Parkovisko pred hotelom Apollo (Dukla)

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

Vyriešený
meno
Nivy 23. júla 2013

Snáď odjakživa bolo možné odbočiť autom z Dulovho námestia, resp. z Páričkovej, priamo na Kvačalovu.
Až niekedy koncom 90-tych rokov vtedajšie vedenie mestskej časti Ružinov prenajalo časť Kvačalovej ulice súkromnému subjektu, hotelu Dukla (teraz Hotel Apollo).
Hotel má odvtedy na tejto ulici súkromné parkovisko, ohradené závorami. Nepomohli žiadne protesty. Vtedajšie vedenie MČ Ružinov veselo rozpredávalo majetok mesta - podkrovné priestory v domoch okolo Dulovho námestia, obyvatelia boli bezmocní. zablokovanie Kvačalovej ulice bolo oznámené ako dočasný prenájom, v súvislosti s plánovanou rekonštrukciou hotela.

Tento "dočasný prenájom" mimoriadne komplikuje dopravnú obslužnosť v lokalite - medzitým sa dostavali obytné nadstavby na rozkradnutých podkroviach, zvýšil sa počet obyvateľov a aj áut.

Rád by som sa dozvedel, dokedy platí zmluva o prenájme tejto cestnej komunikácie, kto ju podpísal a aké je ročné nájomné, ktoré platí hotel Apollo mestskej časti Ružinov.

25. júl 2013

Laco

je mozne si komercne prenajat celu ulicu? nemyslim na vikend, ale dlhodobo? by sme sa poskladali so susedmi na parkovanie, byvam v nadstavbe oproti a s parkovanim je to tu strasne.
28. júl 2013

ssss

prenajat ulicu? spravte si "pesiu zonu" :-)
29. júl 2013

Nivy

Pešia zóna
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Hlavné námestie v Bratislave patrí do tzv. tvrdej pešej zóny mesta
Obchodná ulica v Bratislave s električkovou traťou, tzv. mäkká pešia zóna

Pešia zóna je obyčajne verejné mestské priestranstvo, napríklad ulica alebo námestie, na ktorom je čiastočne alebo úplne vylúčená, obmedzená alebo zakázaná doprava a povolený je len pohyb chodcov, prípadne cyklistov. Podľa charakteru pešej zóny sa rozlišuje tzv. tvrdá pešia zóna, čo je pešia zóna s úplným vylúčením akejkoľvek dopravy vrátane mestskej hromadnej dopravy a automobilov, a tzv. mäkká pešia zóna, čo je pešia zóna s obmedzenou dopravou, teda cez ňu môže prechádzať určitý druh mestskej hromadnej dopravy, napríklad ekologická doprava vo forme električiek alebo trolejbusov a obmedzenie pohybu automobilov.

Tvrdá pešia zóna býva obyčajne chránená rôznymi zábranami, ktoré znemožňujú vjazd automobilov, napríklad stĺpikmi alebo tzv. biskupskými klobúkmi. Používa sa aj ochrana formou vysúvacích stĺpov, ktoré slúžia na reguláciu vjazdu automobilov predovšetkým do mäkkej pešej zóny počas zásobovania.
01. august 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet, ku ktorému uvádzame:
Vlastník budovy hotela Apollo MAC – GASTRO spol. s. r. o., uzatvoril s Mestskou časťou BA – Ružinov nájomnú zmluvu na základe schváleného uznesenia Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava – Ružinov uzn. č. 301/XII zo dňa 26. 09. 2000. Predmetom nájomnej zmluvy je prenájom 25 novovybudovaných miest na Kvačalovej ulici vybudovaných nájomcom (Apollo MAC – Gastro) v rámci Rekonštrukcie Dulového námestia v Bratislave z celkového počtu cca 50 parkovacích miest. Nájomná zmluva je uzavretá na 30 rokov.
Nájomné bolo hradené formou vecného plnenia rekonštrukcie Kvačalovej ulice v minimálnej hodnote 9.000.000.-Sk toho času.
Z uvedeného dôvodu mestská časť do ukončenia nájmu bude musieť strpieť tento stav ako vecné bremeno.




Tatiana Baáriová, kancelária starostu
03. august 2013

Nivy

Tak na tejto zmluve sa musel niekto pekne nabalit. 9 milionov korun?? Sami sebe vydlazdili parkovisko, pritom zabrali aj celu ulicu, Ruzinov nedostal ani korunu a oni maju na 30 rokov isty prijem, kedze parkovisko je platene.
03. august 2013

Nivy

Kam mam adresovat ziadost o poskytnutie kopie zmluvy? Taku istu zmluvu by som chcel uzavriet aj ja. Vydlazdim zbytok Kvacalovej ulice, a budem 30 rokov vyberat za prejazd a parkovne. Ruzinovu nedam samozrejme nic, vsetko pojde na "splacanie dlazby".
22. august 2013

Nivy

Chcel by som poziadat samospravu o naskenovanie zmluvy o prenajme, a naslednom umiestneni skenu na tuto stranku.
Ak MC Ruzinov prenajala "25 novovybudovaných miest na Kvačalovej ulici " a hotel popritom zabral celu - dovtedy verejne pristupnu - ulicu, nieco nie je v poriadku, a zavana to korupciou nielen ma MC Ruzinov, ale aj na odbore dopravy magistratu.
18. september 2013

Odpoveď samosprávy

Mestská časť Bratislava – Ružinov nebude prostredníctvom portálu Odkaz pre starostu zverejňovať zmluvy ani rozhodnutia. Obyvatelia majú možnosť nahliadnuť do týchto
dokumentov osobne priamo na úrade, alebo elektronicky prostredníctvom zákona č. 211/ 2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

S pozdravom

Mgr. Tatiana Baáriová
Kancelária starostu
Mestskej časti Bratislava - Ružinov
18. september 2013

Nivy

Dakujem za odpoved a pridem si tu zmluvu pozriet osobne pocas uradnych hodin.
22. november 2013

Ivana

Takze teraz uz vieme, ze hotel ma takmer trojnasobok parkovacich miest ako bolo dohodnute v zmluve z roku 2000 a uz 13 rokov ich vyuziva neopravnene..... aka je teda reakcia MC Ruzinov?
27. január 2016

Dulak

Mestská časť Ružinov v tomto prípade zavádza nesprávnymi informáciami.

O akom prenájme na 30 rokov je tu reč, keď medzičasom takmer celý pozemok Duloveho námestia získal majiteľ hotela Apollo?

Je normálne, aby si súkromný subjekt kúpil celé námestie?
Kedy sa odpredal pozemok súkromnému subjektu, a kto je za to zodpovedný?
Kto robí zimnú údržbu námestia, kto pozemok v lete zametá?
Čo v prípade, ak sa súkromná firma rozhodne celý pozemok oplotiť?



19. marec 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

tak ako sme uviedli v predchádzajúcom stanovisku predmetom nájomnej zmluvy je prenájom 25 novovybudovaných parkovacích miest na Kvačalovej ulici – ide o pozemok parc.č 21874 k.ú. Nivy. Spoločnosť MAC-GASTRO spol. s r.o. je vlastníkom pozemku parc. č. 21873/1 k.ú. Nivy, teda iného pozemku ako na ktorý je uzatvorená nájomná zmluva. Upozorňujeme, že v uvedenom prípade je ďalej nutné rozlišovať, či ide o vlastníctvo k pozemku alebo k stavbe, v zmysle §120 ods. 2 Občianskeho zákonníka stavby nie sú súčasťou pozemku. Mestská časť vykonáva letnú aj zimnú údržbu verejných plôch Dulovho námestia, nakoľko dláždené plochy námestia, zeleň a prvky drobnej architektúry ako stavby sú v správe mestskej časti Bratislava – Ružinov.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania