Opustená budova

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený

budova je odpadom, na budove je strecha z rakovinotvorneho azbestu, ktorý sa rozkladá a vietor ho rozfukava na celý Lamač.

21. september 2013

diky

pozemok pod budovou podľa výpisu z katastrálnej mapy patrí magistrátu, treba to adresovať im. Inak o tomto probléme bolo aj na zastupiteľtve (v TVBA-záznam), kde primátor osobne sľúbil nápravu a vidno ako to dopadlo-nič sa nedeje... pritom budova už dávno nemala stáť. Inak toto zbúrať ešte nestojí príliš veľa peňazí, ale čo s ozrutou nedostavanou vodárňou hneď v susedtsve, kde sa združujú povedzme pochybné osoby, ktorých je clekovo táto lokalita plná a mestký policajt sem nezavíta-je to preňho nebezpečné....
25. september 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň
Ako už je spomínané v komentári budova stojí na pozemku, ktorý patrí Magistrátu. MČ Lamač môže len požiadať Magistrát aby tento problém riešili.

Ing. Marek Poláš, Odborný referent ŽP, MÚ MČ Bratislava - Lamač
25. september 2013

marek

P.Polas a kedy ste oslovili magistrát? Tá alibisticka odpoveď nič nerieši. Budova sa nachádza v LAMAČI a otravuje Lamačanom život, tak konajte v ich mene a zaujme, zato vás predsa platíme!
25. september 2013

Admin Bratislava-západ

Dobrý deň, Marek,
na základe informácie pána Poláša sme podnet zaslali na Magistrát. Súhlasím, že ak sa na Magistrát so žiadosťou o riešenie obráti aj mestská časť Lamač, pravdepodobnosť vyriešenia podnetu sa výrazne zvýši.
Miro Ščibrany
admin OPS pre Bratislavu-západ
25. september 2013

este

Ešte doplnim, na budove je strecha z rakovinotvorneho azbestu ktorý sa rozkladá a vietor ho rozfukava na celý lamac.
25. september 2013

Admin Bratislava-západ

... ak autor podnetu dá súhlas, túto skutočnosť doplním do podnetu, zvýši sa tým naliehavosť jeho riešenia.
01. október 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

oddelenie správy nehnuteľností Magistrátu hlavného mesta preverilo Váš podnet a zistilo, že uvedená budova stojí na pozemku vo vlastníctve hlavného mesta, ktorý je v priamej správe Magistrátu. Avšak stavba nie je zapísaná na liste vlastníctva v katastri nehnuteľnosti, dokonca nie je ani zakreslená v katastrálnej mape, je postavená na Vysokohorskej ulici neďaleko objektov Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (je možné, že pochádza z čias výstavby týchto objektov, ale toto nemáme overené). Oddelenie správy nehnuteľností NEEVIDUJE uvedenú stavbu ako vlastníctvo hlavného mesta, neeviduje žiadnu platnú nájomnú a ani inú zmluvu k predmetnému pozemku, na ktorom stojí uvedená stavba. K ostatným otázkam sa zatiaľ nevieme vyjadriť.


Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy
01. október 2013

Marek

Samozrejme suhlasim. Trosku nerozumiem byrokratickemu (ne)rieseniu celeho problemu, ved nechat zlikvidovat budovu, ktora je odpadom (kedze oficialne neexistuje) je otazka par eur, naproti tomu ak sa tam nejake dieta zabije, alebo niekto zrani, sudny spor s mestom, ktore si nezabezpecilo majetok moze mat podstatne vyssie naklady. Otazka je, zaplati to potom p.Papajčík, ktory v tomto momente o probleme vie? Bude sa vediet potom dokazat pozriet do oci rodicom deti, ktore tam mozu prist k urazu? Ja vediet o takomto nebezpecnom objekte na svojom pozemku tak nespavam dobre...

A pritom staci zavolat par nezamestnanych chlapov a nejaky ten kontajner...
14. október 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

len dopĺňam, že ide o budovu bez súpisného čísla a neevidovanú v katastri nehnuteľností, v súčasnosti sa snažíme vypátrať vlastníka.
Zároveň preverujeme možnosti zbúrania (pretože budova stojí na našom pozemku) hlavne z hľadiska finančných nákladov na zbúranie. Na to bude pravdepodobne potrebné vysúťažiť dodávateľa, pretože mesto musí postupovať v zmysle platných právnych predpisov o nakladaní s majetkom obcí.

Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy
14. október 2013

Navsteva

Takže ak tomu dobre chápem, idete mrhať časom pátraním po stavebníkovi čiernej stavby na VAŠOM pozemku, stavby, ktorá je polozrúcanina nebezpečná pre okolie?? Vy ste povinný okamžite konať, zrúcaninu minimálne hneď oplotiť (aby nebola prístupná z cesty) a až následne riešiť čo s ňou (s odpadom). Ale pre mesto zjavne platia iné podmienky ako pre občanov...
12. november 2013

Scaria68

Bol som sa tam dnes pozrieť...v budove sa nachádzajú bezdomovci, ktorí ma nevítali s nadšením, keďže som si chcel stavbu zdokumentovať fotograficky.
Záhrady, ktoré tu kedysi boli museli ustúpiť projektu Zelená hora(mala tu byť vraj občianska výstavba).
Všetko je schátrané...a nik s tým nehne, ani po rôznych apeloch...
12. november 2013

Peťo

už sú tam opäť? pred cca mesiacom tam nik nebol, ale to bolo ešte teplo. Musím sa tam ísť tiež pozrieť, už aj "zateplili" ako minulú zimu? (dali si okná, aj polystyrén). Pri /NE/konaní mesta, majú bývanie isté.
14. november 2013

Marek

Začínam sa zamýšlať okrem iného nad zmyslom tejto stránky. Samosprava nekona napriek tomu, ze na ich vlastnom pozemku je nebezpecny odpad - objekt ohrzozujuci okolie a byvaju v nom bezdomovci a akekolvek podnety a odpovede samospravy k nicomu nevedu.

Naco potom existuje tato stranka ak neplatia elementarne pravidla - zakony tohto štátu? Čo chceme "sťažovaním" sa na tomto webe dosiahnuť, ked ludia platený z nasich dani kaslu na zakladne dodrziavania zakona a ochrany zdravia?

Nic, posledny nech zhasne.
15. november 2013

Ctibor Košťál - Odkazprestarostu.sk

Marek, táto stránka nie je prevádzkovaná samosprávou, ale Inštitútom pre dobre spravovanú spoločnosť ( www.governance.sk ). Portál sme založili s cieľom vytvoriť komunikačnú platformu pre občanov SR smerom k samosprávam. Tie, vo väčšine prípadov, neposkytujú svojim obyvateľom moderné a transparentné nástroje na komunikáciu. Naša stránka nie je zodpovedná za správanie samospráv, ani za úroveň riešení, ktoré ponúkajú. Snažíme sa však s nimi komunikovať o proaktívnom prístupe k občanom. Len pre informáciu k téme - či to má význam. K tomuto okamihu máme nahlásených viac ako 5200 podnetov z celého Slovenska, z toho 41% bolo úspešne vyriešených a 22% sa samosprávam nepodarilo vyriešiť. Zvyšné sú v riešení alebo čakajú na odpoveď. Myslím si, že čísla hovoria jasne - význam to má. 2200 zlepšení pre život občanov, to sú tie vyriešené podnety.
Rozumiem vašej frustrácii, že niektoré veci dlhšie trvajú a samosprávy, najmä v BA kde máme tu "výhodu", že máme dvojvrstvovú samosprávu, spolu nedostatočne komunikujú. No v tomto prípade by som skôr tlačil na samosprávu aby urýchlila proces overovania vlastníka a následne verejné obstarávanie, keďže sa im zo zákona nemôže vyhnúť. Ak aj cudzia čierna stavba stojí na vašom pozemku, existuje presný legislatívny postup, ktorý musíte nasledovať, aby ste sa jej zbavili. Samozrejme, môžete to urobiť aj inak, ale taku partizánčinu si samospráva nemôže dovoliť. Verím, že si mesto uvedomuje závažnosť situácie a bude schopné čo najskôr posunúť veci dopredu, v súlade s pravidlami.
Chcem sa Vám poďakovať za využívanie nášho portálu a verím, že po včasnom vyriešení tohto podnetu budete úspešný aj pri ďalších podnetoch.
23. marec 2014

Marek

Dozvieme sa co sa teda stane a hlavne kedy s tou budovou??
22. máj 2014

anonym

V tej budove bol do roku 2010 úplný bodrel, pol metra súvislej vrstvy odpadkov v každej miestnosti. Bezdomovci si to tam krásne upratali, vyzametali, doniesli kreslá, stoly, postele, ktoré našli pravdepodobne pri smetiakoch, dali si tam koberce, spravili si okná, dvere... a potom ich tam v noci nejakí holohlaví surovo zbili, roztĺkli okná, všetko zničili, a zas to je iba smetisko. Sláva našim hejslovákom.
08. jún 2018

Lamačan

DLHOROČNE NERIEŠENÁ OPUSTENÁ BUDOVA

Nič sa nezmenilo ani v roku 2018 a Magistrát BA aj naďalej z vysoka kašle na občanov, ktorým vo vzduchu poletujú čiastočky azbestu.
12. jún 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Podnet bol postúpený vecnému útvaru Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava na posúdenie/vybavenie.
O výsledku Vás budeme informovať.

Ďakujeme a pekný deň


Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
06. január 2019

Daniela Halasova

Ubehlo pol roka, prosím sľúbenú informáciu o vysledku
31. január 2020

Igor Polakovič

Dobrý deň V týchto dňoch prebieha búranie budovy ubytovne ktorému predchádzala odborná likvidácia azbestu. Búranie zabezpečilo hl. mesto. Do konca prvého februárového týždňa bude táto malá Lamačská trauma minulosťou.
31. január 2020

Igor Polakovič

Niekoľko fotografii.
15. marec 2020

Hayduke

Podnet bol vyriešený, budova bola aj s azbestom odstránená.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.