Anonymné nahlasovanie neplatičov dane za psa

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vrakuňa

Vyriešený
meno
Zuzana 21. mája 2018

Dobry den,

v nasom okoli je pomerne dost majitelov psikov, ktori ich nemaju nahlasenych a neplatia povinnu dan za psa

Moze byt ich nahlasenie anonymne? Na miestnom urade sme boli upozorneni, ze sa musime identifikovat, co sa nam zda neadekvatne

Vopred vdaka

30. máj 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Preveríme ho a budeme Vás informovať, pekný deň

Mgr. Henrieta Dvorská
12. september 2018

Dan

Dobrý deň,

pripájam sa k p. Zuzane. Poslednou dobou si všímam, ze po sídliskách na Dolných Honoch, vo Vrakuni sa pohybuje čoraz viac "psíčkarov". To, že sú častokrát nevrlí, keď ich oslovíte a konfrontujete, prečo po svojom psovi neupracú, tu nevyriešime, ale je pravda, že pri námatkovom preverení registrácie psov na uliciach v našom okolí je výsledok nula.
Ak MÚ túto záležitosť nerieši systémovo, z vlastnej iniciatívy, malo by byť umožnené anonymné upozornenie zo strany spoluobčanov, keďže ide o neplnenie si povinnosti platenia dane a v neposlednom rade o znečisťovanie životného prostredia.
05. november 2018

ED

Zaujímalo by ma či je vôbec daň za psa povinná. Ak áno kto to kontroluje a kto je zodpovedný za výber daní? U nás vo vedľajšom vchode vybehne každý deň minimálne 5 psov, ale v zozname registrovaných tento vchod vôbec nie je. A tu MU od mája rieši či prijme anonymné nahlásenie priestupku? Úsmevné sú výzvy vo vrakunských novinách pre psíčkarov, aby si prišli vyzdvihnúť sáčky zdarma ak psa súčasne zaregistrujú. Neviem načo sú im sáčky. Nechajú psa vyložiť sa rovno pod oknami paneláka a tvária sa, že nič nevidia. Česť výnimkám.
19. november 2018

Zuzana

Dobry den,

JE MOZNE DOSTAT PO 7 MESIACH ODPOVED?

Cakatelka
20. január 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

podnet sme dali preveriť na príslušnom referáte. Čo sa týka tohto konkrétneho prípadu, podnety boli posielané e-mailom, bez akéhokoľvek podpisu. Avšak aj na základe tohto podania bol dotyčný "neplatič" predvolaný, vzniknutá situácia sa nasledovne vyriešila. Pri opakovaných podnetoch bez podpisu bol anonym upovedomený, že pokiaľ si želá byť bližšie informovaný, mal by uviesť svoje meno, aby sa mohlo odpovedať. Anonymne nahlásiť neplatiča dane za psa občania môžu, tvrdenie, že nemôžu, je zavádzajúce. Ak si prajú byť informovaný o výsledku šetrenia, mali by sa podpísať a uviesť svoje údaje, aby mohol byť podnet zaevidovaný v podateľni, a bolo možné na neho odpovedať. Bez týchto údajov nevieme podnety zaevidovať v podateľni a riešiť ich oficiálnou cestou. Čo sa týka povinnosti uhrádzať daň za psa, je povinná. Daňová povinnosť je stanovená zákonom 582/2004 Zb. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Podľa tohto zákona je:

§ 28
Správa dane

Miestne príslušnou obcou je obec, na ktorej území je pes chovaný.

§ 29
Splnomocňovacie ustanovenie

Obec ustanoví všeobecne záväzným nariadením 11) najmä sadzbu dane, prípadne rôzne sadzby dane podľa určených kritérií spojených s predmetom dane, prípadné oslobodenia od dane alebo zníženia dane.

S prianím pekného dňa

Mgr. Rastislava Mihóková
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Vrakuňa
19. august 2022

milan

som drzitelom ZTP preukazu a zaroven aj dochodca. dan za psa je v mojej mestskej casti vo vyske 0 € vzhladom na vyssie uvedene skutocnosti. chem si zaobstarat psa a neplanujem nikomu nic nahlasovat. opakujem, dan za psa je pre mna 0 €. preco by som mal nieco nahlasovat a podporovat zbytocnu byrokraciu? ake my hrozia realne postihy? a kto ma bude kontrolovat? ani jeden zo susedov v okruhu 300m dan za psa neplati a títo psi nie su registrovaní. 98% susedov nie su oslobodení od dane za psa. aj tak to nik nekontroluje...
19. august 2022

somár rámos

Aj keď v podstate s tebou súhlasím,zároveň musím povedať ,že toto čo si napísal ,je základ bordelu v našej spoločnosti. Viac k tomu netreba
21. august 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme Vám za podnet. Preveríme ho na príslušnom referáte, o nasledovnom postupe Vás budeme informovať.

S prianím pekného dňa
Kto? Referát miestnych daní, podnikateľských činností a platobného styku
Kedy? v priebehu najbližších dní

Mgr. Rastislava Mihóková
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Vrakuňa
07. september 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

neprihlásením psa do evidencie mestskej časti a nepodaním priznania k dani za psa majiteľ psa porušuje nasledovné:

- Zákon č. 282/2002 Z. z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov,
- Zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady,
- Zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok)
- Všeobecne záväzné nariadenie č. 3/2013 o miestnych daniach v mestskej časti Bratislava-Vrakuňa v znení jeho úprav.

Podľa zákona Zákon č. 282/2002 Z. z.
(1) Každý pes držaný nepretržite viac ako 90 dní na území Slovenskej republiky podlieha evidencii psov (ďalej len „evidencia"). Držiteľ psa je povinný prihlásiť psa do evidencie v lehote do 30 dní od uplynutia posledného dňa lehoty uvedenej v prvej vete v mieste, kde sa pes v danom roku prevažne nachádza.
(2) Evidenciu vedie obec.
(3) Do evidencie sa zapisuje najmä
a) evidenčné číslo psa,
b) tetovacie číslo alebo údaj o čipovaní psa, ak ho pes má,
c) meno, priezvisko a adresa trvalého pobytu držiteľa psa,
d) umiestnenie chovného priestoru alebo zariadenia na chov, v ktorom sa pes na území obce zdržiava, ak sa umiestnenie nezhoduje s miestom trvalého pobytu držiteľa psa,
e) skutočnosť, že pes pohrýzol človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, ak sa nepoužil v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi
f) úhyn psa,
g) strata psa.
(4) Každú zmenu skutočností a údajov, ktoré sa zapisujú do evidencie, je držiteľ psa povinný do 30 dní od zmeny skutočnosti alebo údaja oznámiť obci, kde je alebo má byť pes evidovaný.
(5) Obec vydá držiteľovi psa zapísaného do evidencie evidenčnú známku psa. Na známke sa uvedie evidenčné číslo psa, názov obce, kde je pes evidovaný, a údaj o tom, či je pes nebezpečným psom. Známkou držiteľ psa preukazuje totožnosť psa.

Priestupku sa dopustí držiteľ psa, ak
a) neoznámi obci, v ktorej pes je evidovaný alebo má byť evidovaný, každú zmenu skutočností a údajov, ktoré sa zapisujú do evidencie, do 30 dní od ich zmeny,
b) neprihlási psa do evidencie,
Za priestupok podľa odseku 1 a odseku 2 písm. a) až c) možno uložiť pokutu do 165 eur.

Podľa Zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach ... obec ustanoví všeobecne záväzným nariadením sadzbu dane, prípadné oslobodenia od dane alebo zníženia dane.
Podľa § 99a tohto zákona priznanie k dani za psa je daňovník povinný podať príslušnému správcovi dane do 31. januára toho zdaňovacieho obdobia, v ktorom mu vznikla daňová povinnosť alebo do 30 dní vzniku daňovej povinnosti ak mu vznikne táto povinnosť v priebehu roka.

Skutočnosť, že je majiteľ psa držiteľom preukazu ŤZP a je podľa Všeobecne záväzného nariadenia č. 3/2013 v znení č. 5/2016, ktorým sa ustanovujú sadzby dane za psa oslobodený od platenia dane za psa, ho neoslobodzuje od splnenia povinnosti podať priznanie k dani za psa.

Sankcie za nesplnenie povinnosti podať priznanie k dani za psa ustanovuje daňový poriadok.

Pokiaľ máte podozrenie, že niektorí z Vašich susedov, ako uvádzate, nemá splnenú vyššie uvedenú povinnosť, nahláste to na Miestnom úrade MČ BA-Vrakuňa, kde sa Vaším podnetom bude zaoberať príslušná pracovníčka.

S prianím pekného dňa
Kto? Referát miestnych daní, podnikateľských činností a platobného styku

Mgr. Rastislava Mihóková
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Vrakuňa

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania