Vyschnuté stromy pri RNR a Rača Tower

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Vyriešený
meno
🌳 23. apríla 2018

V okolí novostavieb RNR a Rača Tower je množstvo uschnutých stromov a kríkov. Ich vysadením to zrejme dobre známy "developer" považoval za vybavené a následná starostlivosť je nulová.

V podnete https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/5796/vyschnute-stromy sa spomína doba 3 roky, po ktorú by sa mal o zeleň starať developer. Prosím o:
1. informáciu, či to platí aj v tomto prípade
2. podľa toho o nápravu buď od zodpovedných firiem alebo od MČ (náhradnú výsadbu samozrejme riešiť až vo vhodnom období, nie teraz pred letom.
3. polievanie počas leta tých stromov, ktoré zatiaľ prežili. Niektoré zatiaľ živé vyzerajú, že majú namále.

19. jún 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

pripájame stanovisko investora - stavebníka k podnetu výsadby zelene pre obytný súbor RNR:

1.Výsadba stromov náhradnej výsadby z rozhodnutia MČ Rača č.j. 15088/1520/2014/ŽP zo dňa 7.11.2014, ktoré nadobudlo právoplatnosť 16.12.2014, po upresnení lokality výsadby s odborom životného prostredia MČ Rača, bude vysadená v termíne mimo vegetačného obdobia po dostavbe SO 115.

2.Vysušené stromy s výsadby v lokalite výstavby obytného súboru RNR budú nahradené novými v plnom rozsahu v termíne mimo vegetačného obdobia

3.Sadové úpravy v rámci výstavby SO 115 budú realizované v termíne do kolaudácie stavby.

S pozdravom



Eva Miklánková, hovorkyňa MČ Rača
19. jún 2018

🌳

Vďaka za odpoveď. Verím, že sa to bude týkať aj objektu Rača Tower, nielen RNR. Uvidíme na jeseň.
27. február 2019

🌳

SO 115 bol už dokončený, v jeho blízkosti je aj nová výsadba. Suché stromy pred Rača Tower a v okolí RNR však nahradené neboli, viď fotky. Mimovegetačné obdobie pomaly končí...
20. jún 2019

🌳

Výsadbu pred objektom SO 115 už stíha rovnaký osud ako pred staršími objektami. Zem je popukaná, kríky a najmä stromy hromadne vyschnuté. Z východnej strany SO 115 je suchá min. polovica stromov a krov, zo západnej strany je to o niečo menej, ale leto je ešte len pred nami.

Prosím MČ, aby pripomenula developerovi, aby sa o preživšiu výsadbu aspoň v prvých rokoch po výsadbe postaral a vo vhodnom čase všetky vyschnuté dreviny nahradil. Sám od seba do sotva spraví, keďže ho zaujíma iba zeleň na bankovkách a možno trávniku Tehelného poľa. Posledná reakcia MČ k podnetu je už rok stará a zrejme aj na toto zbytočne doplatilo množstvo zelene.
05. október 2020

🌳

Je to len zdanie alebo sa v tejto veci nič voči stavebníkovi nedeje? Ide o desiatky vyschnutých stromov, čo pri cene jedného aj s výsadbou cca 600€ plus následná údržba ide do desaťtisícových súm.

De facto ten istý podnet, len zo strany Rustaveliho ulice je https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/75010/rustaveliho-strom-suchy a tam je posledná reakcia tiež vyše roka stará. V teréne ale žiadne zlepšenie nevidieť, naopak.
05. október 2020

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Rača
07. október 2021

Odpoveď samosprávy

Vyschnuté a neperspektívne dreviny sme z lokality Radničné námestie odstránili prostredníctvom Strediska čistoty. Zároveň sme v tejto veci kontaktovali aj Slovenskú inšpekciu životného prostredia, aby preskúmala prístup developera vo vzťahu k predmetným drevinám.

Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy, Miestny úrad Bratislava - Rača
06. december 2021

Odpoveď samosprávy

Na mieste vyschnutej a odstránenej výsadby boli vysadené nové stromy.

Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy, Miestny úrad Bratislava - Rača

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania