Premnožené holuby v Ružinove

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

Uzavretý
meno
Lucia 14. septembra 2018

Dobry den, nechysta sa systemove riesenie neunosne premnozenych holubov v Ruzinove? Byvam na Moldavskej ulici a ak to takto pojde dalej budem nutena predat byt, pretoze to, co sa deje od skorej jari je uz neunosne. Denne nalety divokeho spinaveho vtactva, ktore mi nalietava na parapety, balkon atd. Kazdy tyzden nezinfikujem balkony, protoze su s prepacenim obsr**** on hora dole nechutnym holubim trusom. Holuby v heinach nalietavaju na balkony od svitania do neskoreho poobedia, vylucuju, hniezdia, paria sa. Za toto leto som nebola schopna ani raz pouzit balkon pretoze holuby nemaju pred clovekom ziadny respekt, ten bordel ani nespominam. Nehovoriac o zdravotnom riziku otvorenych okien ked vsetok ten hnus ktory prenasaju sa dostava priamo do bytu a clovek to vdychuje. Hromandy odchyt? dakuje

14. september 2018

AdPo

Hromadný odchyt??? A čo potom s nimi? Splynovať ich? Uvariť z nich obedy zdarma v školských jedálňach? Púšťať ich do lesa? Nikto normálny nemôže navrhovať hromadný odchyt holubov, pretože je to nereálna vec. Ako si to vlastne predstavujete? Metlami a vrecami? Pokojne sa odsťahujte, ale holuby si vás nájdu.O)

Jediná správna vec je vytvoriť podmienky pre hniezdenie dravcov. Ak niekde zahniezdi dravec, tak si buďte istá, že okolo jeho hniezda holuba neuvidíte ani blbou náhodou. Do tej doby sa ešte pokúste zistiť, kam sa chodia tie tisícky holubov niekoľko krát za deň nažrať a možno prídete aj na iné riešenie...
14. september 2018

Lucia

Keby vam holuby takymto sposobom zneprijemnovali kazdy den zivot, a mali by ste plne parapety a balkon vykalov takmer na dennej baze tak by ste sa prestali cudovat. Budte si isty ze som ten posledny clovek kto tie holuby krmi. Roky som byvala na sidlisku, na 9.poschodi a ano holuby boli, su aj budu ale to co momentalne zazivam v Ruzinove uz hranici s ochranou zdravia. Dychat tie spory, nemoct otcorit okno ci vobec vstupit na balkon je neunosne. Ano, mozeme si hovorit nech si spravca budovy zabezpeci ochranu ale ja nemam preco byt zajatcom premnozenyxh vtakov ktore sa kotia v rozpadnutych ruzinovskych budovach.
15. september 2018

jass

Od čoho je to vtáctvo špinavé? Čo som videl ružinovské holuby, tak aj tie si denne čistia svoje pierka. Tá fotka pôsobí ilustračne. Na vlastnom balkóne by som ale tiež nebol k ich hniezdeniu pohostinný, takto postihnutí spoluobčania si dávajú na balkóny atrapy vranovitých, CD čka, do kochlíkov viacero kolíkov aby sa v nich neusádzali, prípadne sieť, alebo ich denne oslavujú aplauzom - ktorý ich na určitý čas odplaší..
No "divokého" či divého, nie klietkového vtáctva uleteného zo zajatia je tu omnoho viac druhov v početnom stave; škriekajúce straky, nervózne vrany, havrany, kavky, sojky,... niekde miestne nájazdy vrabcov (tie tiež dokážu v kŕdeli vyvinúť nadmerný hluk a trus). Asi by sme mali viac podporovať aj pouličné mačky, keď už sú tu medzi nami (nebyť k nim beštie), dať im napiť a polohladné už čiastočne preriedia či odplašia stavy operencov.
17. september 2018

AdPo

Drahá Lucia, tak potom sa musíte odsťahovať. Iného riešenia nieto...A tu vám nikto nepomôže
23. september 2018

Lucia

AdPo, dakujem za “radu”. To je presne take to slovenske “systemove” “riesenie”. Nechajme ludi nech dosiahnu hranicu a odidu a my nebudeme musiet nic riesit. Takto robime na Slovensku uz dnes skoro vsetko, preto sa nam tu aj takto dobre zije. Odstahujte sa, pride niekto dalsi aby si skusil to iste. Dik a prajem krasny den. Ked mi date adresu tak Vam tie Vase “prijemne a normalne” holuby poslem.
02. október 2018

AdPo

Neriešený...už ste spokojná Lucia?
05. október 2018

Odpoveď samosprávy

Dobry den,

aku konkretnu cinnost pozadujete od mestskej casti Ruzinov? Radi Vam vyjdeme v ustrety v ramci nasich moznosti.

s pozdravom,

Útvar pre styk s verejnosťou
04. marec 2019

Michal

Pridavam sa k Lucii,
mame rovnaky problem, co si vsimam v celom sidlisku Lotyska, Vrakunska. Odpoved od MČ Ružinov by nemala byt otazka ale navrh riesenia. Aku konkretnu cinnost pozadujeme? Napr. vytvorit jedno pripadne dve miesta s miestnym kontrolovanym holubnikom a holubarom kt. by sa o tieto operence staral. Funguje to v kazdom normalnom meste. Odchytavaju sa tak stare, zranene, chore holuby kt. mi mohli byt rizikom, holuby sa tiez naucia kam sa mozu prist najst, vsetky su kruzkovane a je o nich postarane. Cela populacia je kontrolovana a regulovana legalnou cestou. To ci sa vratia na balkony domov sa asi zarucit neda, avsak nebude to v takej intenzite.
06. marec 2019

jass

Ono sa realzuje aj tzv. odchyt holubov, stačí si dať do vyhladávača. Niekto ich chytá a usmrcuje v kafilérii (dosť brutálny štýl), iní ich odchytia a premiestnia na nezaludnené miesta, z ktorých sa nevracajú - tu napríklad popis aj ponuka priamo takto činných ornitológov http://www.odchytholubov.eu/ . Alebo sa to v niektorých štátoch rieši aj nasadením trebárs sokola myšiara, popri odplašení holubov z takýchto miest však občas prichádza tiež k drastickým výjavom, kedy vidno zranené vtáky priamo na sídlisku.
Nuž neviem, nie som na vec odborník, ale ak by som mal čosi podobné vo svojej pracovnej náplni, bolo by ťažké si to aspoň takto rámcovo zistiť?
06. marec 2019

Michal

Odchyt holubov je ciastocne riesenie, mozno docasne, zalezi tiez o akych holubov ide, vacsinou tie sidliskove su mix divych, hrivnakov a obcas zatulanych postakov, cital som o odchyte kt. vyvezie holubov cez 200km od miesta odchytu. Niektore holuby nie su sproste a vedia sa vratit. No, ked sa nevratia o rok ci dva sa mozu premnozit opat a odchyt mozete realizovat stale dokola...
06. marec 2019

jass

No a keď sa nič nerobí, tak sa menované vtáky na určitých miestach len množia a množia. Už v prvej reakcii bola naznačená príčina. U nás sú vybrané osoby, ktoré ich nie že prikrmujú, ale vykrmujú až prekrmujú, a to v akomkolvek počte (celodenne sypú kopec žrádla na trávnik, okolo kontajnerov - čo ako znečisťovanie nepostihuje ani Mestská polícia - nažerú sa aj potkany...), ďalší prikrmujú. z okien nevediac, že tie tvory hladom netrpia. Či ich bude 10 alebo 200, vždy si budú myslieť, že im treba pomáhať prežiť (čo je pravda len do určitej miery a hlavne početnosti). Nuž ale prekrmovaním budeme mať do pár rokov už len 10-15 metrov okolo domu snáď aj tisíc vtákov (najmä holuby, straky, iné vranovité) a o ďalších 50 metrov bude zhluk ďalší 1000 vykrmovaných vtákov.
Tie odchyty sú rôzne druhy, plno miest ich realizuje hlavne v zahraničí (aj v ČR) pri premnožení, link ktorý som dal je asi najobsažnejší od ornitológov ktorí robia viaceré druhy a to premiestňovanie na vybrané miesta spomínajú ako najúčinnejší spôsob, zároveň najhumánnejší - ich preklik na: http://www.ornitolog.sk/blog/index.php?id=aw3131u4 .
premiestňujú ich osvedčene účinne do 60-70 km, teda v našom prípade zrejme do Maďarska, Rakúska (vtip).
Spomínajú aj holubníky, ide o drahší spôsob a tiež neviem či by niekto privítal ich umiestňovanie nad svojimi hlavami na streche a kto by ich platil, keď v Ružinove je priestorová mizéria kam oko padne, lebo vraj nie sú peniaze (už asi 30 rokov - rozbité rozpadnuté chodníky, rôzne nečistené smetiská, aj okolie kultúrneho domu Cultus je ukážkový príklad). Vraj najlepšia lokalita, s najlepšími najbohatšími usídlenými firmami, bigboardy billboardy kam oko padne, plno hazardných kutlochov, "žijeme najlepšie časy (hovoria predstavitelia eráru)" - a čo my z toho?
01. júl 2022

Diana Krajčíriková

Dobrý deň, zaujímalo by ma, či sa tento problém už v Ružinove riešil. Bývam na Haburskej ulici a stav je horší ako neúnosný. Aktuálne upratujem každý deň trus z balkóna, parapiet, plaším holuby ako sa len dá (ostne, CD, zábrany) a nič nepomáha. Vždy, každý jeden deň si nájdem na balkóne aspoň 1 nechcený "darček" od holubov, ktorým maximálne vyhovujú tieto balkóny a táto lokalita. Prikladám obrázky aby bolo jasné, ako neúnosná sitácia je. Ak s týmto problémom nebude mesto alebo MČ nič robiť, budem nútená si dať sieť cez celý balkón a okno v spálni, no bola by som rada, ak by sa problém vyriešil komplexne, nie individuálne, nakoľko aj keď si siete namontujem na svoj balkón, z hora mi trus bude padať stále :) Ďakujem za odpoveď. Diana
01. júl 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne zaslaný samospráve.

S pozdravom,
Daniel
Administrátor portálu Odkaz pre starostu
01. júl 2022

Diana Krajčíriková

Dobrý deň, ďakujem za rýchlu odpoveď. Prikladám ešte fotky balkóna:
01. júl 2022

TomD

Pekny den prajem,
toto iste inak aj na Ostredkoch, bytovky popri parku..
uz nepomaha ani to, ze si clovek da ostnate zabrany.. mne napr. chodia pravidelne na klimatizaciu a dokonca su take drze ze si na tych ostňoch robia hniezdo.. ostne-neostne.. uz som daval aj ostnaty drôt, balkon vyzera ako v Normandii, ale im to vobec neprekaza..
Po navrate z dovolenky som nasiel uz cerstvo vyliahnute 2 mladata..
Jedine riesenie je zasietkovanie balkona.. bohuzial..

Dalsia vec, ktoru uz niekto spominal v komentaroch vyssie.. stari ludia sediaci na lavickach v parku hadzu rozky a ine veci mysliac si, ze chudatka holuby hladaju..
04. júl 2022

Diana Krajčíriková

Prikladám ďalšiu fotku, na kt. môžete vidieť ako si holuby zvykli na ostne. Ani tie už nepomáhajú :) Tu jednoznačne musí zasiahnuť mesto.
30. august 2022

Diana Krajčíriková

Dobrý deň, máme po 2 mesiacoch nejakú spätnú väzbu od samosprávy?

Ďakujem,

Diana
30. august 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

opätovne sme požiadali samosprávu o vyjadrenie k podnetu.

S pozdravom,
Daniel
Administrátor portálu Odkaz pre starostu
07. september 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Mestská časť Bratislava-Ružinov neplánuje aktivity vo veci plašenia holubov, to je v kompetencii správcu bytového domu. Odporúčame Vám, obrátiť sa na firmu, ktorá sa takejto činnosti venuje.
Holuby si nevytvárajú hniezda na stromoch, ale na vrchných poschodiach obytného domu. Mestská časť odporúča obyvateľom udržiavať neobývané byty (balkóny), nerozhadzovať jedlo na verejnom priestranstve.
Regulácia premnoženia holubov je možná, ale len primeraným spôsobom. Uprednostňujú sa mechanické zábrany, plašenie a zákazy kŕmenia. Medzi účinné spôsoby patrí znemožnenie vytvárania hniezdísk a útočísk na streche a v jej blízkosti rôznymi sieťami a inými zábranami, inštalovanie špirál proti sadaniu holubov, pohyblivých siluet dravcov a často meniť ich umiestnenie, inštalovanie búdok pre sokoly a kavky. Najúčinnejšie bývajú kombinácie viacerých riešení. Najmä pri členitej streche s vikiermi a prelínajúcimi sa strešnými rovinami, s množstvom prekrytých plôch, ktoré vytvárajú závetrie a ochranu pred nepriaznivými vplyvmi počasia, je veľmi účinné použiť aj vertikálne siete. Taktiež je nevyhnutné zamedziť hniezdeniu holubov pod prevismi domu ako aj v streche. Úpravy stavieb vykonáva vlastník nehnuteľnosti. Chemická, prípadne hormonálna sterilizácia, ako aj trávenie či strielanie holubov je zakázané.

Komunikačné oddelenie
Miestny úrad Ružinov

V prípade ďalších podnetov alebo otázok nás môžete kontaktovať na [email protected].

Ďakujeme

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania