Brloh túlavých mačiek - ul. M. Schneidera Trnavského

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

V riešení
meno
Viliam 05. júla 2018

Prosím o odchyt viacerých túlavých mačiek aj nových mláďat schovaných "pod prístavbou železiarstva u Klinca" (bočná stena obchodného strediska od panelákov) - niekto ich tam zároveň aj kŕmi

05. júl 2018

Odpoveď samosprávy

Bohužiaľ túlavé mačky Sloboda zvierat po kontrole a prípadnej sterilizácii vracia naspäť na to miesto odkiaľ ich vzala. Prvotným problémom je to, že niektorí ľudia kŕmia túlavé mačky a tým kŕmia aj potkany. Pokúsime sa zistiť kto ich kŕmi a zabrániť tomu.Možnosti ako zasahovať máme ale dosť obmedzené.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
05. júl 2018

Viliam

Ešte jedno z riešení by bolo zasypať zeminou tie jamy aby sa nemali kde skrývať
06. júl 2018

Jana

Dovolím si upresniť - problémom je, že bohužiaľ Sloboda zvierat nestíha/nechce?/ odchytávať a sterilizovať túlavé mačky, napriek tomu, že "Zmluvu so Slobodou zvierat na odchyt túlavých psov a mačiek ma uzatvorené Hlavné mesto SR Bratislava a každá mestská časť sa finančne podiela a každý mesiac odvádza hlavnému mestu dohodnutú sumu".
Túlavé mačky máme dlhodobo aj na Húščavovej - Lipského, sú evidentne nesterilizované keďže sa množia - pri panelákoch ich nájdete večer aj po 5 ks. Problém je nahlásený od vlani (žiadosť bola zaslaná aj prostredníctvom magistrátu na Slobodu zvierat). Doteraz sa vôbec nič neporiešilo, napriek opakovaným urgenciám. Sloboda zvierat sa obhajovala že údajne z kapacitných dôvodov nezvláda odchyt túlavých mačiek.
Výsledok - mačiek je vonku viac ako vlani keď bol problém nahlásený, žiadne nie sú zaočkované, z toho tento rok boli už aj niektoré kotné - mača na fotke je tohtoročné (z jedného vrhu boli 4ks).
Peniaze čo sa dávajú v rámci zmluvy za odchyt túlavých zvierat sú za danej situácie zbytočne vyhodené (je to fakticky len dotácia pre Slobdodu) - kým nebude mesto a mestské časti dozerať aj na reálne dodržiavanie zazmluvnených služieb. Ak to nezvládajú treba nájsť iného partnera na tieto služby.
Plus v mestských novinách treba vysvetlovať milovníkom-kŕmičom mačiek aby si uvedomili dosah svojej činnosti a že takto láska k prírode nevyzerá.
16. júl 2018

čierna mačka

A ako vyzerá láska k prírode? Odchytiť = utratiť. Mačka nie je divé zviera, nežije voľne v prírode. Na ulicu sa dostane "vďaka" nám, ľuďom. Samozrejme nie je správne, ak sa Slobode zvierat platí za činnosť, ktorú v skutočnosti nevykonáva. Sterilizácie niečo stoja, robia ich aj niektoré občianske združenia a tešia sa z každého príspevku (aj ja do jedného OZ prispievam, o. i. aj na sterilizácie túlavých mačiek). Riešením môže byť aj osvojenie mačiatka, veterinárne úkony nie sú také drahé a zvieratko môže do života priniesť veľa radosti.
16. júl 2018

Jana

Čierna mačka, Vaše znamienko "=" ma prekvapilo, málokto si totiž pod slovom "odchytiť" automaticky predstaví "utratiť", aspoň u mňa sú to dve dosť odlišné úkony.. To že nechcem aby sa nekontrolovane množili neznamená že ich chcem všetky hneď vyzabíjať. Z tých kopy mačiek je väčšina od počiatku "slobodná" aj narodená vonku na ulici, a na tú ulicu sa vďaka ľuďom dostala možno nejaká ich prapríbuzná, aj to je 50/50 že niekomu jednoducho ušla. Keďže sa nesterilizujú - množia sa, čím ich je viac tým ťažšie to bude ukontrolovať. O tom že by mali byť aj očkované ani netreba hovoriť, aj dnes boli mačence na detskom pieskovisku pri Húščavovej - aj keď je ihrisko oplotené. Vyšpinili sa tam a deti sa v tom aj zajtra budú hrať. Zrejme deti ešte nemáte, alebo ste ešte nepočuli o parazitoch.
Ak nejaký milovník mačiek tieto iba kŕmi pod panelákom - roznáša po sídlisku plastové mištičky s jedlom - neodprace to po sebe a po mačkách ani po týždni, nestará sa o nič viac - odčervenie, očkovanie ani exkrementy, to je jednoducho prejav obmedzenosti a bezohľadnosti. Ak by mačky mal naozaj rád tak si jednu adoptuje, vezme domov a tej dá všetko. Ostatné nech nechá - sú to šelmy, ak sú zdravé poradia si s jedlom aj bez nás.
17. júl 2018

čierna mačka

Pani Jana, považujem za naivné si myslieť, že "odchytené" mačky si niekto osvojí; pokiaľ viem, cca po týždni v útulku (ak je v ňom vôbec miesto), ich utratia. Deti mám, boli aj malé, hrali sa v podobných pieskoviskách a žijú :-). O parazitoch som počula, ďakujem za upozornenie. Zaujímavé, že toľko ľudí neznáša mačky, ale psy sú OK, hoci tie sa často vyšpinia hocikde, aj keď sú na prechádzke s majiteľom a ten výkaly po nich neodprace (v Dúbravke veľmi častý jav). Už Vám alebo Vašej rodine nejako ublížila túlavá mačka? Lebo o obťažovaní a ublížení psami (žiaľ aj tými, čo majú majiteľa) som už počula. Pouličné mačky nie sú šelmy (sídlisko nie je džungľa), väčšinou nie sú ani zdravé - lebo nemajú na sídlisku čo jesť a vodu; na ulicu sa dostali "vďaka" ľuďom (dosť často sa dozvedám o vyhodených živých vianočných darčekoch, mačiatkach v krabici od topánok a pod.) a jedine my ľudia môžeme tento jav riešiť a postarať sa o to, aby sa na ulicu nedostávali a nezostávali na nej. Už ste niekedy darovali napríklad 2% daní na organizáciu, ktorá sa týmto problémom zaoberá?
17. júl 2018

Ja

Problém túlavých mačiek je asi všeobecným problémom (nie len) Dúbravky. Napríklad na niekoľkých miestach v okolí ulice Pri kríži (napr. pri plote stavby obytného domu vedľa lúčky na ulici Pri kríži, pri trafostanici za domom seniorov, atď.) mačky kŕmia denne 3 ženy, najčastejšie jedna, ktorá býva v dome pri spomínanej trafostanici. Pravidelne ich vídať ráno a / alebo podvečer. Okrem toho, že túlavé mačky a potkany, ktoré prosperujú pri takomto prikrmovaní predstavujú veľké riziko šírenia ochorení, hlavne parazitárnych (v blízkosti spomínanej trafostanice sa napr. nachádza detské ihrisko s pieskoviskom), osoby porušujú zákon o odpadoch tým, že ponechávajú odpad z kŕmenia na mieste. Možno by stálo za uváženie vydanie VZN zakazujúce kŕmenie túlavých zvierat a dôkladnejšie kontrolovanie jeho porušení spolu s porušovaním povinnosti odstranovať exkrementy (a to nie len po psoch ale aj ľuďoch) príslušníkmi MP.
18. júl 2018

čierna mačka

Mám už svoj vek, ale vždy ma prekvapí ľudská krutosť a ľahostajnosť. Hlavne nerozumiem tomu, prečo práve mačky sú najviac tŕňom v oku, keď vidím všade psie exkrementy, aj na pozemkoch so zákazom venčenia a na súkromných pozemkoch a keď stretávam často arogantných majiteľov psov. Psi štekajú v bytoch (aj v noci), behajú bez náhubkov a bez obojkov; tak asi by bolo najlepšie vydať aj ďalšie VZN s rôznymi inými obšírnymi zákazmi. Hotový Orwellov 1984.
22. júl 2018

Viliam

Dnes sa mi podarilo prichytiť jednu pani ktorá ich kŕmi - dnes už po druhýkrát , neviem síce jej meno ale mám jej fotku a viem kde býva
23. júl 2018

čierna mačka

Hon na čarodejnice. Smutné.
23. júl 2018

Ja

čierna mačka nie ste náhodou tiež jedna z krmičiek túlavých mačiek?
Čo sa týka Vami spomínaných psích exkrementov - som za to aby bolo ich zbieranie viac kontrolované, rovnako ako aj znečisťovanie ľudskými exkrementmi.
Túlavé mačky však tiež zanechávajú exkrementy (často práve zahrabané v piesku na detských ihriskách), zbierajú ich tí, čo ich kŕmia (len rečnícka otázka, keďže odpoveď je jasná)? Ich prikrmovanie znamená ich zvýšený počet v mieste kde dostávajú krmivo, t.j. aj väčšie množstvo exkrementov, časo obsahujúcich patogény, ktoré sú prenositeľné aj na človeka (v pieskoviskách sú to práve malé deti, ktorých imunitný systém nie je plne dovyvíjaný a teda je riziko ochorenia pre ne vyššie).
Čo sa týka náhubkov a obojkov. Obojky nie sú nikde stanovené (iba vôdzka v určitých prípadoch) a náhubok je povinný mať pes, dôvodne podľa príslušných predpisov (§2 ods. 1. písmeno b) zákona 282/2002 Z.z.) označený za nebezpečného, prípadne v prostriedkoch hromadnej dopravy.
24. júl 2018

čierna mačka

Vážený "Ja", zaujímavé, že sa zrazu odvolávate na zákony o náhubkoch a obojkoch. Čo takto slušnosť majiteľov psov? O čo sú lepšie nepozbierané psie exkrementy, než exkrementy iných zvierat (aj vtáky vypúšťajú všeličo na zem, aj na lavičky, balkóny, ihriská :-))? Imunitný systém detí sa vyvíja aj kontaktom s patogénmi (čím nechcem odobriť výskyt zvieracích exkrementov na ihriskách!!!). Čo ste vy osobne urobili preto, aby na uliciach bolo menej túlavých zvierat? Mňa obťažujú nevychované psy a ich výkaly (mimochodom, aj ja a moje potomstvo sme si už niekoľkokrát priniesli na topánkach rôzne druhy psieho "šťastia", o ktoré sme nestáli...), ale to neznamená, že budem proti psom paušálne. Nezabúdajte ani na zákon o ochrane zvierat, ktoré konečne nie sú považované za vec.
24. júl 2018

Ja

Iba som Vám ozrejmil ako to s náhubkami a obojkami je. Ešte som nespomenul výnimku, ktorá umožňuje cestovať psom bez náhubku aj v MHD a to sú vodiace a asistenčné psy. Môj pes vonku nosí obojok, je na vôdzke a mám ho pod dohľadom, aby neobťažoval okolie (ľudí aj iné zvieratá). Taktiež po psovi vždy zbieram exkrementy, je odčervený a pravidelne preventívne vyšetrený (čo u kŕmených túlavých mačiek tí, ktorí ich kŕmia nerobia).
Mimochodom to čo ste si priniesli domov nemuselo byť od psa, ale aj od človeka, mačky atď. Tiež ma hnevá keď idem vyhodiť exkrement po svojom psovi do na to určeného koša a pol metra od neho šlapnem do iného exkrementu... Ale k tomu som sa už vyjadril vyššie.
Čo sa týka imunitného systému, ako sa vyvíja a ako funguje, ako sa odvija vznik, vývoj a priebeh ochorenia od infekcnej dávky, aký je rozdiel medzi primárnymi patogénmi a oportúnnymi patogénmi atd. a prečo zrovna u detí, starších osôb a imunokompromitovaných osôb je riziko nákazy vyššie a nebezpečnejšie je na dlhú debatu...
Keď spomínate vtáctvo - Bratislava má ako každé väčšie mesto problém s premnožením holubov, ktorí sú taktiež pôvodcami rôznych zoonóz. K ich premnoženiu tiež prispieva ich kŕmenie (či už úmyselné alebo neúmyselné). Na ich kŕmenie sa taktiež vzťahuje VZN o čistote a poriadku na verejnom priestranstve...
Čo som osobne urobil preto aby nebolo viac túlavých zvierat na ulici? V rámci svojich možností minimálne nepodporujem vytváranie podmienok pre ich ďalšie nekontrolovateľné množenie, nepodporujem množiteľov atď.
24. júl 2018

Jana

Čierna mačka, vývoj imunitného systému po kontakte s patogénmi - to je o niečom úplne inom, ak ste takto "trénovali" deti pri mačkách tak si môžte gratulovať, u túlavých zvierat sú problémom parazitárne nákazy po ktorých následky zostávajú (pečeň, oko, CNS...) - prečítajte si aspoň základné info o toxokare (nájdete aj na mačacej stránke mackysos.sk). Dá sa ľahko vygoogliť aj to, ako tieto parazitárne choroby dokážu zmeniť správanie a psychiku.
V detskom pieskovisku týchto lariev pribúda práve vďaka množiacim sa túlavým mačkám, tie chúdence deti (a bohužiaľ ani mnohé maminky) o tom nevedia.
27. júl 2018

čierna mačka

Pani Jana, navrhujem vrátiť sa od poučovania k riešeniu problému, ako dostať túlavé zvieratá z ulice, resp. ako ich tam vôbec nemať. Ja pre to niečo robím; a Vy? Teda okrem toho, že o probléme píšete...
28. júl 2018

Jana

1) Zmluvu so Slobodou zvierat na odchyt túlavých psov a mačiek ma uzatvorené Hlavné mesto SR Bratislava a každá mestská časť sa finančne podiela a každý mesiac odvádza hlavnému mestu dohodnutú sumu.
2) Ak by si každý robil poriadne to, za čo je platený, tak by Slovenko vyzeralo úplne inak.
3) Na Vašu otázku čo robím - vytrvalo sa dožadujem, aby Sloboda zvierat zabezpečila to za čo je platená - napríklad aj sterilizáciu a aspoň základné veterinárne ošetrenie (očkovanie a odčervenie) pre túlavé mačky - aby sa nepremnožili a neroznášali parazity. Na to je treba samozrejme najprv ich odchytiť. Ak by ich týmto spôsobom ošetrili tak by vôbec nevadilo vypustiť ich naspäť. Nejde totiž len o šťastný život túlavých mačiek, ale aj o zdravie ľudí, predovšetkým detí.
4) Na to aby som upozornila na nevyriešený problém a dožadovala sa mesta a mestských častí aby robili čo robiť majú (aj skrz ich zazmluvnených parterov) na to je tento portál určený, preto sem píšem.
5) Vaše 2% z daní mačacej organizácii si odsledujte, aby neskončili ako mestský príspevok na Slobodu zvierat. Prepokladám, že cítite, že riešením pre túlavé mačky nie je iba ich "ľúbiť" a prikrmovať.
30. júl 2018

čierna mačka

Vážená pani Jana, a zase len poučovanie a mentorovanie...nebojte sa, presne viem, kam posielam 2% daní a presne viem, na čo sa použije aj moja ďalšia finančná pomoc pre nemenované OZ. Keďže toto nie je stránka na dopisovanie, prajem Vám všetko dobré a dožadujte sa ďalej svojich práv a práv Vašich detí. Ja sa budem ďalej snažiť dostať túlavé mačky z ulice niekam, kde budú mať lepší život.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania