Semafor Tomasikova

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Lukas Paulen 19. augusta 2013

Dobry den,

vychadzajuc z ulice nevadzova na tomasikovu, v zasade je jedno na ktoru stranu, ci do lava alebo do prava, semafory niesu zladene. Ten co je na pravu stranu (vid fotka) sluzi iba pre chodcov, ale napriektomu ze na semafore ziaden chodec necaka, sa cervena aj tak spusti.

Z Nevadzovej do lava, v pripade ze sa nazbiera viac ako 10 aut, tak nema sancu sa vtesnat do krizovatky, lebo hned ked sa na nu dostane je dalsi semafor a zasadne s cervenou.

Chcel by som vas poprosit o zladenie tychto svetelnych signalizacii, ci uz kvoli plynulosti premavky ako aj z ekologickej stranky.

Dakujem za riesenie

17. október 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

odpovedáme na Váš podnet stanovisko oddelenie dopravného inžinierstva:

Svetelná signalizácia v tejto križovatke musí v prvom rade zaistiť okrem bezpečnosti chodcov aj dostatočnú priepustnosť hlavného smeru po Tomášikovej. Na odsadenom riadenom priechode je zelená skoordinovaná s hlavnými smermi a nie s výjazdom vpravo z Nevädzovej. Vzhľadom na nepriaznivý geometrický tvar križovatky s odsadenými vedľajšími komunikáciami nie je možné pomocou podstatného predĺženia doby zelenej na výjazde z Nevädzovej zaistiť dostatočné zvýšenie priepustnosti. To by malo za následok zníženie priepustnosti hlavných smerov a aj vjazdu zo Seberíniho. Z tohto dôvodu sme ešte v roku 2012 vykonali iba čiastočné predĺženie na vjazde z Nevädzovej z jestvujúcich 9s o ďalšie 3s, t.j. o 33%. To zvýšilo jestvujúcu výpočtovú priepustnosť zo 180 vozidiel/hodinu na cca 230 voz/h. Je tu však riziko, že vľavo odbočujúce vozidlá z Nevädzovej tu zablokujú protismer na Tomášikovej, keďže musia ostať stáť v medzi križovatkovom úseku na stopčiare pred výjazdom zo Seberíniho. Toto zastavenie vozidiel v tomto úseku je nutné, inak by bola podstatne znížená priepustnosť hlavných smerov, čo nie je možné pripustiť.

Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania