Túlavé mačky

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

V riešení

Tulave macky Pri Krizi - je ich coraz viac

09. apríl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v prípade výskytu túlavých mačiek a psov bol s hlavným mestom dohodnutý postup nahlasovania, Funguje to tak že mestské časti rovnako aj obyvatelia majú nahlasovať výskyt týchto túlavých zvierat mestskej polícií na čísle 159 ktorá má podnet postúpiť na Slobodu zvierat. Zmluvu so Slobodou zvierat na odchyt túlavých psov a mačiek ma uzatvorené Hlavné mesto SR Bratislava a každá mestská časť sa finančne podiela a každý mesiac odvádza hlavnému mestu dohodnutú sumu. Takže Sloboda zvierat by mala reagovať na každý podnet či už od obyvateľa alebo mestskej časti. Tento podnet postúpime Slobode zvierat.

MB
MČ Bratislava-Dúbravka
16. apríl 2018

čierna mačka

Ľudia by sa mali zamyslieť, ako sa tie zvieratá dostali na ulicu. Určite by si život na ulici nevybrali; boli vyhodené, ušli, alebo už sa na ulici narodili. Vianočné darčeky, ktoré po sviatkoch stratili glanc a boli na obtiaž...a podobne. Privítala by som od spoluobčanov aj trocha ľudskosti - Sloboda zvierat je samozrejme oprávnená a povinná konať, ale nerobím si ilúzie, kde tieto zvieratá nakoniec skončia. V mačacom nebi (nič horšie si za spolužitie s nami ani "nezaslúžia").
16. apríl 2018

Ján Protič

Stacilo by ich sterilizovat a pustit naspat...nech sa dalej nerozmnozuju a su pod kontrolou.
17. apríl 2018

čierna mačka

Sterilizácie sú v poriadku, len ich niekto musí zaplatiť; ja finančne prispievam OZ, ktoré sa venuje aj takejto činnosti. Teraz je dobrá príležitosť, ak ešte neviete, komu darovať 2% z dane za minulý rok :-).
25. máj 2018

Jana

Postup ktorý samospráva uvádza je nefunkčný, o to smutnejšie že píšete, že "Zmluvu so Slobodou zvierat na odchyt túlavých psov a mačiek ma uzatvorené Hlavné mesto SR Bratislava a každá mestská časť sa finančne podiela a každý mesiac odvádza hlavnému mestu dohodnutú sumu".
Túlavé mačky máme aj na druhom konci Dúbravky (pri Húščavovej), nesterilizované, množia sa - problém je nahlásený od jesene 2017, pričom žiadosť bola zaslaná aj prostredníctvom magistrátu na Slobodu zvierat. Doteraz sa vôbec nič neporiešilo, napriek opakovaným urgenciám. Sloboda zvierat údajne z kapacitných dôvodov absolútne nezvláda odchyt túlavých mačiek, chýbajú im vraj aj klietky, jediná veterinárka údajne nestíha sterilizácie.
Výsledok - mačiek je vonku viac ako vlani keď bol problém nahlásený, sú nezaočkované, z tojho už aj nejaké kotné.
Je najvyšší čas aby sa nad tým magistrát a samosprávy seriózne zamysleli, tie peniaze čo dávajú v rámci zmluvy za odchyt túlavých zvierat sú za danej situácie vyhodené peniaze.
Po sídlisku zatiaľ spolu s túlavými zvieratmi potichu pribúdajú zásoby na človeka prenosných ochorení a parazitov (toxokarózy, toxoplazmy a ďalšie) - vydržia čakať v pôde aj roky, dúbravský vietor ich roznáša aj tým, čo sa pôdy nechytajú. Môžeme si len gratulovať že sa v okolí Bratislavy dlhošie obdobie nevyskytla besnota.
25. máj 2018

čierna mačka

Besnota sa neprenáša z pôdy, ale slinami postihnutého zvieraťa (uhryznutie). Od roku 2016 sa v okolí Bratislavy besnota nevyskytla. Toxoplazmóza - pravdepodobnosť nakazenia sa človeka od mačky je veľmi malá a iba z trusu mačky. Panika asi nie je namieste. Horšia je toxokaróza - prenos vajíčok parazita naozaj hlavne pieskom (detské ihriská) a pôdou, čiže ohrozuje hlavne deti. Našou zodpovednosťou ako ľudí je zabrániť množeniu túlavých zvierat a primárne sa snažiť o to, aby sa na ulicu nedostali vôbec. Nekupovať a nedarovať zvieratá nezodpovedne a potom ich nevyhadzovať z domu. Zviera nie je hračka, ktorá keď ma omrzí, tak sa jej zbavím.
25. máj 2018

Jana

paniku tu neriešime, ale ochorenia spomenúť treba. Napr. tu besnotu som spomenula aj preto, lebo okrem mačiek sú po sídliskách hlavného mesta aj túlavé psi a tie občas bezdôvodne rafnú - moja vlastná skúsenosť : rafol ma pes tulák, išla som kľudnou chôdzou po chodníku, pešia zóna Dúbravky, nie smerom k psovi a bez náznaku akejkoľvek interakcie smerom k psovi - ani som "nezízala". Napriek nahláseniu na políciu aj Slobodu zvierat pes v pohode behal po sídlisku ďalšie 2 roky. Neočkovaný, bez majiteľa, papuľa smradľavá a špinavá od odpadkov. Riešte potom taký hryzanec - dať sa na infekčnom preočkovať proti besnote (???), zlé hojenie rany, jazva... Skúsenosť, ktorá zmení ostražitosť pri akomkoľvek túlavom zvierati. Keď škrabne túlavá mačka, tiež neviete akého potkana predtým driapala.. A o tom že mačence po pár týždnoch absolvujú nákazu toxoplazmou netreba pochybovať, je to nákaza veľmi rozšírená. Tie parazity z trusu vedia čakať na hostiteľa v piesku a pôde aj niekoľko rokov, trus tam samozrejme dávno nie je. Takže nestačí iba "nechytať hovienko".
Problém je to, že mesto zbytočne platí a tvári sa že má záležitosti doriešené ale v reále aj vedia že vôbec nič neporiešili, len zodpovednosť hodili na iného.
17. júl 2018

Ja

Na tomto mieste a aj na ďalších miestach v okolí (napr. pri plote stavby obytného domu vedľa lúčky na ulici Pri kríži) mačky kŕmia denne 3 ženy, najčastejšie jedna, ktorá býva v dome pri tejto trafostanici. Pravidelne ich vídať ráno a / alebo podvečer. Okrem toho, že túlavé mačky a potkany, ktoré prosperujú pri takomto prikrmovaní predstavujú veľké riziko šírenia ochorení, hlavne parazitárnych (v blízkosti sa napr. nachádza detské ihrisko s pieskoviskom), osoby porušujú zákon o odpadoch tým, že ponechávajú odpad z kŕmenia na mieste. Možno by stálo za uváženie vydanie VZN zakazujúce kŕmenie túlavých zvierat a dôkladnejšie kontrolovanie jeho porušení spolu s porušovaním povinnosti odstranovať exkrementy (a to nie len po psoch ale aj ľuďoch) príslušníkmi MP.
09. december 2018

Ján Protič

Situacia sa nadalej zhorsuje, maciek na uliciach pribuda.
11. december 2018

Odpoveď samosprávy

Opätovne sme dali vyčistiť predmetný priestor.

Závažným hygienickým rizikom je kŕmenie mačiek vonku, pretože zbytky jedál rozhodené po zemi na verejných priestoroch priťahujú okrem iného aj potkany. Pripravili sme novelizáciu VZN o dodržiavaní čistoty a verejného poriadku, do ktorého sme zahrnuli aj zákaz prikrmovania túlavých a voľne žijúcich zvierat. Návrh VZN bude predložený na najbližšie miestne zastupiteľstvo na prerokovanie.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
26. január 2019

Ja

Vážený pán prednosta.
Napriek tomu, že ste priestor dali vyčistiť sa situácia znovu opakuje. Dokonca provizórne brlohy sú postavené priamo pred jednými z dverí trafostanice, čo pravdepodobne okrem porušenia zákona o odpadoch nie je ani v súlade s bezpečnostnými predpismi. Denne tam (a aj na iné miesta v Dúbravke) chodí tá istá pani kŕmit zvieratá (okrem mačiek samozrejme prikrmuje aj potkany a chodí prikrmovať aj srny a diviaky pri okraji lesa, čím strácajú prirodzenú plachosť) s plným vedomím, že porušuje predpisy.
16. marec 2019

Ja

Aktualny stav...
18. apríl 2019

Ja

Miesto bolo opakovane vyčistené a onedlho opakovane nahromadený odpad...
23. apríl 2019

Ján Protič

Potvrdzujem pretrvavajuci problem s prikrmovanim maciek vo viacerych lokalitach + pribudajuci pocet tulavych maciek.
23. apríl 2019

čierna mačka

Skúste zavolať niektoré z OZ, ktoré sa venujú opusteným zvieratám - vedia pomôcť aspoň sterilizáciou. Všetci len problém popisujete, ale nikto nič neurobí. Ako obvykle.
02. november 2019

Ja

Vyzerá to, že sezóna zapratávania odpadom znovu začala (a nie len pri spomínanej trafostanici)...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania