Pitné vodné fontánky zlikvidované (tichým krátkym procesom).

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Uzavretý
meno
jass 29. augusta 2018

Kam zmizli po roku prevádky od uvedenia tieto pitné fontánky?
Ich inštalovanie pred dvoma rokmi (8/2016) bolo mediálne prezentované s veľkými fanfárami a s pyšným predvádzaním sa primátora i riaditeľa mestských vodární BVS - na fotkách pri nich:
https://bratislavaden.sk/v-hlavnom-meste-pribudli-nove-pitne-fontanky/ .

Vraj stáli každá 6000 EUR (zrejme bez ceny napojenia na prívod a odtok). Lenže naposledy fungovali v lete 2017! A kde sú dnes? V priebehu tohto leta boli z nainštalovaných miest odpratané, zlikvidované = zmiznuté - neostali po nich takmer žiadne zreteľné stopy. Žiadam vyšetriť tento prípad svojvoľnej sprenevery verejných prostriedkov a zmedializovať príčiny: prečo, ako a menovite kým k tomuto stavu došlo.

29. august 2018

jass

Dodatok: Podľa možností, nežiadam len prehadzovanie si horúceho zemiaka jedných zodpovedných k druhým tak, ako je u nich na týchto neraz stránkach typické s nemenovaním vinníkov a neriešením stavu (s tým podnet uzavretý), ale žiadam konkrétne pomenovanie vecí, vyčíslený počet takto inštalovaných a zlikvidovaných fontánok (tohto typu z konca roka 2016), nákladov na zavedenie a likvidovanie použitých z verejných zdrojov, mien + funkcií osôb - ktoré ukončenie schválili.
Pri verejných záležitostiach musia byť i informácie k nim verejné.

Takisto ide o funkčné navrátenie fontánok na pôvodné miesta.
Nakoľko ich likvidáciou, ktorá tiež znamenala o.i. ďalšie náklady, sa v médiách svojim spoluobčanom už nepopýšil ani primátor, ani riaditeľ BVS, ani mestskí poslanci ponasadzovaní zároveň v magistráte, mestských častiach, VUC BA, či aj v orgánoch BVS, musíme sa predmetné náležitosti v mene ukrátenej verejnosti a verejného záujmu, dozvedieť prinajmenšom touto cestou.
29. august 2018

jass

Fotky sú z Hodžovho, Župného a Kamenného námestia, kde sa ešte prbližne pred 7-8 týždňami fyzicky nachádzali, je pravdepodobné, že fontánky tohto typu (Rázusovo nábrežie,...) boli v Bratislave i ďalšie.
30. august 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Podnet bol postúpený vecnému útvaru Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava na posúdenie/vybavenie.
O výsledku Vás budeme informovať.

Ďakujeme a pekný deň


S pozdravom Oddelenie vzťahov s verejnosťou, Hlavné mesto SR Bratislava.
30. august 2018

jass

Prosím upresniť časový rámec, kedy môžme očakávať vyjadrenie, dokedy sú zodpovedné osoby viazané k prípadu sa vyjadriť. Cenné by boli aj čiastkové priebežné informácie k veci.
04. september 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Hlavné mesto SR Bratislava nemá a ani nemal nižšie uvedené pitné fontány zverené do správy. Podľa našich informácií predmetné pitné fontány osádzala Bratislavská vodárenská spoločnosť a.s..


Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
04. september 2018

jass

Ďakujem za odpoveď. Tak primátor hlavného mesta Bratislavy pri otvárani týchto fontánok a fotení sa pred nimi, tam len zablúdil?
Neskutočná neochota veci riešiť, v tomto meste, mestských častiach, VUC...
veď ste všetci so všetkými poprepájaní (určití jedni ľudia všade po celom meste na rôznych multi-stoličkách poslaneckých, finkcionárskych, členov predstavenstiev - a to nehovorím už o prepojeniach zákulisných, ktoré tu najviac hýbu dejmi);to nedokážete vyvinúť spoločné aktivity z pozície samosprávcov mesta prinajmenšom na získanie informácií, čo sa stalo?
04. september 2018

jass

Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s.
Akcionári Počet akcionárov: 89
Majoritný akcionár: Hlavné mesto SR Bratislava – podiel akcií 59,290 %

Orgány spoločnosti
Dozorná rada:

Radovan Jenčík, predseda dozornej rady
Ing. Juraj Káčer, podpredseda dozornej rady
Ing. Alena Trančíková, člen dozornej rady
Ing. Stanislav Chovanec, člen dozornej rady
Ing. Vladimír Antonín, člen dozornej rady
Ing. Martin Borguľa, člen dozornej rady
Richard Dírer, člen dozornej rady
Marian Greksa, člen dozornej rady
Ing. arch. Mgr. art. Elena Pätoprstá, člen dozornej rady
Ing. Jarmila Tvrdá, člen dozornej rady
Jozef Kolla, člen dozornej rady (alebo Kollár?)
Mgr. Peter Littera, člen dozornej rady
http://www.bvsas.sk/sk/o-nas/organy-spolocnosti/

- Tu je ich vyššie opísaných viac než polovica poslancov z bratislavského mestského zastupiteľstva uvedených pri fotke primátora - to je ten pán z čela magistrátu...
https://zastupitelstvo.bratislava.sk/
(viacerí z nich multiposlanci, a zvyšní možno sedia tiež v erárnych mestských, mestskočastných organizáciách, ako býva "dobrým miestnym zvykom"...)

Najúčinnejšie pohodlné prežitie každých štyroch rokov je vždy použiť neobjavnú výhovorku "to nie my, to iní"; pričom tí iní sú v skutočnosti neraz stále len tí istí oní...

A občanom hlavného mesta, necháva Hlavné mesto https://www.bratislava.sk/sk/organizacna-struktura prchať udalosti pomedzi prsty, aj keď majú na ne mať najväčší vplyv a majoritný dosah.
05. september 2018

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslaný BVS.

Juraj Hurný
[email protected]
05. september 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
preposielame Vám odpoveď od kompetentných pracovníkov:

V rámci skvalitňovania verejného priestoru v Bratislave, a zámeru znižovania negatívnych vplyvov – extrémnych horúčav počas tropických dní v letných mesiacoch, sa BVS a.s. rozhodla osadiť pitné fontánky na vybraných miestach v Bratislave. Sekundárnym zámerom BVS bolo pripomenúť si formou umelecky stvárnených artefaktov 130. výročie začiatku hromadného zásobovania Bratislavy pitnou vodou (r. 1886). Bohužiaľ, na viacerých miestach sme sa stretli s prejavmi vandalizmu a zámerného ničenia fontán – najmä vo vzťahu k ich povrchovej úprave a mechanizmu púšťania vody (s podobným problémom sa stretávame aj v prípade rozprašovacích brán osadených v Bratislave, z ktorých ľudia demontujú rozprašovacie trysky...). Na základe uvedených skúseností sme sa rozhodli celý projekt prehodnotiť (s tým súvisí aj demontáž už osadených fontán). V súčasnosti zvažujeme aj alternatívne miesta osadenia (menej exponované polohy), či permanentný prietok vody (s časovým spúšťačom) – takáto alternatíva vyžaduje aj vybudovanie trativodu, resp. pripojenie na kanalizáciu (v prípade možnosti hodláme preferovať vybudovanie prípojky do zásobníka, z ktorého nespotrebovanú vodu bude možné využívať na zavlažovanie mestskej zelene).

BVS
11. september 2018

jass

Pekná odpoveď, taká profesionálne nezávadná, žeby všetci mohli byť spokojní.
Z nej si možno preložiť, že primárnym zámerom osadenia týchto fontán do mestského priestoru, bolo „skvalitňovanie verejného priestoru v Bratislave, a zámer znižovania negatívnych vplyvov – extrémnych horúčav počas tropických dní v letných mesiacoch.“
Tomuto účelu však fontánky neslúžia už od roka 2017.

Ani nevieme, koľko ich tohto typu (funkčne aj esteticky velmi podarené) bolo najprv osadených a potom odmontovaných/zrušených.
Tiež nevieme, kedy, kde a v akom počte ich v našom meste znova uvidíme v prevádzke.

To, že tu množstvo platených poriadkových zložiek nevie dozrieť na poriadok, napriek ich hojnému počtu (na európske pomery), profesionálnemu vybaveniu modernou technikou i ďalšími prostriedkami, za neustáleho poberania miezd (a zvýhodnených sociálno-dôchodkových reálií) pochádzajúcich z verejných zdrojov, je už záležitosť zas a znova aj samosprávy tohto mesta, že ich nevedia nasmerovať na zmysluplné a účinné fungovanie pre prospech občanov, v súlade so zámerom ich existencie.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania