Predĺženie Saratovskej - stav riešenia

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Pozorovatel 11. augusta 2018

V rokoch 2003-2008 prebiehala vystavba useku Diaľnica D2 Bratislava, Lamačská cesta-Staré Grunty.
V ramci stavby malo byt zrealizovane predlzenie Saratovskej ulice mostom ponad cestu II/505 s napojenim na tuto komunikaciu (vid obr. v prilohe), ale nestalo sa tak https://www.bratislavskenoviny.sk/doprava/2781-stavba-napajaca-na-dubravku-je-stale-otazna

Pozemky pre predlzenie Saratovskej ma vo svojom vlastnictve od roku 2008-9 Penta (Bory a.s.) LV 4025 k.u.Dubravka.
V 10/2017 bolo zverejnene Rozhodnutie o predlzeni platnosti rozhodnutia o umiestneni stavby pre tuto spolocnost, ktore je platne do 31.01.2021 https://www.dubravka.sk/files/documents/uradne_tabule/ut_stavebny/2017/1870.pdf (obr. na str.9)

Aky je aktualny stav riesenia tejto stavby a kedy sa zacne s jej realizaciou?

20. august 2018

Odpoveď samosprávy

Pokiaľ vieme termíny realizácie nie sú určené, rovnako ako nie sú vyčlenené finančné prostriedky v rozpočte mesta. Plánovaná stavba svojim rozsahom ďaleko presahuje rámec Dúbravky, Okrem vyriešenia cestnej dopravy je súčasťou riešenia aj vybudovanie novej železničnej zastávky a záchytného parkoviska, cyklotrasy a podobne. Skúste sa obrátiť na magistrát. Tieto cestné komunikácie sú v jeho správe.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
21. august 2018

Pozorovatel

Mohol by admin stranky poziadat o vyjadrenie spol. Bory, a. s., Digital Park II, Einsteinova 25 (kedze je tato spol. uvedena v rozhodnuti o umiestneni stavby ako navrhovatel - vid link v mojom podnete), v akom casovom horizonte sa bude realizovat predlzenie Saratovskej?

Dakujem
22. august 2018

Odkaz pre starostu

Dobrý deň, podnet bol preposlaný na vyššie spomenutú spol. Bory a.s.

Pavla Rachelová
[email protected]
24. september 2018

Pozorovatel

@admin

Dobry den,
ubehol mesiac od preposlania podnetu na spol. Bory a.s., preto by som sa chcel opytat, ci uz spol. odpovedala?
Dakujem
24. september 2018

Alena

Domy a byty pribúdajú ako huby po daždi a cesty nikto nerieši. Už je to viac ako neúnosné. Kto toto dopustil? Kto je za to zodpovedný?
26. september 2018

Odkaz pre starostu

Dobrý večer, neregistrujem žiadnu odpoveď. Podnet som im opätovne preposlala.

Pavla Rachelová
[email protected]
26. september 2018

Pozorovatel

V stredu 26. septembra sa má primátor Ivo Nesrovnal spolu so zástupcami spoločnosti Penta Investments,stretnúť s novinármi. Témou je zámer výstavby predĺženia Saratovskej ulice v Dúbravke.
https://www.bakurier.sk/urbanizmus-a-vystavba/clanok-o-predlzeni-saratovskej-sa-ma-hovorit-v-stredu-s-cim-asi-pride-hlavne-mesto-a-penta-a-s-cim-zeleznice-sr
12. október 2018

Pozorovatel

Za posledne roky bolo tolko vyhlaseni, tlacoviek, dohod na temu budovania MHD a cestnej infrastuktury...
Ma to vsak jedno pozitivum, ze je zaujmom Penty dotiahnut ludi do Borov, takze sa to snad zrealizuje.

Nezabudajme vsak, ze idu volby, takze az ked sa odveziem do Borov elektrickou a prejdem podjazdom pod zel. tratou autom, tak az potom uverim :)
13. október 2018

Pozorovatel

Vyberam citacie zucastnenych na brifingu konaneho 12.10.2018:
https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/487736-predlzenie-saratovskej-ulice-v-bratislave-je-blizsie-podklady-k-nemu-doda-penta/

vyberam:
„Potom nastanú všetky procesy, ktoré každá samospráva na Slovensku musí absolvovať – zapracovať projekt do rozpočtu, urobiť verejné obstarávanie, zabezpečiť viaczdrojové financovanie a projekt realizovať,“ priblížil Nesrovnal. Kedy by mohol byť projekt zrealizovaný, nepovedal. Doplnil, že projekt je prvým krokom k predĺženiu električkovej trate do Devínskej Novej Vsi.

„Dokončenie Saratovskej vnímame ako kľúčovú investíciu v tejto lokalite, ktorá sa mala realizovať už niekoľko rokov dozadu. Veríme, že takýmto spôsobom bude investičný dlh naplnený,“ povedal výkonný riaditeľ Penta Real Estate pre Slovensko Juraj Nevolnik.

Zámer oceňuje aj automobilka Volkswagen Slovensko. O tom, či sa bude na projekte podieľať aj finančne, je podľa jej hovorcu Michala Ambroviča predčasné hovoriť.

Predĺženie Saratovskej ulice víta aj mestská časť Dúbravka, jej predstavitelia sú však skeptickí. „O predĺžení Saratovskej počúvame od roku 2007, kedy to mala realizovať Národná diaľničná spoločnosť. Dúbravka má niekoľko dopravných problémov, ktoré sa mesto niekoľkokrát zaviazalo riešiť. Vzhľadom na to vnímame dnešnú tlačovú besedu Iva Nesrovnala ako predvolebnú,“ povedal zástupca starostu Dúbravky Ľuboš Krajčír, ktorý v novembrových voľbách kandiduje na mestského a miestneho poslanca.
28. január 2020

Pozorovatel

@admin

Chcel by som sa opytat samospravy na casovy harmonogram predlzenia Saratovskej smerom na Bory.
31. január 2020

Odkaz pre starostu

Podnet opatovne preposielame Magistratu,

s pozdravom,

Pavla Rachelova
[email protected]
23. máj 2020

Pozorovatel

@admin

Skoro po 4 mesiacoch od zaslania, stale bez odpovede od samospravy.
Poprosim vyziadat odpoved.

Dakujem
26. máj 2020

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslaný Magistrátu,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
28. máj 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Oddelenie dopravy k podnetu uviedlo: Na špeciálny stavebný úrad bola postúpená žiadosť o vydanie stavebného povolenia na predmetnú stavbu z Okresného úradu Bratislava, oddelenia pozemných komunikácií, ktorý bol Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR určený ako povoľujúci orgán. Momentálne sa žiadosť nachádza na tunajšom špeciálnom stavebnom úrade, na ktorom po doriešení kompetencií príslušnosti prebieha stavebné konanie. Momentálne sú preskúmavané predložené doklady a projektová dokumentácia, po doplnení chýbajúcich dokladov bude oznámené začatie stavebného konania.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
27. september 2020

David

V akom stave je teda príprava výstavby teraz?
28. september 2020

Pozorovatel

@admin

Poprosim vyziadat od Magistratu aktualny stav riesenia
Dakujem
28. september 2020

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslaný Magistrátu,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
07. november 2020

Pozorovatel

@admin

Poprosim vyziadat od Magistratu aktualny stav riesenia
Dakujem
18. november 2020

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslaný Magistrátu,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
20. máj 2021

Obyvateľ Dúbravky

Aktuálny stav? Je to hudba ďalekej budúcnosti?
20. máj 2021

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslaný Hlavnému mestu SR Bratislava,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
09. jún 2021

Pozorovatel

Dobry den,

minister dopravy Andrej Doležal informoval 8.6.2021 na FB, že v Lamaci pri Boroch ma vzniknut zeleznicna zastavka TIOP, sluziaca na prestup z vlovej dopravy na MHD.
https://www.facebook.com/AndrejDolezalMinisterDopravy/posts/312800240396258

"BRATISLAVA DOSTANE NOVÉ TIOPY V LAMAČI A VO VRAKUNI 🎉
Terminál integrovanej osobnej prepravy (TIOP) je niečo ako združená zastávka pre vlak a MHD, kde cestujúci "suchou nohou" prestúpi z jedného druhu dopravy na iný. Vďaka zdrojom z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra vzniknú v Bratislave dva takéto terminály: prvý bude v Lamači (pri Boroch) a druhý vo Vrakuni. Výška prostriedkov vyčlenených na tieto projekty je 8,6 mil. €. 👍
Budovaním TIOP-ov pomôžeme skrátiť čas dochádzajúcich ľudí do centra mesta a využívaním verejnej osobnej dopravy znížime počet áut. V prípade záchytných parkovísk, ktoré tiež postupne s pomocou eurofondov budujeme, je ekologický rozmer tiež zjavný. Ľudia z okolia Bratislavy majú možnosť presadnúť z áut do vlakov a pohodlne sa dopraviť do mesta, nemusia byť v strese kde zaparkujú či obávať sa dopravných kolón. Zo zdrojov OPII plánujeme zabezpečiť tak projektovanie ako aj samotnú výstavbu všetkých spomínaných projektov. Hotové by mali byť do konca roka 2023. 🤞"

Dufam, ze v ramci tejto stavby dojde aj k predlzeniu Saratovskej ulice, inak by TIOP LAMC-Bory nedaval velky zmysel ...
11. október 2021

Jana

Dobrý deň, reagovalo hl.mesto od 20.5.2021 na podnet vyššie? ak nie, mohli by ste opäť zaslať žiadosť hl.mestu aby sa vyjadrilo aký je aktuálny stav a plánovanie predĺženia saratovskej?
11. október 2021

Pozorovatel

Tuto akciu mesto ani Penta (vlastni pozemky v trase predkzenia a najviac z neho bude profitovat) sami nedaju.
Bez zapojenia Dubravcana - ministra dopravy sa veci nepohnu.
Ako sme videli "v priamom prenose" zasuvanie tubusu pre D4 popod D1, tak technilogie pre co mozno najkratsiu odstavku medzinarodnej trate existuju. Odstavka trate je totizto hlavny problem. ( financie samozrejme tiez)
18. október 2021

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslaný Hlavnému mestu SR Bratislava,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]
01. február 2022

David

Škoda, že sa magistrát už dlhšie neozval s aktualizáciou.
01. február 2022

Pozorovatel

Zial magistrat s tym nepohne, kym sa do toho nevlozia ZSR, inak nikto nezaplati odstavku trate pocas vystavby podjazdu. Technologie ako sme videli na to existuju, vid zasunutie mostu v krizovatke D4/D1
02. august 2022

Pozorovatel

Nove informacie o realizacii.

Materiál na rokovanie Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy dňa 28.04.2022
Číslo záznamu: MAG 139426/2022

Informácia o realizácií nového dopravného prepojenia cesty II/505 v mestskej časti Bratislava-Dúbravka

Mestské zastupiteľstvo po prerokovaní materiálu berie na vedomie informáciu o realizácií nového dopravného prepojenia cesty II/505 v mestskej časti BratislavaDúbravka, Bratislava-Devínska Nová Ves a Bratislava-Lamač, ku ktorej bolo vydané mestskou časťou Bratislava-Devínska Nová Ves rozhodnutie o umiestnení stavby „Predĺženie Saratovskej ulice“, číslo: DNV 2014/1116/UR/10/PL, evidenčné číslo: 10/2014, zo dňa 19. 12. 2014, právoplatnosť nadobudlo dňa 30. 01. 2015, a ktorého platnosť bola predĺžená rozhodnutím mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves, číslo: 2021-2020/2318/UR-predĺž.2/2/Gš, zo dňa 12. 01. 2021, právoplatnosť nadobudlo dňa 08. 03. 2021. Ide o líniovú stavbu realizovanú pod novým názvom „Nové dopravné prepojenie cesty II/505 a MČ Dúbravka“.

Detailne informacii v dokumente (37 stran):
https://zastupitelstvo.bratislava.sk/data/att/61773.pdf
02. august 2022

Pozorovatel

Vystavba sa ma realizovat v ramci:

Typ: Zmluva
Č. zmluvy: 21040/001
Rezort: Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Objednávateľ: Železnice Slovenskej republiky
Klemensova 8, 813 61 Bratislava
IČO: 31364501
Dodávateľ: TSS GRADE, a.s.
Dunajská 48, 811 08 Bratislava
IČO: 35802723
Názov zmluvy: Zmluva o dielo
ID zmluvy: 6300913
Poznámka: ,,ŽSR,Terminály integrovanej osobnej prepravy v Bratislave, úsek Devínska Nová Ves –Bratislava hlavná stanica – Podunajské Biskupice, TIOP č.2 Bratislava – Lamačská brána“

Dátum zverejnenia: 30.03.2022
Dátum uzavretia: 30.03.2022
Dátum účinnosti: 31.03.2022
Dátum platnosti do: neuvedený

zmluva o dielo (195 stran)
https://www.crz.gov.sk/data/att/3211026.pdf
23. október 2022

Pozorovatel

predvolebne video k teme
https://www.facebook.com/AndrejDolezalMinisterDopravy/videos/pred%C4%BA%C5%BEime-saratovsk%C3%BA-ulicu/1101634323871984/
30. október 2022

Pozorovatel

Obstaravanie stavebneho dozoru
https://josephine.proebiz.com/sk/tender/32602/summary

V prilohach sa nachadzaju okrem ineho:
1/ Príloha č. I k opisu Dokumentácia pre realizáciu stavby Nové dopravné prepojenie II/505 s MČ Dúbravka
2/ Dokumentácia pre stavebné povolenie Nové dopravné prepojenie II/505 s MČ Dúbravka
06. november 2022

Pozorovatel

Bolo vyhlásené verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby - predlženie štvorprúdovej Saratovskej ulice v jej prirodzenom priamom vedení s vybudovaním nového podjazdu pod vlakovou traťou.s predpokladanou hodnotou 10.513.065 eur bez DPH. Zákazku zaregistrovalo hlavné mesto SR Bratislava v elektronickom systéme Josephine.

Záujemcovia môžu ponuky predkladať do 12. decembra, hodnotiacim kritériom je cena. V návrhu zmluvy o dielo sa predpokladá výstavba komunikácie a jej objektov v rozpätí do 14 mesiacov od odovzdania staveniska.

https://www.bratislavskenoviny.sk/samosprava/74122-dubravku-a-bory-ma-prepojit-pred-zenie-saratovskej-popod-vlakovu-trat
27. november 2022

Pozorovatel

Mesto predĺži Saratovskú ulicu, električka sa zatiaľ iba plánuje.
https://imhd.sk/ba/doc/sk/22035/Mesto-pred%C4%BA%C5%BEi-Saratovsk%C3%BA-ulicu-elektri%C4%8Dka-sa-zatia%C4%BE-iba-pl%C3%A1nuje
11. máj 2023

Pozorovatel

@admin OPS

Poprosim admina OPS vyziadat od Magistratu odpoved v akom stadiu riesenia sa nachadza predlzenie Saratovskej a aky je casovy harmonogram vystavby.

Dakujem
12. máj 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Pavla Rachelová
Odkaz pre starostu
[email protected]
28. júl 2023

Pozorovatel

@admin OPS

Poprosim admina OPS vyziadat od Magistratu odpoved v akom stadiu riesenia sa nachadza predlzenie Saratovskej a aky je casovy harmonogram vystavby.
Posledne vyjadrenie Magistratu bolo z maja 2020.

Dakujem
31. júl 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Anna Uhrová
Odkaz pre starostu
09. september 2023

Pozorovatel

Kedze Magistrat neodpoveda tu su informacie o stave riesenia podnetu:

zdroj:https://imhd.sk/ba/doc/sk/22778/Viacer%C3%A9-eurofondov%C3%A9-dopravn%C3%A9-projekty-me%C5%A1kaj%C3%BA

V prípade začatia realizácie zastávky Bory nás ŽSR odkázali na magistrát hlavného mesta, keďže výstavba tejto zastávky je podmienené začatím prác na predĺžení Saratovskej ulice. „Ohľadne projektu predĺženia Saratovskej sme v štádiu rokovaní so ŽSR a ministerstvom dopravy, okrem iného aj kvôli zladeniu našej stavby s ich stavbou TIOP Lamačská cesta," uviedol za magistrát hlavného mesta jeho hovorca Peter Bubla. Termín spustenia výstavby tejto zastávky teda zatiaľ nebol stanovený. Predpokladaná dĺžka stavebných prác je 13 mesiacov, no ako uvádza Ministerstvo dopravy, skutočná doba výstavby bude závisieť od koordinácie postupu výstavby súvisiacich stavieb, klimatických podmienok, technologických prestávok a iných nepredvídateľných okolností.

Hlavné mesto v priebehu uplynulých mesiacov zrealizovalo výber zhotoviteľa pre predĺženie Saratovskej ulice. Podľa oznámenia o výsledku súťaže bola zákazka zadaná firme Strabag na konci júna 2023. Zmluva so zhotoviteľom ale zatiaľ zverejnená nebola.

Veľká časť prác na oboch nových železničných zastávkach tak bude realizovaná až v roku 2024, čo si zrejme vyžiada aj nové zdroje financovania, keďže boli dohodnuté platby na základe faktúr za vykonané práce. Na otázku, či majú železnice zabezpečené financovanie aj pre rok 2024, hovorkyňa ŽSR uviedla: „Čo sa týka financovania projektov, momentálne sú projekty zaradené z financovania OP Integrovaná infraštruktúra a budeme hľadať možnosti financovania." V prípade Saratovskej ulice dohodnutý spôsob platieb mesta zhotoviteľovi ešte nie je známy, keďže nebola zverejnená podpísaná zmluva.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania