Nesprávne nastavená "zelená" na odbočenie Vajnorská/Tomášikova

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Peter 02. augusta 2018

Pri odbočovaní z Vajnorskej na Tomášikovu nie je semafor zosynchronizovaný správne, konkréte samostatná zelená šípka pre odbočenie doprava, a zelená, ktorá povoľuje jazdu aj rovno.
Správne by šípka pre odbočenie mala zhasnúť v momente, keď na hlavnom semafore naskočí zelená. Na tejto križovatke však zhasne o niekoľko sekúnd skôr, čím sa šofér, ktorý práve vchádza do križovatky a odbočuje, dopustí dopravného priestupku a prejde na červenú.
Poprosil by som teda o správne nastavenie tohto semaforu. Vďaka

02. august 2018

Eo

ked vchadzate do krizovatky a zhasne zelena sipka tak plati ze sa stravate ako keby nabehlo orandzove svetlo, t.j. ze ked dokazete zastavit tak zastavite a ked nie tak pokracujete v ceste, samozrejme zeby bolo logickejsie to zosynchronizovat:)
02. august 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Podnet bol postúpený vecnému útvaru Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava na posúdenie/vybavenie.
O výsledku Vás budeme informovať.

Ďakujeme a pekný deň


Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislavapne
24. júl 2019

Peter

Dobrý deň,
chcel by som sa spýtať na riešenie tohto problému, nakoľko je stav semaforu stále nezmenený.
Ďakujem
25. júl 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý den,
podnet opätovne preposielame samospráve.

Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]
26. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali Sekciu dopravy.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
05. august 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Váš podnet sme preverili a konzultovali s Krajským dopravným inšpektorátom. Podľa ich vyjadrenia je toto nastavenie zeleného signálu pre odbočenie doprava nevyhnutné z hľadiska ochrany chodcov prechádzajúcich cez priechod pre chodcov na Tomášikovej ulici.

V minulosti križovatka fungovala v režime, keď doplnková zelená šípka pre pravé odbočenie z Vajnorskej na Tomášikovu svietila až do zobrazenia zeleného signálu na návestidle pre smer priamo a doprava. V čase, keď chodci na uvedenom priechode pre chodcov dostali zelený signál, tak boli ohrozovaní vozidlami, ktoré odbočovali v pravom smere v plnej rýchlosti. V súčasnosti dostanú chodci zelený signál zároveň s vozidlami jazdiacimi doprava a rozbiehajúce vozidlá vtedy neohrozujú prechádzajúcich chodcov. Pripomíname tiež znenie vyhlášky 9/2009 Z.z., kde je uvedené, že pri riadení cestnej premávky na križovatke signál s plným zeleným svetlom „Voľno“ znamená, že vodič je povinný dať prednosť chodcom prechádzajúcim vo voľnom smere po priechode pre chodcov.

S pozdravom

S pozdravom

Oddelenie dopravy
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
07. august 2019

Peter

Ďakujem za odpoveď. Rozumiem dôvodu, prečo nastala táto úprava (keďže ale pôvodne to bolo nastavené plynulo, tak to chápem tak, že to bolo pôvodne správne), avšak ako spomínate, vodič má dať v danom momente tak či tak prednosť chodcom. V súčasnom režime teda ak mi tesne pred vjazdom do križovatky zhasne doplnková zelená šípka, tak idem buď vedome na červenú, alebo musím prudko zabrzdiť, čo na frekventovaných cestách, akou daná križovatka určite je, nie je vôbec bezpečné. Danou úpravou časovania semaforu sa iba jeden problém nahradil druhým, ale nevyriešil sa. Škoda, že sa to opäť skončilo "nedá sa" namiesto reálneho riešenia.
07. august 2019

Xxx

Zopakujte si autoskolu co ma robit vodic ked zhasne zelena sipka doprava a je tesne pred krizovatkou

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania