Staré potraviny na Šancovej

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

Uzavretý
meno
Peter Oravec 01. septembra 2013

Súčasný (aktuálny) stav: zničená budova na križovatke Šancovej a Karpatskej ulice.
Normálny (požadovaný) stav: zrúcaninu odstrániť a vyčistiť miesto po nej (vykonať aj sadové úpravy).
Už to tu bolo, ale skončilo ako neriešené:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/5166/stare-potraviny-na-sancovej-dokedy

04. september 2013

Jozef Pollák

Pán Oravec, Vami požadovaný stav nie je možné reálne v zmysle zákonov zabezpečiť - budova má súkromného vlastníka a ak priamo neohrozuje okolie, tak ju nie je možné nariadiť v zmysle žiadneho zákona odstrániť. Sadové úpravy tiež nie je možné súkromnému vlastníkovi nariadiť.
04. september 2013

Peter Oravec

Pán Kollár, to nie je pravda. Citujem stavebný zákon (zákon č. 50/1976 Zb.):
§ 86
Údržba stavby
(1) Vlastník stavby je v súlade s dokumentáciou overenou stavebným úradom a s rozhodnutím stavebného úradu (stavebné povolenie, kolaudačné rozhodnutie) povinný udržiavať stavbu v dobrom stave tak, aby nevznikalo nebezpečenstvo požiarnych a hygienických závad, aby nedochádzalo k jej znehodnoteniu alebo ohrozeniu jej vzhľadu a aby sa čo najviac predĺžila jej užívateľnosť.
(2) Ak vlastník stavbu riadne neudržiava, môže mu stavebný úrad vo verejnom záujme nariadiť, aby sa v určenej lehote a za určených podmienok postaral o nápravu. Užívatelia bytov a nebytových priestorov sú povinní umožniť vykonanie nariadenej údržby stavby.
(3) Ustanovenia odseku 1 a 2 platia primerane aj pre terénne úpravy, práce a zariadenia podľa tohto zákona.
§ 87
Nevyhnutné úpravy
(1) Ak stavba nezodpovedá základným požiadavkám na stavby ( § 43d), a tým ohrozuje alebo obťažuje užívateľov alebo okolie stavby, stavebný úrad vo verejnom záujme nariadi vlastníkovi stavby uskutočniť nevyhnutné úpravy na stavbe alebo na stavebnom pozemku. Nariadené úpravy je vlastník povinný vykonať na vlastné náklady.
(2) Ak sa na uskutočnenie nevyhnutnej úpravy vyžaduje dokumentácia alebo iné podklady, stavebný úrad uloží vlastníkovi stavby alebo stavebného pozemku ich predloženie v určenom rozsahu a lehote. V prípade nesplnenia uloženej povinnosti môže stavebný úrad obstarať potrebnú dokumentáciu alebo podklady na náklady povinného. Po ich zabezpečení stavebný úrad nariadi vykonanie úpravy a určí podmienky a lehotu jej uskutočnenia.
(3) Ak nevyhnutná úprava, ktorá sa má nariadiť, nevyžaduje dokumentáciu alebo iné podklady, uloží stavebný úrad vlastníkovi stavby alebo stavebného pozemku vykonanie úpravy a určí rozsah, spôsob, podmienky a lehotu jej uskutočnenia.
(4) Stavbu alebo jej časť, na ktorej boli nariadené nevyhnutné stavebné úpravy, možno užívať len na základe kolaudačného rozhodnutia, ak stavebný úrad od ich kolaudácie neupustil.

Odstraňovanie stavieb
§ 88
(1) Stavebný úrad nariadi vlastníkovi stavby odstránenie
a) závadnej stavby ohrozujúcej život alebo zdravie osôb, pokiaľ ju nemožno hospodárne opraviť,
b) stavby postavenej bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním alebo bez písomného oznámenia stavebného úradu podľa § 57 ods. 2 pri stavbách, ktoré treba ohlásiť; odstránenie stavby sa nenariadi iba v prípadoch, keď dodatočné povolenie stavby nie je v rozpore s verejným záujmom,
c) stavby, na ktorú bolo zrušené stavebné povolenie ( § 102 ods. 3),
d) dočasnej stavby, pri ktorej uplynul určený čas jej trvania alebo pominul účel, na ktorý bola zriadená.
(2) Odstránenie stavby podľa odseku 1 písm. b) nariadi stavebný úrad vlastníkovi stavby, ktorý je stavebníkom, alebo nájomcovi stavby, ak je stavebníkom podľa § 58 ods. 3.
(3) Na odstránenie stavby, pokiaľ nebolo nariadené, je potrebné povolenie stavebného úradu. O povolenie môže žiadať vlastník stavby. V žiadosti o povolenie vlastník stavby uvedie druh, účel, miesto a označenie stavby, dôvody odstránenia stavby a dátum predpokladaného začatia a skončenia prác, či stavbu odstráni svojpomocne alebo prostredníctvom zhotoviteľa, ako sa naloží s odpadom a s uvoľneným pozemkom a aké opatrenia sú potrebné na zabezpečenie susedných pozemkov a stavieb.
(4) Povolenie stavebného úradu sa nevyžaduje na odstránenie zariadenia staveniska, ktorého dočasnosť bola obmedzená v stavebnom povolení na čas trvania stavby, a na odstránenie stavieb a zariadení, ktoré nepodliehajú stavebnému povoleniu. Pri drobných stavbách [ § 55 ods. 2 písm. b)], informačných, reklamných a propagačných zariadeniach postačí ohlásenie lehoty, do ktorej budú odstránené.
(5) Vlastník zariadenia staveniska vopred prerokuje so stavebným úradom možnosť ďalšieho využitia zariadenia staveniska, ak ho možno po dokončení výstavby využiť na iné účely. Podľa výsledku prerokovania buď predloží stavebnému úradu návrh na zmenu účelu užívania, prípadne na stavebné úpravy, alebo zariadenie staveniska po dokončení výstavby odstráni.

Som presvedčený, že zákon poskytuje dostatok možností, aby sa s tým dalo niečo robiť. Kde je vôľa, tam je cesta.
06. september 2013

Michal

A čo je vlastne možné? treba aspon robiť tlak na majiteľa a nie sa tváriť, že my za to nemôžeme to druhí... Nech sa páči, riešte to vážení!
06. september 2013

Michal

Pán Pollák makajte!
18. január 2016

Peter Oravec

Bez akejkoľvek zmeny. Lokalita pre svoj výzor priťahuje ľudí podobného typu. Ďakujeme, (aj) pán Halán.
18. január 2016

michal

vsak neviem od coho mame tych ritosedov poslancov co stale len sypu z rukava: to nie my to ti druhi, zial, nie je to v nasich kompetenciach a podobne taraniny. neviem od coho su tam na tych ritiach???
09. máj 2016

Peter Oravec

Milý magistrát, pokračujte veselo v ignorovaní tohto podnetu a už tam máte peknú skupinku bezdomovcov aj s príslušenstvom. Len tak ďalej.
27. júl 2017

Peter Oravec

Bez zmeny.
23. jún 2018

Peter Oravec

Bez zmeny.
Prosím o preposlanie aktualizácie podnetu samospráve.
20. máj 2019

Peter Oravec

MU Staré mesto 6 rokov ignoruje aj tento podnet.
Krásna vizitka mesta pri vrcholiacich MS v hokeji, ďakujeme, p. Aufrichtová. Predvolebné divadielka v praxi.
20. máj 2019

Lajci

Majitelia už len čakajú na stavebné povolenie aby mohli začať stavať tú bytovku čo tam chceli stavať ale od augusta už je dáko ticho
14. október 2019

Peter Oravec

Šancová je v správe magistrátu.
Matúš Vallo ignoruje aj tento podnet.
Prosím o preposlanie Matúšovi Vallovi.
13. január 2020

Peter Oravec

Šancová je v správe magistrátu.
Matúš Vallo ignoruje aj tento podnet.
Prosím o preposlanie Matúšovi Vallovi.
13. január 2020

Lajci

Už sa to rozhýbalo, zajtra je stretnutie kvôli výrubu stromov na pozemku bývalých potravín a na yimba sú k tomuto články ako postupujú s povoleniami
13. január 2020

Peter Oravec

Lajci, pred rokom tam bolo aspoň čisto, teraz sú tom hory odpadkov a bezdomovci. To sa mám akože tešiť z papierovačiek, keď mesto/miesto vyzerá ako hnoj? Čo robí samospráva?
13. január 2020

Lajci

Problém sú tí bezdomovci (oni sa tam zdržiavajú lebo majú super podmienky, na zastávke si vyzobru peniaze prípadne im ľudia dajú za "parkovanie" a nižšie do Billy alebo Delie idú na čučo, popiju a idú skúsiť šťastie na hlavnú stanicu a to dookola, ale dokonca ešte im aj niektorí ľudia nosia jedlo tak prečo by odchádzali). Pamätám si ako im povedali aby spravili poriadok a všetko nám nahádzali do smetí na Palarikovej a nemali sme mi kam dávať smeti, to bolo dva týždne čisto a potom znovu si nanosili ďalšie. Jedine nech samospráva prikáže opraviť oplotenie a už len treba vydržať kým nezačnú stavať tu bytovku a potom sa začne sranda s parkovaním. Lebo doteraz sa tam ako tak dalo parkovať aj keď boli koncerty ale potom však uvidíme
13. január 2020

Peter Oravec

Ja len k poslednej Vašej vete: "...ale potom však uvidíme."
Celé toto mesto je také "potom uvidíme". Lenže žije sa dnes.
13. január 2020

Lajci

Alebo zajtra (14.01.2020) prídite na tú diskusiu o 10:00 na roh Šancová a Jelenia a môžete sa priamo opýtať čo sa bude diať, určite tam bude aj vlastník
20. júl 2020

Peter Oravec

Dobrý deň.
Neriešený podnet.
Prosím o preposlanie.
S pozdravom.
27. apríl 2021

Peter Oravec

Dobrý deň,
prosím admina, aby požiadal samosprávu o aktualizáciu vyjadrenia k podnetu.
S pozdravom.
23. august 2021

Peter Oravec

Dobrý deň.
Neriešený podnet.
Prosím o preposlanie.
S pozdravom.
30. október 2021

Odkaz pre starostu

Vážení užívatelia,

pri tomto podnete bola odhalená duplicita a daný problém je riešený aj pod nasledovným podnetom:

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/5166/stare-potraviny-na-sancovej-dokedy

Na základe toho bol status tohto podnetu zmenený na uzavretý a touto cestou Vás prosíme o smerovanie ďalšej komunikácie ohľadom daného problému na vyššie uvedenú adresu.

Ďakujeme za pochopenie.

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania