Felicia bez EČV, Hanulova 1

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Lukáš Bartošovič 08. septembra 2018

Čo? opustená zelená Škoda Felicia bez oboch tabuliek EČV
Prečo? 1) pod vozidlom a hlavne pred ním sa kumuluje odpad (prírodný aj umelý), 2) zaujatie verejného priestranstva dlhodobo zaparkovaným starým vozidlom
Kde? parkovacia plocha pred bytovým domom Hanulova 1, pri betónovom múre

dodatočné údaje: BA-977FL, r.v 1998, VIN TMBEGF613W0880627, PZP platné do 03/2018 (Komunálna), EK SKIi 650 218 (do 02/2018)

na inšpiráciu: https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/37709/nepojazdne-vozidla-na-mlynskej-ulici

09. september 2018

Odpoveď samosprávy

Mestá a obce nemajú právomoc sledovať a kontrolovať platnosť technickej a emisnej kontroly vozidiel. Mestá a obce v prípade odstraňovania vozidiel musia postupovať v zmysle § 67 ods. 1 písm. a) zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch. Dôvodom na odstránenie vozidla podľa tohto zákona nemôže byť neplatnosť TK a EK, nakoľko to zákon neumožňuje a platnosť alebo neplatnosť Tk a EK nemá žiadny vplyv na vykonanie ustanovenia § 67 ods. 1 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch.

Dôvody ako poškodzovanie, ohrozovanie ŽP, alebo narúšanie estetického vzhľadu obce musia byť preukázatľné, nie len pre samotné odstránenie vozidla ale aj v rámci konania podľa §67 ods. 5 zákona o odpadoch o tom či vlastníctvo k vozidlu nadobúda štát, ktoré vedie okresný úrad odbor starostlivosti o ŽP. V prípade ak neboli dodržané zákonné dôvody okresný úrad nevydá potrebné rozhodnutie a spracovateľ vozidiel nemôže vozidlo začať „likvidovať“.

Platnosť TK a EK je povinný preverovať orgán polície, okresný úrad odbor dopravy a pozemných komunikácií. O neplatnosti TK predmetného vozidla informujeme príslušný okresný úrad, odbor dopravy a pozemných komunikácií, ktorý nariadi držiteľovi vozidla vykonať povinnú technickú kontrolu vozidla.

Tak ako pri všetkých podnetoch týkajúcich sa odstavených nefunkčných vozidiel, základným problémom brániacim ich urýchlenému odstráneniu je to, že ochrana vlastníckych práv majiteľa vozidla má prednosť pred verejným záujmom. Procedúra, ktorá predchádza zákonnému odtiahnutiu nepojazdného vozidla z vereného priestranstva trvá obvykle minimálne pol roka a bežne rok a viac. Mestská časť alebo magistrát môžu konať len v rámci svojich zákonných možností.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
26. november 2018

Lukáš Bartošovič

1) Felicia je vyradena z evidencie motorovych vozidiel https://stkonline.sk/spz/BA977FL
2) parcelu spravuje Magistrat hl. mesta https://tinyurl.com/yd7hyyb9 (katastralna mapa)
30. november 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

vo veci Vášho podnetu Vás informujeme, že na vozidlo bude pri obhliadke vylepená výzva na odstránenie vozidiel v lehote 60 dní.

Ďakujeme za pochopenie a trpezlivosť a ostávame s pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
07. január 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
vo veci Vášho podnetu Vás informujeme, že na vozidlo bola dňa 3.1.2019 umiestnená výzva na odstránenie vozidla.

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
09. júl 2019

Erik Kevin Meszaros

auto dnes odstranene
09. júl 2019

Lukáš Bartošovič

to je ono, dobre vykonana praca!
administrator - oznacte, prosim, podnet ako VYRIEŠENÝ
22. júl 2019

Nivy

Pán Bartošovič - kto tie autá odťahuje? Kto je p. Meszaros? Ak nemá na odťah vozidiel poverenie od polície Aby ste sa nedostali do problému spolu s ním.

Zacitujem vám jeden článok:
"Odstránenie motorové­ho vozidla z cesty bez súhla­su jeho prevádzkovateľa je vážnym zásahom do vlast­níckych práv. Takéto od­stránenie môže vykonať iba správca cesty. Pri odstraňo­vaní vozidla vystupuje ako orgán verejnej moci a nesie zodpovednosť za jej výkon. Nemôže ju zmluvne previesť na iného, a to ani po technic­kej stránke.
V súvislosti so správou po­zemných komunikácií vzni­kajú výlučne verejnoprávne vzťahy, nie súkromnopráv­ne. Odstránenie vozidla nie je súkromnoprávnym aktom, pri ktorom by prichádza­lo do úvahy zastúpenie sú­kromnou spoločnosťou ako podnikateľským subjektom. Súkromná spoločnosť bez zákonného splnomocnenia nepôsobí v oblasti verejno­právnych vzťahov. Súkromné spoločnos­ti nezaložené obcami pre­to nie sú v medziach zákona oprávnené vykonávať od­straňovanie vozidiel z po­zemných komunikácií na­miesto správcu cesty, a to z dôvodu absencie naplnenia zákonných podmienok pre odstraňovanie motorových vozidiel tvoriacich prekážku cestnej premávky v zmys­le cestného zákona a zákona o cestnej premávke.
Ak je zmluva, na základe ktorej súkromná spoločnosť vozidlá odťahuje, neplat­ným právnym úkonom, na­koľko ňou obec ako správca cesty v rozpore so zákonom preniesla časť právomoci ve­rejnej správy na súkromný subjekt, poplatky uhradené súkromnej spoločnosti pre­vádzkovateľmi odtiahnutých vozidiel predstavujú bezdô­vodné obohatenie, ktoré sa musí vydať. Nikto vám nemô­že brániť v prevzatí odtiahnu­tého vozidla, a to ani v prípa­de nezaplatenia poplatku za jeho odtiahnutie.
Podľa sta­noviska Generálnej prokura­túry SR, kto podmieňuje vy­danie vozidla odtiahnutého bez vedomia a súhlasu jeho majiteľa, resp. oprávneného užívateľa zaplatením úhra­dy za odtiahnutie vozidla, dopúšťa sa trestného činu útlaku podľa § 237 Trestné­ho zákona. Uvedené platí bez ohľadu na to, či samotné od­tiahnutie bolo vykonané v sú­lade so zákonom alebo nie. "
23. júl 2019

Lukáš Bartošovič

@Nivy nebedakajme, tesme sa vsetci z vyrieseneho podnetu - o jeden zbytocny srot menej
co sa tyka odtahu, pozrite podrobnejsie na vyzvu z Magistratu, je to obrazok pod textom "Dobrý deň, vo veci Vášho podnetu Vás informujeme, že na vozidlo bola dňa 3.1.2019 umiestnená výzva na odstránenie vozidla."
co sa tyka mna, som len nahlasovatel, ja s vozidlom nic nerobim, akurat ho odfotografujem a opisem jeho "pripad", co s tym spravi mesto alebo MC, to uz ja neovplyvnim a ani nemam ako (a ani nechcem, beriem to ako volnocasovu aktivitu - skuste to tak chapat a usetrite cas komentovanim mojich prispevkov)
kazdopadne sa vcelku tesim na "parkovaciu politiku", hoci som trochu skepticky voci "... Matúš Vallo. Za prínos považuje, že parkovacia politika takmer okamžite odstráni z cesty vraky a stojace autá." https://slovensko.hnonline.sk/1923396-bude-vallova-parkovacia-politika-uspesna-moze-to-byt-velky-prinos-pre-bratislavu-hodnoti-odbornik

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania