Nebezpečný strom

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

Vyriešený

Prosím kompetentných o urýchlené odstránenie nebezpečného stromu na Ružinovskej ulici. Strom má nahnité korene a nebezpečne sa nakláňa. Je otázkou času kedy sa zvalí a spôsobí nešťastie, keďže je na frekventovanom úseku cesty a chodníka.

04. september 2018

jass

Strom nie je iste v nebezpečnom stave na urýchlené odstránenie, z jednej strany mu nejaký zlomyselný dobrák osekal kôru aj presekol časť koreňov, vo zvyšku stále stojí pevne. Ak potrebuje nejakú opateru, tak celkovú - ošetrenie škôd, MOŽNO s určitým orezom, len dúfam že RPVPS 130 dB+, pošle nejakého odborníka a nie pílkového činovníka, po ktorého zásahu ostane len oškubaná nevzhladná kalika. Nad chodník sa strom stále nijak nebezečne nenakláňa, ako zobrazujú fotky pár metrov od neho z obidvoch strán chodníka.
04. september 2018

Peter Oravec

Dobrý deň,
prosím Vás, pán admin OPS, nedala by sa tá úvodná fotka otočiť? Naozaj je to tak zásadný problém? Ďakujem, s pozdravom.
04. september 2018

Pavol

Určite nesúhlasím s názorom vyššie, že strom nie je v nebezpečnom stave. Pre Vašu informáciu pán jass, tá "osekaná kôra a preseknutá časť koreňov" nie je dielom žiadneho dobráka, ale súvisí s nahnitými koreňmi, v dôsledku ktorých už jedna časť stromu spadla ešte v júli. Vtedy si to našťastie odniesli "len" plechy na aute. Strom tam už dva mesiace nemal stáť, pokiaľ nie je zdravý.
04. september 2018

jass

Reagoval som o.i. na nebezpečné nakláňanie; velká časť stromov nerastie dokonale kolmo a predsa desaťročia stabilne ďalej držia.
Keď tá jedna časť stromu spadla, nespadli vtedy náhodou časti aj ďalších stromov ú konárov - typicky po vyčíňaní silných vetrov/búrky?
Nechcem vynášať žiadne kategorické rozhodnutia (zoťať/vs. za každú cenu nechať bez zásahu), riešenie je na kompetentných, tí by mali posúdiť stav stromu a následnej priebežnej starostlivosti.
05. september 2018

Odpoveď samosprávy

Dobry den,

pracovnici Odboru zivotneho prostredia vykonaju obhliadku a posudia stav stromu z hladiska jeho zdravia a bezpecnosti pre obyvatelov.

s pozdravom,

Útvar pre styk s verejnosťou
03. október 2018

Pavol

Dobrý deň, rád by som sa informoval, či bola vykonaná obhliadka stromu resp. s akým výsledkom?
08. október 2018

Odpoveď samosprávy

Dobry den, na strom bolo zadane vypracovanie fytopatologickeho posudku. V posudku je odporuceny vyrub stromu v obdobi vegetacneho pokoja, to znamena, na zaklade pravoplatneho rozhodnutia – suhlasu na vyrub stromu, vydaneho v spravnom konani. Zelen na parcele, na ktorej rastie strom, je zverena do spravy MC BA-Rzinov. MC BA-Ruzinov je spravca zelene a ziadatel o vyrub, nemoze preto byt v tom istom konani aj spravnym organom, ktory vedie konanie o vydanie suhlasu na vyrub stromu.
Administrativny proces totiz zahrna viac stran a moze dlhsie trvat, kedze voci rozhodnutiu sa mozu odvolat ini ucastnici konania. To vsetko ovplyvnuje casovu realizaciu vyrubu.

s pozdravom,

Útvar pre styk s verejnosťou
12. január 2019

jass

Na Kamennom námestí bol strom v podobných rozmeroch a náklone nedávno podopretý a ošetrený (vytvorené podmienky pre ďalšiu existenciu i bezpečnosť), v Ružinove je len jedno obyvyklé riešenie: zbytočná likvidácia a miznutie urastených stromov.
02. apríl 2019

Pavol

Dobrý deň,

rád by som sa informoval, prečo vyššie uvedený strom stále stojí, keďže bol odporučený jeho výrub? Bol udelený súhlas na výrub stromu, bola podaná žiadosť o výrub? Ak sa nebude rúbať, nie je možné urobiť aspoň jeho ošetrenie? Ďakujem.
03. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

strom je zaradený do konania vo veci vydania súhlasu na výrub.

Komunikačné oddelenie
Miestny úrad Ružinov
30. september 2019

Lukáš Bartošovič

dobry den, ak sa nemylim, predmetny strom bol odstraneny
chodieval som na to miesto kontrolovat jeden vrak, pricom cast stromu ho zakryvala - ale teraz by sa urcite neschoval
30. december 2019

jass

Ten neborák v septembri ešte stál, je aj na fotke - posledný nad policajný autom, ani Lukášovi nepripadal ako predmetný, akýsi nebezpečne sa nakláňajúci chorý strom. Tento urastený krásavec bol skolený len teraz v decembri cca pred 2-3 týždňami. A na pni samozrejme nevidno žiadne znaky choroby... vyžadoval len trocha starostlivosti, tá hniloba cca na 1-2% jeho kmeňa ho ani v najbližších rokoch nijak nemohla ohroziť. Korene mal rozrastené do ohromnej hĺbky a šírky, aj niekolko okolitých kríkov boli práve ony (jeho korene), tie boli zrovnané najprv práve okolo septembra, kedy i samotný strom trocha orezali. To sme si viacerí pomysleli, že bol definitívne zvolený ľudský prístup k jednej z prírodných oblastných dominánt, ktorá tu s nami bola 40-50 rokov.

Nechápem takéto slonoporcelánové postupy, takto urastený strom sa tu po výrube ostatných rokov už nenachádza - pri tomto zničenom chodníku od konečnej až po križovatku s Tomášikovou.
„Náhradné“ stromy -ak vôbec vysádzajú (asi kus za kus nový v objeme 0,01% hmoty pôvodných zničených vzrastlých dominantných) - tak nezriedka vykapú do roka-dvoch na neznámych náhradných flekoch niekde anonymne kilometer - dva ďalej od miesta zrubov.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania