Výrazné obmedzenie verejného parkovania na Grosslingovej

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

Vyriešený
meno
Rudolf Hála 19. júna 2018

Dobrý deň, zaujímala by ma situácia, ku ktorej pred pár dňami došlo na Grosslingovej ulici pri Gamči. Objavilo sa tam veľké množstvo značiek, ktoré vyhradzujú miesta pre konkrétne EČV. Týmto krokom sa výrazne zhoršili podmienky parkovania pre obyvateľov zóny bez vyhradzovacích kariet (a samozrejme aj pre ostatných vodičov).

Zaujímalo by ma, z akého titulu si mohla BPS dovoliť vyhradiť také množstvo miest a kto im to schválil. Ide o trvalý alebo dočasný stav?

(Technické prevedenie označenia ani nekomentujem, keďže si myslím, že k takémuto kroku ani nemalo dôjsť.)

Ďakujem za info.

19. jún 2018

Zuzana

Parkovanie na Grosslingovej

Dobrý deň,

mňa a aj viacero obyvateľov lokality by zaujímalo, čo znamená parkovacia "novinka" na ul. Grosslingová. Od tohto týždňa pribudlo pri zhruba 10 parkovacích miestach v rade za sebou (približne polovica parkovacích kapacít) reservé na konkrétne ŠPZ (mnohé z nich ani nie sú z BA).
Pevne veríme, že sa jedná len o nejaké nedorozumenie alebo žart.

Za odpoveď vopred ďakujem
Zuzka
20. jún 2018

Eo

mna by zaujimalo ci zmluva na vyhradene parkovacie miesto obsahuje polozku ze v case rozkopavky(znemoznenia parkovania na takomto mieste) ma najomca pravo na nahradne parkovacie miesto !
20. jún 2018

Jerome

a mňa by zaujímalo, preco este aj SPZ : SC ma REZERVE, kto berie za to peniaze, kolko to stoji rocne , a preco NEPLATIA prevolebne sluby /!!/ kandidatov na starostu a primatora, ze Bratislavcania budu v parkovacej politike uprednostnovani, resp.zvyhodnení??????
20. jún 2018

Andrej

nehoraznost...v centre mesta...keby dali aspon casove vymedzenie tohto privilegia...tieto miesta by mali sluzit vsetkym! teraz budu ostavat prazdne , cakajuce na svojich vyvolenych,ktori tu v centre mesta, pri kostole a skole vzdy najdu utociste pre svoje auta. Maju rodicia ziakov Gymnazia kde naberat deti? Preco sa na toto nevyhradil radsej priestor...Ale volby idu...
20. jún 2018

Andrej

ma kde zastat sanitka a poziarnici?
21. jún 2018

Jerome

Fotografiu Grösslingovej ulice plnej spomínaných dopravných značiek zverejnil včera na sociálnej sieti aj mestský poslanec Martin Borguľa s komentárom: „Čo má toto znamenať?? Ako môže toto starosta dopustiť? Takto majú vyzerať ulice centra hlavného mesta?? Príšerné! Toto je fakt Kocúrkovo...“ Na reakciu starostu Starého Mesta Radoslava Števčíka nebolo treba čakať dlho. „Starosta to nedovolil, je to nelegálne a bude to odstránené, pretože je to neprijateľné. Spôsobila to BVS kvôli oprave vodovodu.“ S najväčšou pravdepodobnosťou bol teda na inom mieste v Starom Meste rozkopaný priestor, kde sa nachádzal spomínaný vodovod a majitelia áut s vyhradeným parkovaním tak dočasne prišli o svoje miesta a tak im bolo zabezpečené dočasné parkovanie práve pred gymnáziom na Grösslingovej ulici.
22. jún 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, značky, umiestnenie ktorých správca cesty nepovolil, boli dnes predpoludním odstránené.

Milan Stanislav, referát komunikácie s verejnosťou
22. jún 2018

Rudolf Hála

Ďakujem za vyriešenie.
22. jún 2018

Jozef24

Dobrý deň,
som obyvateľ Starého mesta a vlastník bytu a spoluvlastník pozemku na Dunajskej 24. Cez náš pozemok vedie veľkorozmerové vodovodné potrubie, ktoré je v súčasnosti vymieňané, čo určite obyvateľom (a nielen obyvateľom) neušlo pozornosti. Keďže časť pozemku, cez ktorý uvedené potrubie vedie slúži pre parkovanie vozidiel obyvateľov nášho domu, v čase rekonštrukcie nebude táto časť pozemku pre parkovanie použiteľná, bolo potrebné riešiť náhradné dočasné parkovanie našich vozidiel. Vzhľadom na "oslavované" zrušenie náhradného parkovania sme ako vlastníci pozemku zastavili povolenie na realizáciu rekonštrukcie vodovodného potrubia cez náš pozemok. Ste ostatní obyvatelia Starého mesta spokojní? Ak by došlo k porucha na druhom vodovodnom potrubí môže sa časť Starého mesta ocitnúť bez vody, aj toto chcete? Prekvapuje ma (alebo keďže sme na Slovensku by ma to prekvapovať nemalo) nekompetentnosť vedenia mestskej časti, menovite starostu a psolanca p.Borguľu, ktorí miesto toho aby sa zaujímali o okolnosti príčiny nastalého stavu, populisticky rozhodli v konečnom dôsledku protispoločensky. No čo, blížia sa voľby, tak robia veľko svaly, ale s malým rozumom. Toto je to Borguľové Kocúrkovo.
22. jún 2018

Eo

Ked hovorite o vasom pozemku myslite tym na liste vlastnictva? Pretoze ani nam nikto nedal nahradne parkovanie ked kompletne rozmr.... Kriznu... Nik sa nas nepytal kde zaparkujeme....
22. jún 2018

Rudolf Hála

Dobrý deň Jozef24,
ja som bol prvý, ktorý podal podnet tu na stránku odkazprestarostu.sk. Jednou z otázok, ktorú som položil, bola: "Ide o trvalý alebo dočasný stav?"

Ak by kompetentná osoba vysvetlila situáciu a ozrejmila, že ide o dočasný stav, možno by som mal väčšie pochopenie pre takéto dočasné obmedzenie.

Na druhej strane, predstaviteľ samosprávy tuto vyššie uvádza, že správca cesty nepovolil umiestnenie značiek. Vlastníkom je Magistrát. Kto je investorom výmeny potrubia na vašom pozemku? Bol investor dohodnutý s magistrátom? Ak nie, znamená to, že miesta boli "rezervované" svojvoľne.
Nebolo lepšie postupovať tak ako sa má a dohodnúť povolenie oficiálne?

Úplne vám rozumiem, že ako vlastník pozemku, ktorý dočasne nemôžete využívať, chcete náhradu. Ale všetko sa dá robiť civilizovane a transparentne. Mňa úplne fascinuje, ako si niekto suverénne zaberie verejné parkovacie miesta a človek sa nikde nemôže dopátrať, ako k tomu vlastne mohlo prísť. Nič nebolo na stránke Starého Mesta, Hlavného mesta ani BPS Park. Niekto predsa o tom mal vedieť a odkomunikovať to verejnosti!
22. jún 2018

Eo

Btw preco nwmozete mat nahradne parkovanie take ako sa organizuje pocas dobreho trhu na jakubovom namesti napriklad? To je tusim pri eurovea...
22. jún 2018

Jozef24

Ešte raz dobry deň,
stavbu takéhoto rozsahu realizovať bez povolenia nie je možné. Oslovil nás realizátor a vzhľadom na vec všeobecného záujmu sme s realizáciou súhlasili s podmienkou náhradného parkovania, samozrejme čo najbližšie k nášmu domu. Podľa vyjadrenia realizátora všetko bolo odsúhlasené a povolené na magistráte aj s vedomím BPS. Takže tvrdenia a reakcie p. starostu aj p.Borguľu sú veľavravné a zavádzajúce, najprv bolo treba zistiť všetky súvislosti a až potom "konať" a neklamať, ale to by sa muselo najprv rozmýšľať. Teraz bude realizácia rekonštrukcie vodovodu stáť do vyriešenia našich oprávnených požiadaviek na náhradné parkovanie.
Súhlasím, že by bolo podstatne lepšie a správne, keby bolo všetko komunikované voči verejnosti (problémom sú zrejme termíny, lebo my sme si na našej strane museli všetko zorganizovať za tri dni), ale žiaľ skutkový stav je príkladom komunikácie (resp. nekomunikácie) predstaviteľov samosprávy, mestskej časti a magistrátu. Takto Bratislava správne fungovať nemôže.
k Eo: Prirovnávať náhradné parkovanie počas jedného dňa a niekoľkých týždňov je nezodpovedajúce (dielo takéhoto rozsahu realizovať za jeden deň ani týždeň sa nedá). Za jeden deň to dokáže asi len p.Borguľa od stola.
22. jún 2018

Rudolf Hála

@Jozef24
Tak ja dúfam, že sa situácia vyrieši k spokojnosti všetkých strán. Pár dní sme prežili aj s vyhradenými miestami a určite sa nám podarí prežiť aj niekoľko ďalších. Leto je obdobie, kedy sa parkovanie v centre hľadá podstatne jednoduchšie ako počas ostatných období roka.

Mňa najviac hnevá primitívne politikárčenie, zlá komunikácia zúčastnených strán a z toho vyplývajúce negatívne reakcie obyvateľov (posledný bod je pochopiteľný, sám som toho príkladom).

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania