Rušenie nočného kľudu

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

Vyriešený
meno
Zolo 29. júla 2013

Bol by som velmi rad keby mestka policia, pani starostka a pan primator riesili aktualny problem, ktory ako obyvatelia Moskovskej ulice mame.

Problem je nasledovny:

Na ulici je pohostinstvo Richtar Jakub v obytnom dobe s povolenou prevadzkou do 24:00. Pisal som uz dve staznosti na kazdodenne nedodrziavanie nocneho kludu, ktory je v obytnej zone. Bolo mi odpisane ze prevadzka ma vydane povolenie do 24:00 a v pripade rusenia nocneho kludu mam volat na prislusnu stanicu MP.

Dobre teda. Cize pani starostka, pan primator, pan velitel MP. Mate pocit resp. ste si naozaj isty ze:

- vydat povolenie na prevadzku pohostinstva do 24:00 v obytnej zone je absolutne v poriadku, nemohlo prist k nedostatocnemu mozno trosku nezodpovednemu posudeniu situacie?

- je mozne a viete si predstavit aby odchadzajuci hostia z pohostinstva (kde maju podla informacii naozaj dobre domace pivo) v nocnych hodinach 22 - az 1.00 hod su v stave zodpovedne posudit mieru hluku, ktoru sposobuju svojim spevom, pokrikovanim, cakanim na taxik, v zimnom obdobi hadzanim snehovych guli do okien (aj take uz bolo)?

- myslite si ze je normalne, racionalne a samozrejme ocakavat ze budem ako obcan prebudeny v case 22:45 nasledne 23:30 nasledne 24:18 lebo si doprajem ten nadstandart a mam otvorene okno v spalni, ktore je rovno naproti pohostinstvu volat na mestsku policiu a hlasit rusenie nocneho kludu? Vy by ste si vedeli predstavit taketo byvanie pan primator, pani starostka, pan nacelnik?

- nemali by ste ako ludia zastupujuci obcana, obyvatela mesta Bratislava v tomto pripade prehodnotit vydane povolenie pripadne zabezpecit hliadku ktora bude mapovat situaciu a nasledne vam poda hlasenie aka je realna situacia tak, aby ste vedeli zaujat stanovisko?


--------------------------------------------

Na zaver len tolko ze si vazim kazdeho pracu a prajem aj pohostinstvu aby bolo otvorene kludne aj NONSTOP a predalo milion hektolitrov piva. Nie vsak na ukor obyvatelov, ktori maju pravo na odpocinok a nocny klud.

--------------------------------------------

Dakujem za vas cas a vasu odpoved a snad "pan boh da" aj nejake riesenie.

Pekny den a vikend.

30. júl 2013

peter pan

24:18 to ma velmi pobavilo...
02. august 2013

peter

vidim ze sa tu stretavaju zaujmy ludi chcel by som sa spytat ci ?

mate umele okna dostatocne izolacne?
je krcma zvukotesne izolovana?
ktorymi kanalmi sa siri zvuk?
volat pravidelne policiu nema zmysel skor by som sa zameral na spolupracu v zakupeny zvukotesneho prislusenstva.
dufam ze sa tento spor vyriesi. zelam pekny den
02. august 2013

Zolo

Peter zravim,
- nemam umele okna, ako jediny na celom dome mam drevene, dvojkridlove, repliky povodnych. Na dome z roku 1911 mat umele okna je ciste barbarstvo a prejav neschopnosti pamiatkarov dohliadnut na zachovanie povodneho stavu.

- izolacia je bezpredmetna nakolko ja mam v noci otvorene okno co v lete nepovazujem za nadstandart

- izolacia na pohostinstve je bezpredmetna nakolko hluk sposobuju ludia cakajuci na taxik, odchadzajuci ludia atd. ale ano pravidelne maju otvorene cele dvere a aj okna kludne aj o jedenastej vecer
08. august 2013

Zolo

Cize toto je odpoved od nasej pani starostky:

Podnet k prevádzke U Kráľka Mateja som riešila s oddelením obchodu a služieb, správnych konaní a miestnych daní.

Dňa 26.07.2013 prijal Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Vašu sťažnosť vo veci dlhodobého rušenia nočného kľudu prevádzkovou jednotkou Hostinec Richtár Jakub, ktorú prevádzkuje obchodná spoločnosť TRIBI s. r. o..

Hostinec Richtár Jakub dostal osobitnú prevádzkovú dobu na základe splnenia podmienok všeobecne záväzného nariadenia (ďalej len „VZN“) mestskej časti Bratislava-Staré Mesto. Odobratie, alebo skrátenie osobitnej prevádzkovej doby môže byť len na základe VZN č. 2/2013 o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti Bratislava-Staré Mesto §7 (4) Mestská časť môže zrušiť určenú osobitnú prevádzkovú dobu prevádzkarne, najmä ak v dôsledku prevádzky prevádzkarne opakovane v priebehu 90 dní dôjde:

a) k porušovaniu verejného poriadku napríklad rušením nočného kl'udu alebo, poškodzovaniu životného prostredia, ktoré sa preukazujú najmä opodstatneným služobným výjazdom Mestskej polície hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy,

b) k meraním preukázanému prekročeniu prípustných hodnôt určujúcich veličín hluku, infrazvuku a vibrácií pre noc, alebo

c) k porušovaniu určenej osobitnej prevádzkovej doby prevádzkarne.

Mestská časť Bratislava-Staré Mesto nemá vo svojej evidencii za rok 2013 žiadny záznam o porušovaní všeobecne záväzného nariadenia (ďalej len „VZN“) mestskej časti Bratislava-Staré Mesto prevádzkovou jednotkou Hostinec Richtár Jakub.

Vo svojej sťažnosti popisujete činnosť, ktorá ale viac svedčí o porušovaní verejného poriadku v zmysle § 47 zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o priestupkoch“) fyzickými osobami. Fyzické osoby, ktoré rušia nočný kľud sa dopúšťajú priestupku § 47 ods. 1 písm. b) zákona o priestupkoch. Fyzické osoby, ktoré znečistia verejné priestranstvo, verejne prístupný objekt sa dopúšťajú priestupku podľa § 47 ods. 1 písm. d) zákona o priestupkoch a môže im byť uložená pokuta do 33 eur. Tieto priestupky môže Mestská polícia hl. mesta SR Bratislavy riešiť len v blokovom konaní v mieste spáchania priestupku. V prípade ak nepríde k vyriešeniu spáchaného priestupku v blokovom konaní, mestská polícia priestupok postúpi príslušnému správnemu orgánu, ktorým je Obvodný úrad Bratislava.

Pri skrátení alebo odobratí osobitnej prevádzkovej doby prevádzkarne, ku ktorému dochádza v správnom konaní, musí mestská časť Bratislava-Staré Mesto nazhromaždiť presvedčivé dôkazy, ktoré obstoja aj v prípadnom odvolacom konaní na Krajskom súde v Bratislave.

Ešte raz ďakujem a želám príjemný deň.

S úctou
PhDr. Tatiana Rosová
starostka
08. august 2013

Zolo

A toto je moja odpoved:

Dobry den,

pani starostka ak je to mozne ja vas chcem poprosit o vyjadrenie z ludskeho hladiska nie z pravnickeho. Neodpovedali ste mi na otazky ktore som vam polozil a to ze:

- je mozne a viete si predstavit aby odchadzajuci hostia z pohostinstva (kde maju podla informacii naozaj dobre domace pivo) v nocnych hodinach 22 - az 1.00 hod su v stave zodpovedne posudit mieru hluku, ktoru sposobuju svojim spevom, pokrikovanim, cakanim na taxik, v zimnom obdobi hadzanim snehovych guli do okien (aj take uz bolo)? Pani starostka viete si to predstavit? Uprimne. Dakujem.
- myslite si ze je normalne, racionalne a samozrejme ocakavat ze budem ako obcan prebudeny v case 22:45 nasledne 23:30 nasledne 24:18 lebo si doprajem ten nadstandart a mam otvorene okno v spalni, ktore je rovno naproti pohostinstvu volat na mestsku policiu a hlasit rusenie nocneho kludu? Vy by ste si vedeli predstavit taketo byvanie pan primator, pani starostka, pan nacelnik? Viete si predstavit taketo byvanie pani starostka? Uprimne. Dakujem. Ako by ste prosim postupovali v pripade ze mate krcmu s prevadzkovou dobou do 24.00 pod svojim oknom a odchadzajuci hostia vam kazdodenne zneprijemnuju zivot svojim hlucnym spravanim.



Dakujem pekne za ludsku odpoved.
13. august 2013

Peter Jančár

Pani Starostka,

tiež som obyvateľom Moskovskej ulice neďaleko spomínanej prevádzky. Treba si uvedomiť že problém v tomto prípade nie je prevádzka ale jej netolrantní návštevníci. Nie je náhodou rušenie nočného kľudu priestupok za ktorý môže byť udelená občanovi pokuta? Ak áno nebolo by vhodné tam napríklad počas 90 dní, namiesto napĺňania litery zákona, poslať každý večer pred záverečnou mestskú policajnú hliadku aby udeľovala pokuty? Takto by som mal aspoň dobrý pocit, že z toho hluku niečo mám aj ja ako občan, keďže prepokladám že pokuty smerujú do rozpočtu MČ. A verte mi že po pár mesiacoch (možno už týždňoch) by sa rýchlo rozšírilo že u Richtára Jakuba sa vykrikovať nevypláca.
15. apríl 2014

Roman

dobry den, panovi co sa stazuje drzim palce nech to co naskor poriesi. Tiez mam podobny problem. Volam mestsku policiu aj kazdy den pocas letnych mesiacov. Co mozu mestski policajti? Nic, zhola nic, akurat pri prvej navsteve upozornia, a daju pokutu max 30 Euro, vacsinou je to 10. Pri druhej navsteve v ten isty den, uz prevadzka nezaplati a da sa radsej predvolat na MsU , ktory mu akoze pohrozi a tym to hasne. Na druhy den je prevadzka hlucna opat. V obytnom dome mame nebytovy priestor, kde boli rozne prevadzky, cez HIP HOP shop, spodne pradlo, syraren. Momentalne sa ma otvorit krcma resp. stylovy pub. Vraj najnizsia cenova skupina. Nikoho z obyvatelov domu sa nepytali, ci s tym suhlasia pritom majitelka priestoru je aj vlastnickou bytu v tomto dome. Preto sa pytam, nie je uz tych krciem na Stare Mesto dost? To ma akoze 30 krciem na 100 metrov stvorcovych lakat turistov do Bratislavy? Lacne pivo? Osarpane, ocurane steny, ogrcane a zakrvavene chodniky? Evidentne pracovici MsU sa nechodia rano prechadzat po Starom Meste. Odpadkov na tony, zvratkov, rozbitych poharov, flias za vagon. Minule isiel otecko s 3r. dcerkou po Michalskej ulici a mala sa viezla v kociariku a pytala sa, ze ci moze ist sama pesi. Otecko jej na to povedal: "zlatko, ja Ta nedam na zem, lebo nebudes predsa chodit po tych grcaniciach" Takze pani uradnici na MsU aj vy tak hovorite Vasim detom, vnucatam, alebo do mesta ani nepachnete? O pomalovanych stenach od sprejerov radsej pomlcim, znehodnocovat kulturne pamiatky plagatmi, sprejom, v niektorych pripadoch aj ho.nami. Nenechajme to tak ludia, bojujme proti tomu, bojujme proti tym ktori nam zneprijemnuju zivot. Ved aj my platime dane mestu, aj my mame narok na spravodlivost a kulturne byvanie.
15. apríl 2014

Anicka

Tiez zapasim uz niekolko rokov s krcmou. niet nad to, ze uz o 7. rano vyspevuju kusky arii z ruskych opier - to by som este prezila. Nocne otriasanie stien od vibracii a hulakanie prostonarodnych piesni je o dost horsie. Ked zavolame policajtov, tak chcu od cloveka, aby vysiel von pred dom, a vliezol do vedlajsieho domu a ukazoval :ty, ty a ty spievas falosne. pripadne poukazuju policajti na to, ze vsak take maju aj oni v susedstve a co s tym maju robit. A tak nerobi ani mesto - zijuce z nasich dani a ani policajti.Nikoho nezaujima kolaudacne rozhodnutie a ani to, ci su na okoli byty a ludia, co by sa chceli v nich vyspat. Kde, ako a s kym spi nase mestske zastupitelstvo ? A spi sa mu dobre a sladko ? ....lebo mne nie. Kontrolu na slovencinu mate zapnutu, co takto este kontrolu nad zdravym rozumom?
29. august 2014

ALOJZ

Treba sebe vipic a zic :) a ne zavidiet :P :D
26. august 2015

Andrea

Je niečo pred polnocou a som asi pred zrútením. Riešim podobný problém, niekoľko mesiacov som už nespala v kuse celú noc. Môj dom susedí s krčmou a každú noc si kladiem otázku, kde začínajú moje práva? Kde končí právo prevádzkovateľ krčmy a začína jeho povinnosť? Prečo mám ja míňať peniaze na opatrenia a lieky, aby som sa mohla pokojne vyspať, keď je moje právo na oddych porušované? Moja práca postráda môj výkon, moje zdravie ide dolu, kvety pred domom hynú pod šťankami, deti preskakujú chriapance, keď idú z dvora. Pracujem s ľuďmi a mám byť milá a usmievavá. Po rokoch bývania pri krčme sa neviem povzniesť nad to, že každý je potenciálny ničiteľ a narušiteľ môjho súkromia. Hlavne, že prevádzkovateľ spinká doma pri otvorenom okne, keď je v noci 25. Ja, čo nechodím do krčmy, môžem aj skapať. Za tie roky som dosiahla len to, že niekedy medzi 22. a 23. hodinou sa presunú z terasy dnu. Čo tam potom, že ich počuť, čo tam potom, že o pár hodín idem do práce ako vždy nevyspatá a že keď prídem z práce do polnoci počúvam, kto je ko..., pi..., prípadne, kto to poje... ALOJZ: keď budeš mať rodinu a prácu, na ktorých ti bude záležať, keď budeš 365 dní v roku čuchať cigarety, pivo a šťanky a tvoje deti sa budú pozerať na cikule chlapov a ženy váľajúce sa po zemi, asi ťa humor prejde. Ja som tiež bola milá, spoločenská a zábavná (až tomu sama neverím). Ale pozerať sa na toto a denne počúvať čo počúvam, to už je psychické týranie a minimálne omedzovanie mojej osobnej slobody. Keď zavolám policajtov (musím sa ich zastať, lebo zatiaľ vždy dorazili rýchlo a boli po telefóne milí a ústretoví), hneď ako sa objaví policajné auto, tak ja som tá histerka a oni sa len ticho rozprávajú. Absolútne žiadna vymožiteľnosť zákona v tomto štáte! Veď aj cudzinci sa chodia ožierať sem. Môžem ako dôkaz použiť nahrávku z kamerového systému z pred domu, teda z verejného miesta? Krčmy vynášajú aj "obciam", preto každý zatvára oči. Na chlast bude vždy, čo tam potom, že detská sú hladné a v hlavách prd. A to by som nechcela nič viac, len dodržiavanie prevádzkovej doby. Nikomu v podnikaní nebránim... ale, ako odznel jeden argument - načo som sem šla bývať? Lebo som bola naivná, nepoznajúc ľudskú aroganciu a chamtivosť. A verila som v tento štát a právo. Hm...
04. marec 2021

Martin Uváček

Vzhľadom na súčasný stav a opatrenia by mal byť tento podnik od decembra 2020 zavretý. Zolo opravte ma, ak sa mýlim.
19. október 2021

Martin Uváček

Je podnet ešte aktuálny?
30. október 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve na vyjadrenie. Ak má zadávateľ podnetu informáciu o súčasnom stave, prosíme o aktualizáciu,

Ďakujeme.

S pozdravom,

Administrátor Bratislava-Staré Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
26. september 2023

Michal B

Overenie stavu podnetu - podnet bol vyriešený Podnik Richtar Jakub uz xy mesiacov neexistuje.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania