského nábrežie 3, 814 21 Bratislava
Tel.: +421 2 5924 6245
Fax.: +421 2 5292 0003
Mobil: +421 902 051 743
e-mail: [email protected]

www.staremesto.sk
www.facebook.com/staremesto.sk

05. august 2013

Alex

Som za osobnú občiansku angažovanosť vo veciach verejných vrátane poriadku vo verejných priestoroch, ale dvíhanie zahodených odpadkov po niekom inom a najmä v situácii, že tie odpadky sa tu po zemi váľajú najmä pre nedostatok smetných košov a ich nedostatočné vyprázdňovanie, považujem za scestné. Údržbu a čistotu verejných priestorov má na starosti prebujnelá bratislavská samospráva, ktorá má na to všetky nástroje vrátane kontrolných mechanizmov. Keď si najatá firma neplní svoj zmluvný záväzok, tak ho treba vypovedať, resp. neplatiť za nedostatočné služby - chce to však priebežne monitorovať stav v jednotlivých verejných priestoroch a v prípade nedostatkov konať. Vlastníci domov majú (inak nezmyselnú) povinnosť udržiavať v čistote priľahlé chodníky iba do 1,5 metra od fasády, čo problém väčšiny chodníkov vôbec nerieši. Samosrpáva má možnosť priebežnú údržbu čistoty riešiť aj formou aktivačných prác, čo mnohé aj úspešne využívajú. Využívanie nezamestnaných formou aktivačných (verejnoprospešných) prác však predstavuje istú organizačno-administratívnu záťaž, do ktorej sa pánom mestským úradníkom samozrejme nechce, nehovoriac o tom, že sa na nej nedá si povedľa prilepšiť, všakáno.
Bratislavská samospráva vyžaduje základnú reorganizáciu a možno aj návrat k silnému centrálnemu úradu (zrušenie úradov mestských častí a ich nahradenie strediskami prvého kontaktu s podateľňou). Dnešný prebujnelý administratívny aparát je neefektívny a sám na seba skonzumuje značný objem prostriedkov, ktoré potom chýbajú na základné činnosti a úlohy. Ak samospráva deklaruje, že na primeranú údržbu a zveľaďovanie verejných priestorov hl. mesta nie sú prostriedky, tak je potom potrebné tomu stavu prispôsobiť aj kapacitu jej súčasného aparátu.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania