(Zne)užívanie vyhradeného státia pre ZŤP?

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Roman 09. marca 2018

Nie som zavistlivý, že sa niekomu podarilo vybaviť si takéto lacné parkovanie rovno pri dome, avšak pri majiteľke tohto vozidla sa mi rozum zastavuje. Dala si zriadiť vyhradené státie, avšak nie štandardných rozmerov 2.5 X 5 m, ale 3.5 x 5 m. Spočiatku ju bolo vídavať aj s (asi) babkou, na ktorú možno bolo to miesto. Potom už len so svojím malým psom - majiteľka auta zjavne nemá problémy, vďaka ktorým by mala nárok na takéto miesto (zákon je celkom prísny). Ako vidno, naschvál parkuje na okraji svojho miesta aby náhodou vedľa nemohlo parkovať auto (deň predtým to jeden skúsil a parkoval na jej čiare, ale zjavne sa jej to nepáčilo). Stráca sa tým jedno miesto, ktoré je potrebné. Žiadam o preverenie oprávnenosti na miesto alebo o zmenšenie na štandardné rozmery.

09. marec 2018

Kontrola ciest v meste

Velmi dobry podnet.
09. marec 2018

Eo

pani zrejme nie je invalid inak by neparkovala na lavej ciare ale pri pravej, je dost mozne ze kartu ma vybavenu na mamu/babku/ na seba, ale to ci to miesto naozaj je aj otrebne urcite neskuma nikto takze miesto je podla mna pridelene zakonne. Mozno by to chcelo zaparkovat pani auto hned vedla jej dveri aby musela nastupovat cez spolujazdca:) p.s. neparkujte cez ciary vyznaceneho boxu pretoze by vas mohli odtiahnut alebo papucovat.
09. marec 2018

Roman

Na parkovisku su dalsie tri miesta pre invalidov (minimalne jedno je urcite tiez takto vybavene) avsak kazdy z nich ma standardne 2.5 x 5 m. To ci velkost stojiska bude 2.5 alebo 3.5 zavisi predpokladam na dohode medzi MC Petrzalka, ktora to maluje a majitelom auta.
Idealne ak by sa MC Petrzalka vyjadrila a mozno dohodla s majitelkou na premalovani na standardnu velkost. Je mi jasne, ze MC akonahle vidi ZTP parkovaci preukaz, tak neskuma ci bol vydany opravnene. To uz je na inu debatu kto ma akych znamych a kto si co vie vybavit...
09. marec 2018

Eo

ono podla normy, resp. vyhlasky je pre miesto ztp sirka 3,5m minimalne, pozor aby este tie ostatne miesta neprekreslili ked sa budete stazovat:D
09. marec 2018

Roman

Ja nemam problem so sirkou 3.5m ked ten clovek realne potrebuje z objektivnych dovodov tolko miesta, Avsak vramci sidlisk v Petrzalke vidavam 2.5 x 5 metrov (mozno okrem novostavieb a nakupnych stredisk). Bud su ludia spolupatricni a vedia si zhodnotit, ze im staci 2.5metra, alebo len nechcu provokovat susedov zaberanim dvoch miest ked ten preukaz nie je uplne koser.
Celkovo by sa ale malo pozriet na pridelovanie tychto parkovacich preukazov a nastavit ine kontrolne mechanizmy.
14. marec 2018

Odpoveď samosprávy

Na základe podnetu preveríme či nebol odhlásený trvalý pobyt držiteľky povolenia alebo nebol matrikou vydaný úmrtný list na meno držiteľky povolenia. Ak nastala zmena, bude možné vyhradené miesto zrušiť.

Zmenu zdravotného stavu ale nemáme možnosť overiť si a nemáme preto ani možnosť na zmenšenie šírky státia na štandardné rozmery.


mestská časť BA-Petržalka
23. jún 2018

Roman

Zatiaľ sa nič nezmenilo. Pani parkuje na 1.5 mieste - ani stopy po invalidnom vozíku alebo po invalidovi...
18. jún 2019

Martin

Skoro rok a nič sa nezmenilo. Podľa kuloárnych informácií, pani má invalidný dôchodok ale nie je postihnutá pohybovo a teda nepoužíva ani barle a ani invalidný vozík a tak 1,5 miesta je pri dnešnom probléme s parkovaním mrhanie Kedy sa samospráva zobudí??? Veď preverenie stavu nemôže trvať viac ako rok.
20. jún 2019

Odkaz pre starostu

Podnet bol preposlaný samospráve s prosbou o vyjadrenie.

Michal Haman
Administrátor pre Petržalku
24. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
držiteľka povolenia má vydané platné povolenie do 24.10.2020.
K žiadosti o vydanie povolenia v roku 2016 je priložená aj lekárska správa, kde je uvedená chôdza pomocou dvoch francúzskych barlí. Overili sme trvalý pobyt aj prípadné úmrtie, nič sa nezmenilo a zdravotný stav si nemáme možnosť overiť.

MÚ BA - Petržalka
24. jún 2019

Xxx

Nefrflite zakon jej to umoznuje aj vzn tak co uz...
08. november 2019

Martin

Môže mi niekto vysvetlit aký je rozdiel medzi týmito dvoma miestami? Prečo je jedno veľké a druhé malé keď iné sú vyhradené pre hendikepovaných.
08. november 2019

Martin

Inak dnes som videl pani čo nastúpila a odfrčala. 20cm podpätkom, cigaretku v ústach a barle nikde.
09. november 2019

Martin

Zaujímavé francuzke barle
03. december 2019

Martin Kováč

Petrzakla ma uz zavedene rezidentske parkovanie, no pribudaju vyhradene rezervovane miesta pre ZTP ... Doteraz ich nepotrebovali? Nieco mi v tom nesedi, su ti ludia naozaj ZTP? Narok na ZTP vyhradene miesto vzdnika, az ked je nad 70% Zdravotne Tazko Postihnuty ...
18. január 2020

Martin

Nové foto, už ani stará pani nepotrebuje barle a nenosí ich
16. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

miesto bolo skontrolované v teréne a preverený držiteľ má preukázateľne stále postihnutie. Držiteľ má trvalú adresu na Budatínskej 7 a parkovacie miesto má platné do roku 2024..
Premaľovanie celého parkoviska, tak aby boli všetky miesta rovnaké je irelevantné, keďže momentálne je tam 11 parkovacích miest a aj po premaľovaní ich tam bude zas len 11.

Ďakujeme za porozumenie.
Kto? Referát dynamickej dopravy
Kedy? 2023

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
27. november 2023

Roman

Pani už asi končí ZŤP preukaz a miesto má nového užívateľa, lebo na mieste pravidelne parkuje iné auto a ona so svojím parkuje priamo pod svojím oknom na chodníku.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania