Zdieľané chodníky pre kočíky a bicykle

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Zuzana 25. júna 2018

Dobry den prajem,
ako petrzalska mamicka casto chodim peso s kocikom cez Starý most. Casto sa stretavam s nadavkami od cyklistov ze prava strana (cestou od TPD do mesta) je “ich”. Prosim v mene vsetkych matiek s kocikmi pomohlo by nam znacenie cesta pre bicykle a aj kociky. Druha strana je pre peších no s kocikom je to neporovnatelne nepohodlnejsia varianta.

26. jún 2018

Common Ennemy

Nie sú cyklisti pustený na istú časť chodníka po oboch stranách?
Každopádne chcieť sa s deckom prechádzať pomedzi cyklistov je také,...ehm..divné...
potom to skončí tak, že nový čas napíše: Hororový zážitok mamičky v Bratislave...
Cyklochodník je pre cyklistov a max. bežcov a korčuliarov...
26. jún 2018

PaloP

Zuzana, cyklisti majú pravdu. Jedná sa o cyklocestu a tam s kočíkom nemáte čo hľadať. Ja viem tá pekná zelená tam strašne ťahá peších. Práveže očakávam, že to tam konečne niekto začne sledovať a rozdávať pokuty. Čo Vás inšpiruje takto ohrozovať Vaše dieťa ? Pohodlnosť ? Stojí za to podstupovať takéto riziko ? Prečo sa neprejde rovno po ceste tá je taká krásne široká ?
26. jún 2018

Michal

Preco je druha strana pre pesich pre Vas nepohodlnejsia? Nepoznam to tam ale ak je problemom barierovost skuste apelovat v tom zmysle, aby aj strana pre pesich bola bezbarierova a rovnako pohodlna pre pesich aj kociky.
26. jún 2018

Simona

ak máte cyklokočík, nech sa páči, používajte CYKLOTRASU". V opačnom prípade ste chodec a máte možnosť prechádzať sa s kočíkom po ceste vyhradenej chodcom, t.j. bezpečne. Plne súhlasím s vyššie uvedenými názormi, že takto ohrozovať dieťa a v konečnom dôsledku seba a aj cyklistov je dosť nevhodné
26. jún 2018

Branislav

Na oboch stranách je metrový pás tesne pri stredovej časti mosta určený pre cyklistov jednom smere jazdy, na druhej strane v opačnom. Mimo toho je tam ďalší 2,5 - 3 metre pre chodcov (ktorích ale priam magicky ťahá práve na cyklistický pruh). Logicky zmýšľajúca osoba dokáže pochopiť že je to oddelené práve kvôli bezpečnosti chodcov medzi ktorích patria aj matky s kočíkom, lebo pri prípadnej zrážke je rozdiel rýchlosti chodca a cyklistu v neprospech chodca. Myslím skôr že by to bolo potrebné oddeliť nejakou fyzickou zábranou na zemi(napr. malým vyvýšeným pásom ktorý by to zreteľne a najmä blbuvzdorne oddelil tieto zóny) aby sa do pruhu pre cyklistov ľudia zbytočne neplietli a neohrozovali sa takto navzájom.
26. jún 2018

Peter

NESKUTOCNE pani si robite srandu s tymto podnetom, viete ako rychlostou sa musi vyhybat cyklista mamickam s kocikom, mamickam s psikom na vodzke?a vy mate tu drzost pozadovat priestor na cyklotrase? Prosim v com je to nepohodlne prosim ist po chodniku vedla? ze musite urovit dva kroky navyse? pani ste leniva a nezavadzajte na cyklotrase, nechcete sa prechadzat po dialnici? po elektrickovej trati? pridajte dalsi podnet stredom stareho mosat nech elektricky pockaju... Minule som tam o 7.30 stretol mestskych policajtov ze nech tam spravia poriadok s chodcami.... aj s takymi ako vy!!!
26. jún 2018

myk

Ja som jeden z tych cyklistov, ktori vas, mamy s kocikmi aj inych chodcov denne prosia (ja uz casto aj nadavam, lebo su to uz dva roky ...), aby po cyklochodniku nechodili. Rozdiel v rychlosti chodca a cyklistu je od 10 az po 30 km/h a v takej rychlosti je niekedy problem odhadnut, co chodec urobi a este sa aj vyhnut. To nehovorim o tom, ked s kocikom zaberiete polovicu sirky toho cyklochodnika a v poobednej spicke sa tam cyklisti marne snazia vyhybat sa okolo vas, pripadne rovno zaberiete celu sirku aj s manzelom a potom nadavate cyklistovi, ako si dovoluje vas upozornit, ze zavadziate na CYKLOchodniku.
Okrem toho, tento vyhradeny cyklochodnik je jeden z mala v meste, ktory dokaze plnit aj dopravnu funkciu, ja tade chodim do prace. Neoberajte cyklistov aj o to malo, co maju.
Ak sa vam zle chodi po druhej strane, dajte podnet pre starostu, aby ju dal opravit. Kym nepostavili novu cyklotrasu, bolo to jedine spojenie, dovtedy vam to nevadilo?
A nakoniec, cesta pre kociky neexistuje. Rodic s kocikom je chodec a chodec ma pouzivat chodnik. Ak by ste chceli vyhradeny cyklochodnik zmenit na zmiesany, tak sa uplne strati jeho zmysel, lebo uz teraz je tam chodcov ako na vaclavaku a takto by to tam komplet upchali a my cyklisti by sme sa zas mohli len so smutkom pozerat, ako nas samosprava odrbala.
26. jún 2018

Štefan

Chyba je v projekte. Rozdelenie tak, ako je na moste malo pokracovat aj dalej az k TPD. Chodci takto na krizovatke na Farskeho naozaj musia prejst na opacnu stranu krizovatky.

Na druhej strane by zluceny pohyb bol nebezpecny pre vsetkych. Neboli by radi ani chodci, ani cyklisti. Navyse pri takychto intenzitach chodcov a cyklistov to nedovoluje ani technicka norma.
26. jún 2018

Anonymný užívateľ

Ono je to strašne jednoduché na pochopenie - zelená časť je pre cyklistov a všetko ostatné (okrem kolajiska) pre peších a teda aj kočíky.
Alebo ešte jednoduchšie: zelená = nono, šedá = ňuňu.
26. jún 2018

myk

A este, ak ma niekto problem s tym, ze musi prejst cez krizovatku - ja ako cyklista denne prechadzam od TPD na druhu stranu. Stojim tam aj 5 minut, kym ju komplet prejdem, omnoho jednoduchsie by mi bolo ist po druhej strane, po pesom chodniku. Ale nerobim to, dokonca ani ked je ten chodnik prazdny, pretoze nie som hulvat a preto, ze viem, ze je to bezpecnejsie pre mna aj pre chodcov.
27. jún 2018

Zuzana

Ahojte,

toto je odpoved pre tych par slusnych ludi, co zostali na urovni a nepodlahli emociam a hysterii ;)
Som chodec, som aj cyklista a som aj vodic...viem porovnavat.

Mne nerobi problem prejst tu krizovatku aj 5x denne, lebo asi 3x tade chodim kazdy den tak ci tak:)
Prosim vas, ale isiel niekto z vas tade s kocikom? Aspon raz? Nikto? Tie male kolieska to nie je bicykel:D To dieta je vyhrkane prehriate a tri krat zobudene kym prejdem.
Mam podla vas ziadat radsej vymenu stran? :D Ano, mozno by bolo riesenie dat podnet na opravu tej chodcovskej strany, no dalej je to “pozliepane, je tam ten nestastny pravouhly prechod atd atd... Poobede je na “tej vasej” strane aspon trocha tienu atd atd...

Ja vas vsetkych chapem, na bicykli sa tu nie je kde poriadne rozbehnut, ale uprimne, ked idem sama a uplne pri kraji, plynule, nezastavujem, nevybocujem, nevykecavam v strede chodniku, (ja osobne zastavim a pockam pri tom kraji kym vsetci prejdu ak niekto ide aj zozadu aj oproti) a niekto by ma tam zrazil tak to uz ako by musel ist? Ja neviem ake su normy, ci by sa tam pruh AJ pre chodcov zmestil alebo nie, ci by sa technicky dala ta druha strana spravit. Toto je kazdopadne odkaz pre STAROSTU a ja verim, ze ten nejake riesenie najde.

Na zaver...

Preco tade chodia chodci a “ohrozuju svoje zivoty”? Pre to isle, priatelia, pre co cyklisti po vozovke... a ohrozuju tam svoje zivoty sto krat viac.

Preco tam nedavaju pokuty chodcom? Pre to iste, preco nedavaju cyklistom popri ramene kusok dalej oproti TPD napriek znacke zakazu vjazdu na bicykli na zaciatku tej “promenady”, “ktora tak magicky taha cyklistov tade ist”:D Este ani jedneho som nevidela tlacit bicykel a bolo by to komicke:)

Prepacte, ale dalej nemam zaujem citat hadky a odpisovat na ne.
Toto bol moj podnet - pretlmoceny odkaz pre starostu od XY zien ktore tade chodia denne.

Vsetkym krasny den a vela stastnych kilometrov!
27. jún 2018

Peter

Pani Zuzana pred napisanim prispevku si prosim dajte vasu beznu davku liekov, lebo inac pisete hluposti. Chodte sa poprechadzat po dialnici a ziadajte tam svoj pruh pre kociky napiste kludne aj peticiu.
27. jún 2018

myk

"ale uprimne, ked idem sama a uplne pri kraji, plynule, nezastavujem, nevybocujem, nevykecavam v strede chodniku" - problem je, ze na tom cyklochodniku nikdy nie ste sama, chodcov je tam viac nez dost a ked sa ako cyklista musim kazdych ~20 metrov niekomu vyhybat, co tam nema co robit, tak to naozaj nie je sranda. Duplom ak niektori z nich su hluchi a slepi a potom este tych par vynimocnych, co si myslia, ze maju pravo tam byt.

"Pre to isle, priatelia, pre co cyklisti po vozovke... a ohrozuju tam svoje zivoty sto krat viac. " - a ked je moznost, aby aspon na nejakom useku sa chodci s cyklistami navzajom neohrozovali, preco to nevyuzit? Ja ako cyklista chodim po ceste tak malo, ako sa da, preco to iste nemozu robit chodci a nechodit po cyklochodniku? Takisto ked soferujem, nechodim po chodnikoch alebo cyklochodnikoch alebo ked idem pesi, tak sa vyhybam cestam a cyklochodnikom. A ano, uz som aj kocikoval, nie prave na tom useku, ale tak ked viem, ze idem s kocikom, tak pokial nemusim ist na zly usek, tak tam asi nejdem. Prave v Petrzalke je moznosti kocikovania tolko, ze tu clovek pomaly nevie, kam ist a moze mat kazdy den inu trasu.

"Mam podla vas ziadat radsej vymenu stran? :D" - za mna ano, mne to bude pohodlnejsie :P Mam ja ziadat postavenie hliadok, ktore zabrania chodcom ist na cyklochodnik?
02. júl 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Podnet bol postúpený vecnému útvaru Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava na posúdenie/vybavenie.
O výsledku Vás budeme informovať.

Ďakujeme a pekný deň


Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
05. august 2019

Roman Mihalik

Prosím preposlať magistrátu:

aký je teda výsledok posúdenia/vybavenia podnetu vecným útvarom Magistrátu?
Stihli ste to za rok?
06. august 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý den,
podnet opätovne preposielame samospráve.

Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]
07. august 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

samotný Starý most je priechodný po oboch stranách ako chodcom, tak cyklistom. Cyklisti majú vyznačený zelený jazdný pruh jasne ohraničený z jednej strany pruhu zábradlím a z druhej pozemnými výbežkami, aby nezachádzali na chodník medzi chodcov. Časť mosta určená chodcom je pre kočík viac ako postačujúca svojou šírkou a je aj bezpečnejšia. Určite Vám neodporúčame s kočíkom využívať cyklochodníky. V prípade obmedzujúcej jazdy cyklistov po chodníkoch určeným chodcom neváhajte kontaktovať mestskú políciu.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
07. august 2019

Simona

V pripade obmedzujucej chodze pesich na cyklotrase sa ma postupovat rovnako?
07. august 2019

Štefan

Jeden o koze, druhý o voze :)
Celá diskusia je o "estakáde" vedúcej k mostu od TPD a jej rozčlenení.
Magistrát sa ale vyjadril k mostu.
07. august 2019

Peter

niekto na magistráte to nepochopil... vsak možno to vyriesia ked tam niekto niekoho naberie na bike... na estakade nie je cyklochodnik tam je cyklotrasa, vazeny magistrát
08. august 2019

myk

Takze mozeme zriadit tie hliadky mestskej policie, ktore budu odklanat chodcov a kociky z cyklotras? Super!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania