Tabuľa: Voľný pohyb psa zakázaný

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

Vyriešený
meno
Erika 30. júla 2013

Dobrý deň

Rada by som sa vyjadrila k tabuli s názvom ,,VOĽNÝ POHYB PSA ZAKÁZANÝ“, ktorá sa nám tu dnes objavila. Bývam v mestskej časti Mierová kolónia už 26 rokov a za ten čas nič také tu nikdy nebolo a ani nebolo treba. Neviem, kto dal podnet na tú tabuľu a ani z akého dôvodu, ale ak to bol podnet zo strany rodičov s malými deťmi, tak bol neoprávnený. U nás máme park určený pre deti, ktorý je ohradený a kde má pes zakázané chodiť. A nikto tam so psom ani nechodí, je tam pieskovisko, hojdačky, preliezky - majú tam všetko a dokonca aj ohradený asfaltový štadión. Potom sa ďalej ťahá trávnatá plocha teda park kde chodia všetci venčiť psa a nie je ich málo. A práve tam sa objavila tá spomínaná tabula. Ale každý si dáva pozor na svojho psa aj keď nie je na vodítku. Nemôžem so psom do lesa a už ani do parku ? A kde ho mám nechať vybehať, po tom ako je doma zavretý aj on potrebuje pohyb a teda pohyb na vodítku teda pohybom nie je. Týmto žiadam o riešenie problému, nakoľko park pre deti tu je, je ohradený a zákaz so psom tam je a rešpektuje sa takže nerozumiem takémuto obmedzeniu. Bez akeho kolvek udania dovodu ta tabuľa tu bola osadená.

Ďakujem veľmi pekne

31. júl 2013

mama

radsej osadte tabulu pre bezdomovcov a neprisposobyvich aby nam nesr..li kade-tade a nerobili bordel. 50r nikomu psie hovienka nevadili a teraz sa ide par mamiciek stazovat ze im decko slaplo do hovienka
31. júl 2013

Jan Hubar

Tabulu rozhodne podporujem a dufam ze dalsie budu pribudat. Asi by bolo nacase mnozstvo psov v mestach nejakym sposobom regulovat nakolko uz je ich tu v BA vzhladom na pocet obyvatelov enoremne mnozstvo.
31. júl 2013

rexo

dufam ze ich romovia zacnu nosit do zberne
31. júl 2013

Zuzka

presne ako píše mama , radšej nech robia poriadky s tou sgerbou , oni narobia väčšiu paseku ako nejaký pes
31. júl 2013

roman

U mna na sidlisku sa objavila takato tabula asi pred dvomi rokmi na kusku travnika pod stromami na Teplickej ulici pri skole. Tam tu cedulu tak akosi chapem, aj ked ju vsetci psickari veselo ignoruju. Ono tam totiz vacsi bordel robia bezdomovci ktori tam nechavaju pri lavickach zbytky po ich chlaste a nejakom jedle. Minule sa tam jeden bezdomovec na moje velke prekvapenie s prepacenim na lavicku "vysral".
01. august 2013

Marek Tettinger

tabuľa bola v lokalite osadená na základe požiadaviek obyvateľov z Mierovej kolónie o prehodnotenie využívania parkových plôch v Mierovej kolónii, ako aj na základe súhlasu vlastníka pozemku –Istrochem Reality a.s. Dochádzalo k nadmernému znečisťovaniu oboch parkových plôch psími exkrementami (nakoľko v miestach, kde je osadený kôš na psie exkrementy, je v zmysle zákona voľný pohyb psa povolený a koše boli osadené na oboch parkových plochách), pričom obyvatelia sa sťažovali aj na nedostatok parkových plôch pre mamičky s deťmi.
Koše na psie exkrementy boli na základe uvedeného sústredené na jednu parcelu č. 13675/2, k. ú. Nové Mesto-plocha je k dispozícii psíčkarom, pričom na protiľahlú parcelu sme umiestnili na základe požiadaviek zákazovú tabuľu „Voľný pohyb psa zakázaný“. Táto plocha sa nachádza v blízkosti detského ihriska. Tabuľu „Vstup so psom zakázaný“ tu nebolo možné v zmysle VZN MČ BA NM č. 3/2010 o podmienkach a podrobnostiach držania psov umiestniť.
Na parcelu č. 13675/2, k. ú. Nové Mesto, plánujeme umiestniť v tomto roku ešte 1 kôš na psie exkrementy (celkovo budú 3 ks), pričom časom plánujeme v území umiestniť ešte špeciálne stojany so zásobníkom na vrecúška psie exkrementy (bez koša).
Snažíme sa nachádzať kompromisné riešenia, ktoré by vyhovovali tak psíčkarom, ktorým bola vyčlenená plocha, nie však na úkor ostatných ľudí.
Zároveň informujeme, že v predmetnej záležitosti sme v súvislosti so znečisťovaním lokality Mierová kolónia psími exkrementami oslovili aj obyvateľov prostredníctvom správcovských spoločností (leták o právach a povinnostiach majiteľov psov) a na MsP sme sa obrátili so žiadosťou o kontrolu.
S pozdravom

Marek Tettinger
hovorca BANM
01. august 2013

Erika

Dobrý deň p. Tettinger
Rada by som sa opýtala na základe koľkých požiadaviek ste spomínanú tabuľu „Voľný pohyb psa zakázaný“ umiestnili??. Pán Tettinger bývame tu už asi 30 rokov, ja mám 26 a do tejto doby tu nebol žiaden problém, až na tento posledný rok kedy sa nám prisťahovalo sem dosť mladých rodín a začali sa diať zmeny. Nerozumiem prečo sa sťažovali na nedostatok parkových plôch pre mamičky s deťmi majú celý jeden veľký park ohradený kde chodia výlučné s deťmi sú tam preliezky, hojdačky, lavičky kde si mamičky môžu sadnúť a pozorovať svoje deti, pieskovisko, cez zimu sa tam z jedného kopca sánkujú dosť veľkú plochu na to aby sa tam naháňali a všetko je to ohradené a aj asfaltové ohradené ihrisko tu majú. Takže nerozumiem o aký nedostatok parkových plôch ide. Plochu ktorú ste ohradili tabulou vôbec nie je v blízkosti detského ihriska, áno je to plocha hneď za tým ihriskom ale je to zároveň tá najväčšia neprerušovaná plocha. Áno snažíte sa vyhovieť ale tej menšine, väčšina obyvateľov ktorý majú psa a to ich nie je málo tak majú zostať s nimi na tom mini kúsku? Takže ak to správne chápem mamičky s detičkami majú jeden veľký park ohradení kde podotýkam má pes úplný zákaz, potom to spomínané asfaltové ihrisko a po novom aj tu najväčšiu zostatkovú neprerušovanú trávnatú plochu čo tam zostala a asi 80% obyvateľov má zostať na tom malom kúsku kde podotýkam chodia vykonávať veľkú potrebu bezdomovci??? Prečo tu malú plochu neprenecháte mamičkám prečo práve psičkári musia na tú malú plochu keď je ich viac, nech sa to vyčistí dajte tam tabulu a nech sú tam. V tomto prípade ste vôbec nehľadali kompromisné riešenia, proste ste vyhoveli bez akejkoľvek možnosti návrhu pár mamičkám s deťmi. A mala by som vám ešte záverečnú otázku...neviem ako tento problém so spomínanou tabulou chcete riesiť ale asi nijako, pretože u nás je to asi tak že keď sa sem niečo dá tak to tam aj zostane. Tak preto sa chcem opýtať ak by spísala petíciu za odstránenie tejto spomínanej tabule resp. možno po dohode alebo návrhu z vašej strany premiestnenia tabule a nazbierala dosť podpisov od obyvateľov Mierovej kolónie, odstránili by ste resp. možno premiestnili by ste tú tabulu? Lebo toto naozaj nebolo kompromisné riešenie odstaviť obyvateľov so psami na ten najmenší kúsok parkovej plochy u nás v Mierovej kolónií.
Ďakujem veľmi pekne
S pozdravom Erika
(autor hore uvedeného problému)
15. august 2013

Rudolf Kusý

Dobrý deň, tabuľa hovorí: Voľný pohyb psa zakázaný". To neznamená zákaz vstupu so psom, znamená to, že pes nemôže pobehovať voľne, bez vodítka. Tiež mám psa a je málo plôch, kde ho možno pustiť navoľno. V minulosti to možno nebol taký problém, ale dnes, keď majú ľudia problém so vzťahmi k iným ľuďom, mnohí si to nahrádzajú práve psíkom, psíkov je veľa a mnohí majitelia sa o nich poriadne nestarajú. Veľa psov napríklad nemá základný výcvik, chýba tolerancia, rešpektovanie, že človek sa môže prirodzene báť, keď sa k nemu rozbehne cudzí pes, máme stále viac sťažností na to, že ľudia sa bola chodiť po chodníku, máme prípady, keď bol malý pes roztrhaný iným a majiteľ skončil v nemocnici a doteraz sa z toho nespamätal. A ľudia majú už dosť všadeprítomných psích exkrementov. A to píšem ako tzv. psíčkar. Podľa mňa tu je riešenie - vytvoriť oplotené venčisko, len to by sa ľudia v Mierovej kolónii museli dohodnúť, kde by bolo a Istrochem by s tým musel súhlasiť.
12. október 2013

Eva

Ako hovorite pan starosta, ludia maju problem so vztahmi, a z toho vyplyva netolerancia ostatnych a potreba sa delit na mamicky, psickarov a pod. Skatulkovanie a vecne prikazy a zakazy, akoby clovek uz nemal zodpovednost za svoje ciny a interakciu s inymi ludmi. Treba vsetkych a vsetko oplotit a oddelit. Vazim si Vasu pracu a ocenujem ju, ale musim podporit nazor p. Eriky, 30 rokov spolu ludia vychadzali a zrazu sa to bez plotu, tabule a zakazov neda? So psom sa nemoze nikam, ale bezdomovci mozu vsade a chcela by som vidiet, ktory z nich chodi so sackom na exkrementy...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.