Bezpečnosť prechodu pre chodcov

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Kristína Fančovič 06. júna 2018

Chcela by som požiadať kompetentné orgány o prehodnotenie /doplnenie bezpečnostných prvkov alebo presun prechodu/ bezpečnosti prechodu pre chodcov, ktorý sa nachádza na Kadnárovej ulici pred komplexom Zlaté krídlo. Aj napriek tomu, že v danom úseku je rýchlosť obmedzená na 40km/h, vodiči v smere od Rače do mesta vylietavajú zo zákruty. Už v súčasnosti, keď tento komplex nie je obývaný, je tento prechod miestom dopravných kolízií. Pre autá vychádzajúce z areálu je síce osadené dopravné zrkadlo, chodci pri prechode však nemajú šancu vidieť, či sa niečo valí spoza zákruty. Verím, že bezpečnejším riešením sa predíde dopravným kolíziám a ujme na zdraví.

06. jún 2018

Ján

Po celom useku od krizovatky so Sadmelijskou az po krizovatku s Heckovou je 40ka. Vodici ju nerespektuju a nedavaju prednost na priechodoch. Su tam az 3. Niektori dokonca maju tu drzost, ze na chodcov trubia. Keby tu zacali merat, tak za tyzden splnia kvoty. A este by mohli aj pochytat hlucnych motorkarov, ktori tade chodia.
PS: dufam, ze neosadia retarder. Naozaj nemam zaujem este pocuvat trieskanie podvozkov pri kazdom prechadzani.
06. jún 2018

Jimmy van Groenewegen

40km/h, optické brzdy, červené podfarbenie, zvislá značka. Veď toto je jeden z tých bezpečnejšie vyhotovených priechodv v BA. Bezpečnejší by asi bol už iba vtedy, ak by tam stál policajt a zastavoval vozidlá, keď by šiel chodec. Problém nie je v priechode, problém je vo vodičoch, ktorí z vysoka kašlú na dopravné predpisy...
06. jún 2018

LS

Presne tak, z hladiska znacenia je ten prechod jeden z tych dobre znacenych s retardery tam nedaju lebo tade chodi jeden skolsky MHD bus. Problemom su auta iduce aj 60 a viac. Vtedy mozete vojst na vozovku, kym nic nejde ale tyc par metrov od zakruty pri takej rychlosti prejdu za “sekundu”. Je to len o vodicoch. Cize zrejme jedine riesenia pravidelne kontroly, co sa samozrejme neda nonstop, ale mohol by tam napr byt fotoradar ako maju v rakuskuch obciach. Retardery, ktore sa vysuvaju/zasuvaju podla rychlosti auta u nas este asi nevynasli. A fotoradary su tiez nedoatatkovy tovar :)
07. jún 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

mestská časť rokovala so zástupcom a dopravným inžinierom z KRPZ mjr. Ing. Hrancom, podľa ktorého bude pred tento priechod na Kadnárovej osadené žlté blikavé svetlo a tiež merač rýchlosti.

S pozdravom



Eva Miklánková, hovorkyňa MČ Rača
07. jún 2018

Kristína Fančovič

Skvelé ďakujem. Verím, že sa tým predíde tragédii.
07. jún 2018

Palo Smutny

Blikajuce svetlo a merac rychlosti este ziadne auto nespomalili, iba nabadaju k spomaleniu, tak
isto ako znacka 40km/hod ktoru nikto nerespektuje. Tam by mal byt retarder a nie len jeden
07. jún 2018

Kristína Fančovič

Ak mate moznost, tak budem velmi rada, ak vybavite aby tam bol prechod umiestneny na inom mieste a zaroven aby tam pravidelne merala policia rychlost. Plne Vas podporim.
07. jún 2018

Nicol Gottwald

Dobry den. Dekujeme ze podnet resite. Nicmene se obavam ze jeste zadne auto nezpomaly kvuli svetylkum a merici. Nebylo by vhodnější udelat vyvyseny prechod pro chodce? Ci prechod posunout?
Dalsi veci je zrcadlo ktere ma pomahat pri vyjezdu ze Zlateho kridla. Ve vyhladu je umistena znacka přechodu pro chodce tudiz i přesto ze je umistene zrcadlo vyjezd je ,,vabank". Jsem 174 cm vysoka coz je cca průměrná vyska.
Dekujem
07. jún 2018

Kristína Fančovič

Dobry den, uz som pisala, ze sa len potesim ak by prechod presunuli na ine miesto, ale obavam sa, ze je to nerealne. Pre mna by bolo prijatelne aspon riesenie, keby areal Zlate kridlo bol prepojeny pesim tahom s arealom Rinzle lavkou ponad rigol/potok. Tym by sa peso dalo prejst cez areal Rinzle k dalsiemu prechodu, kde je lepsi prehlad iducich aut. To by ale musel byt vyvinuty tlak na developera z miestnej samospravy a myslim, ze v UPN ziadne prepojenie tejto vystavby nie je.120152
07. jún 2018

Ján

To zlte blikave svetlo bude ake intenzivne? Aby to napriklad nerusilo ludi, ktori tam byvaju a bude im do okien neustale blikat zlte svetlo.
Pre tych, ktori su za retarder. Zrejme nemate skusenost s byvanim vedla cesty s retarderom. Neustale brzdenie a rozbiehanie aut. Najazd auta cez retarder je dost hlucny tiez. No su aj take retardery, ktore nenutia zastat uplne a daju sa plynulo prejst 30km/h. No take v BA nikde neinstaluju.
10. jún 2018

Vlasto

Ak má ostať prechod pre chodcov z/do areálu obytného komplexu Zlate krídlo na súčasnom mieste, jedine spomaľovací prah/retardér zabezpečí, že vodiči spomalia na bezpečnú rýchlosť. Inak bude miesto neustálym rizikovým úsekom vzniku dopravných kolízií. Uvítam, ak KRPZ zváži aj alternatívu presunutia prechodu na opačnú stranu výjazdu z areálu na hlavnú cestu, t.j. smerom ku komplexu Rinzle.
11. jún 2018

Vlasto

K argumentu zvýšenej hlučnosti spôsobnej retardérom dopĺňam, že sú dva druhy priečnych spomaľovacích prahov - a/ tvorené buď odnímateľnými prefabrikovanými segmentami, alebo b/ tvorené stavebným zvýšeným profilu samotnej vozovky. Variant b/ je podstatne tichšie riešenie a navyše sa nedá anonymne a svojvoľne odstrániť. Vzhľadom na blízkosť bytových domov A, B považujem za optimálne vyhodnotiť riešenie vybudovania SPOMAĽOVACIEHO PRAHU TVORENÉHO ZVÝŠENÍM PROFILU SAMOTNEJ VOZOVKY.
11. jún 2018

Andrej Ferko

Na základe skúsenosti z iného mesta môžem potvrdiť že spomaľovací prah tvorený stavebným zvýšeným profilu samotnej vozovky nie je hlučný a autá spomalí.
Posun prechodu ďalej od zákruty by podľa mňa bol tiež vhodný, ale určite aj so spomínaným spomaľovacím prahom.
19. máj 2019

Martin

Blikačky a merač rýchlosti nainštalovaný. Napriek tomu vždy tŕpnem, keď tadiaľ prechádzam, naozaj je to veľmi neprehľadné a ak spoza zákruty vyletí rýchlo idúce auto, niet už prakticky žiadna šanca vyhnúť sa zrážke. Tam to zvýšenie vozovky nakoniec bude; zrejme potom, ako sa tam stane prva vazna nehoda.
14. október 2022

Andrej Ferko

Kadnárova-Cesty a chodníky-iné

Dobry den,
v minulosti bol rieseny podnet na osadenie bezpecnostnych prvkov pred objektom Zlate kridlo na Kadnarovej ulici kde je velmi neprehladny prechod pre chodcov - auta vychadzaju k nemu zo zakruty v tesnej blizkosti prechodu.
Najucinnejsim prvkom na spomalenie aut by bol spomalovaci prah ktory bol ale zamietnuty z dovodu ze po ceste prechadza skolsky autobus (vid diskusia https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/53037/bezpecnost-prechodu-pre-chodcov).
V sucasnosti skolsky autobus prichadzajuci od ZS Hubeneho na Kadnarovej uz prechadza spomalovacim prahom pri krizovatke s Heckovou.
Prosim preto o prehodnotenie umiestnenie rovnakeho spomalovacieho prahu aj k prechodu pred objektom Zlate kridlo. Vyrazne to zvysi bezpecnost.
Dakujem
19. október 2022

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za podnet. Posúvame ho správcovi predmetnej komunikácie, ktorým je Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy.

Mgr. Matúš Čupka, vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy MÚ Bratislava - Rača
19. október 2022

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
19. október 2022

Robo

Navrhujem neopravovať výtlky. Bezpečnosť sa zvýši a zadarmo. Nedalo mi. Pardon.
28. október 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet, ktorého prijatie týmto potvrdzujeme. Pridelili sme ho kolegyniam a kolegom, ktorí majú riešenie danej agendy v kompetencii. O priebehu riešenia Vás na základe obdržaných stanovísk budeme priebežne informovať.

S pozdravom,
Kto? Oddelenie dopravného inžinierstva

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
11. november 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

s podnetom súhlasíme - uvedený priechod pre chodcov považujeme za nebezpečný (nedostatočná rozoznateľnosť priechodu a nedostatočné rozhľadové pomery). V budúcom roku preto pripravíme projekt organizácie dopravy (POD), ktorý aktualizuje dopravné značenie v tomto mieste podľa novej legislatívy a zároveň zvýši bezpečnosť chodcov pri prechádzaní cez Kadnárovu ulicu.

POD bude po dokončení predložený Krajskému dopravnému inšpektorátu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave (KDI) pre vydanie stanoviska. POD so stanoviskom KDI sú súčasťou žiadosti o určenie použitia navrhnutého dopravného značenia a dopravného zariadenia príslušným cestným správnym orgánom. Po vydaní určenia zabezpečí realizáciu Oddelenie správy komunikácií magistrátu.

O postupe Vás budeme informovať.

S pozdravom,
Kto? Oddelenie dopravného inžinierstva

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy.
08. máj 2023

Martin Uváček

Ako pokračuje vypracovanie POD?
08. máj 2023

Odkaz pre starostu

Vážení užívatelia,

predmetný podnet sme opätovne preposlali zodpovednému subjektu.

S pozdravom,

Tomáš Štěpán
administrátor odkazprestarostu.sk
Bratislava - Rača
05. apríl 2024

Martin Uváček

Podnet dodnes nebol vyriešený, žiadne zmeny o ktorých magistrát v roku 2022 hovoril, sa zatiaľ neudiali
05. apríl 2024

Odkaz pre starostu

Vážení užívatelia,

predmetný podnet sme opätovne preposlali zodpovednému subjektu.

S pozdravom,

Tomáš Štěpán
administrátor odkazprestarostu.sk
Bratislava - Rača

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania