Výrub stromov na Bakošovej

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Lamač

Uzavretý
meno
Jana 29. júla 2013

Na Bakosovej ulici je oznacenych na vyrub 42 stromov kvoli oprave plynoveho potrubia. Obyvatelov ulice nikto neinformoval,nenavrhol alternativne riesenie ani neponukol nahradu. Stromy su tu uz dlhe roky a vytvaraju tien v teplych dnoch, zadrziavaju prach z dialnice a obyvatelia o ne nechcu prist.

31. júl 2013

Andrej

Hore na Studenohorskej pred tyzdnom vyrubali 3 stromy pocas vegetacneho obdobia (tzn. nezakonne) a za prispenie samospravy. Nebolo ziadne vyrubove konanie. Vraj niekomu tienili...
06. august 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

V danej veci sme sa od vykonania označenia stromov v apríli 2013 opakovane kontaktovali na zistenie aktuálneho stavu na realizáciu výrubu spol. SPP a.s., ktorá v rámci revízie plynových potrubí označila stromy umiestnené nad plynovodom na jednotlivých uliciach na území našej mestskej časti. Z8stupca spol. SPP nám opakovane potvrdil, že o všetkých činnostiach SPP a.s. týkajúcich sa výrubu stromov bude MČ včas informovaná.

Kontaktnou osobou na SPP a.s. je p. Marián Haršel, technik prevádzky č.t.02/62625129, 0908713387, e-mail- [email protected].

V zmysle § 47 ods. 7 zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov: "Ten, kto chce z dôvodu uvedeného v odseku 4 písm. d) vyrúbať drevinu, je povinný túto skutočnosť písomne oznámiť orgánu ochrany prírody najmenej 15 dní pred uskutočnením výrubu. Orgán ochrany prírody môže a) určiť podrobnejšie podmienky uskutočnenia výrubu výrubu alebo
b) výrub pozastaviť, obmedziť alebo zakázať, ak je v rozpore s požiadavkami na ochranu drevín, chránených druhov podľa § 33 alebo s rozsahom oprávnenia alebo povinnosti podľa osobitných predpisov.


Ing. Marek Poláš, odborný referent ŽP, MÚ MČ Bratislava - Lamač
08. august 2013

nepso

zaujímavé , že tieto stromy doteraz nikomu a ani SPP nevadili , a zrazu sú nad plynovodom a tak ich treba vyrúbať?!! Nie je povinnosťou niekoho , kto tie stromy aj vyrúbe nasadiť namiesto nich aj ďalšie a zabezpečiť ich rast? a kde sú teraz zelení , ktorí by sa pripútali o strom vlastnými telami a aby k výrubu neprišlo ?
08. august 2013

Jana

Tiez si myslim, ze pokial naozaj neexistuje ine riesenie ako stromy vyrubat. Mali by minimalne navrhnut nahradu skody a vysadit nove stromy( a nemyslim tym take tie okrasne zoschnute stromceky ako niekde pred euroveou)
09. august 2013

nepso

samozrejme , že existuje aj iné riešenie , ako plynovod opraviť a stromy nevyrúbať...stačí napr. rozkopať zem okolo plynovodu a v určitej vzdialenosti od stromu sa pred stromom normálne "podkrtkovať" , pričom by sa porušilo iba minimálne koreňov a strom by to podľa všetkého bezproblémov prežil...lenže ide o finančne náročný a zdĺhavý proces , ktorým SPP určite nepôjde...však prečo ich rovno nevyrúbať a potom kopať...a presne tak ako hovorí Jana , namiesto nich vysadia nejaké zoschnuté buriny , ktoré sa v tomto teple ajtak neujmú...si treba uvedomiť , že koľko rokov tie stromy museli rásť , aby vyzerali tak ako na fotke...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania