Nepotrebný Jaguar poblíž Kristy Bendovej 6

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený
meno
Lukáš Bartošovič 24. septembra 2018

Na parkovacej ploche pri plote "zamrznutého" staveniska na ulici Kristy Bendovej sa do vegetácie ponára starší Jaguar X-Type s karosériou červenej farby. Vyzerá zachovalo, pneumatiky sú (nateraz) v poriadku, prevádzkové kvapaliny (zatiaľ) netečú, avšak čelné sklo je na niekoľkých miestach puknuté. Na vozidle sú obe tabuľky EČV BA-323MT. Problémový Jaguár nemá nálepky EK a TK, z verejne dostupných databáz sa ale dá zistiť, že prepadli v júni 2016. Vozidlo má platnú zmluvu PZP (Wüstenrot). Doplňujúce údaje: r.v 2001, číslo VIN SAJAB53LX2WC42686, číslo nálepky EK SKHi 026 467.

24. september 2018

Odpoveď samosprávy

Mestá a obce nemajú právomoc sledovať a kontrolovať EČV alebo platnosť technickej a emisnej kontroly vozidiel. Mestá a obce v prípade odstraňovania vozidiel musia postupovať v zmysle § 67 ods. 1 písm. a) zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch. Dôvodom na odstránenie vozidla podľa tohto zákona nemôže byť chýbajúce EČV alebo neplatnosť TK a EK, nakoľko to zákon neumožňuje a platnosť alebo neplatnosť TK a EK nemá žiadny vplyv na vykonanie ustanovenia § 67 ods. 1 zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch.

Dôvody ako poškodzovanie, ohrozovanie ŽP, alebo narúšanie estetického vzhľadu obce musia byť preukázateľné, nie len pre samotné odstránenie vozidla ale aj v rámci konania podľa §67 ods. 5 zákona o odpadoch o tom či vlastníctvo k vozidlu nadobúda štát, ktoré vedie okresný úrad odbor starostlivosti o ŽP. V prípade ak neboli dodržané zákonné dôvody okresný úrad nevydá potrebné rozhodnutie a spracovateľ vozidiel nemôže vozidlo začať „likvidovať“.

Platnosť TK a EK je povinný preverovať orgán polície, okresný úrad odbor dopravy a pozemných komunikácií. O neplatnosti TK predmetného vozidla informujeme príslušný okresný úrad, odbor dopravy a pozemných komunikácií, ktorý nariadi držiteľovi vozidla vykonať povinnú technickú kontrolu vozidla.

Tak ako pri všetkých podnetoch týkajúcich sa odstavených nefunkčných vozidiel, základným problémom brániacim ich urýchlenému odstráneniu je to, že ochrana vlastníckych práv majiteľa vozidla má prednosť pred verejným záujmom. Procedúra, ktorá predchádza zákonnému odtiahnutiu nepojazdného vozidla z vereného priestranstva trvá obvykle minimálne pol roka a bežne rok a viac. Mestská časť alebo magistrát môžu konať len v rámci svojich zákonných možností.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
04. jún 2019

dobrý_sused

Pán Bagar, nakoľko ste spomenuli, že procedúra, ktorá predchádza zákonnému odtiahnutiu nepojazdného vozidla z vereného priestranstva trvá obvykle minimálne pol roka a bežne rok a viac - pripájam aktualizáciu, aby sa tento proces nezastavil len kvôli tomu, že sa vozidlo premiestnilo o cca 30 metrov daľej.
Vozidlo postráda pôvodné EČV s ktorými bolo odfotené. Vzadu značka absentuje a vpredu sa objavila značka ktorá podľa verejne dostupných zdrojov patrila vozidlu značky Mitsubishi Pajero.
Čo na to pomáhači a chrániči?
26. júl 2019

Lukáš Bartošovič

Dobry sused, ak si najdete cas, skuste sa pozriet na "junovu poziciu" tohto vraku
zda sa, ze bol preparkovany, vid https://www.odkazprestarostu.sk/74810
vdaka
27. júl 2019

dobrý_sused

Lukáš, vyzerá to tak. Aj som sa vyjadril v zmysle, že to bude s najväčšiou pravdepodobnosťou to isté vozidlo.
Čo sa týka novej pozície, tak keď niekedy pôjdem na ten smer skúsim to omrknúť.
29. apríl 2020

dobrý_sused

Podnet môže byť uzatvorený. Vozidlo sa už viac nenachádza na ulici Kristy Bendovej.
Teda aspoň na teraz. Človek pri tomto aute asi nikdy nevie, kde sa znova objaví.
30. apríl 2020

Lukáš Bartošovič

nuz, precestovalo a prezilo toho dost!
pri troche "stastia" sa postupne dostane do inej MC, napr. Lamaca...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania