Vlaková stanica Vinohrady - nové ploty v ceste na parkovisko

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

V riešení
meno
Rasťo 01. októbra 2018

Som pravidelným frekventantom vlakovej stanice Bratislava-Vinohrady už 15 rokov. Neoficiálne ale potrebné a využívané obslužné parkovisko tejto stanice malo vždy poľný charakter a bahnitosť a mlákovitosť jeho povrchu vždy závisela od toho kedy naposledy pršalo. Tento stav bol zrejme vždy zodpovednými prehliadaný alebo o ňom vôbec nevedeli alebo nevedli že sú zaň zodpovední práve oni alebo Boh vie ako.. No a keď už čas dospel do momentu že už by s tým naozaj možno bol dobré niečo urobiť (veď hromadný a ekologický spôsob dopravy je v moderných mestách podporovaný aj na úkor osobnej dopravy) tak sa jedného dňa (začiatkom júna 2018) na schodisku vedúcemu k tomuto neoficiálnemu obslužnému parkovisku z oboch strán objavili zábradlia so značkou s veľkou dlaňou v geste "STOP" v červenom kruhu.

02. október 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Ďakujeme za Váš podnet. Podnet bol zaslaný na vybavenie / ŽSR. Čakáme na odpoveď.

Kancelária starostu
02. október 2018

David 1

Už tu bol o tom podnet. Železnice sa vyjadrili , že pozemok na , ktorom je divoké parkovisko patrí súkromnej osobe. Predpokladám že tam vyrastie "krásna" bytovka.
02. október 2018

Rasťo

V tom prípade by ma zaujímalo:
1) Ako plánuje ŽSR nahradiť obslužné parkovisko tejto vlakovej stanice?
2) Kedy v minulosti sa stalo to, že schodisko vedúce z perónu už niekoľko desiatok rokov (od čias socializmu) sa stalo súkromným vlastníctovom neznámeho šťastlivca? Že by išlo o reštituovaný pozemok?
3) Prečo ŽSR alebo ŽSS nepovažuje za potrebné akokoľvek vysvetliť tento dosť arogantný zásah do desiatky rokov zaužívanej prístupovej trasy na perón z jedinej logicky možnej parkovacej plochy v okolí, alebo aspoň naznačiť iné riešenie pre pasažiera.
02. október 2018

Rasťo

Ak jedinou reakciou samosprávy (aj keď je pred voľbami a treba sa zamerať na pozitívnu sebaprezentáciu) je preposlanie podnetu na ŽSR tak načo je taká samospráva? Čo spravuje? Samu seba alebo životný priestor svojich obyvateľov?
03. október 2018

Martin Uváček

Zábradlie sa určite netýkalo nejakého súkromného pozemku, ale skor toho že uvedené schodisko je v dezolátnom stave a ŽSR nemajú peniaze na jeho opravu. Preto ho preventívne uzavreli aby si vyhli prípadným zraneniam a žalobám.
03. október 2018

David 1

@Rasťo

V prvom rade tam nie je žiadne parkovisko, ale vyjazdená bývalá zeleň. Parkovisko je ďalej asi 50m popri ceste k bývalým slobodárňam na Jurskej.
Schodisko ako aj stanica je v majetku a správe ŽSR tak komu to asi tak mali poslať? Zo ŽSR už raz odpísali, že schodisko ústi na súkromný pozemok a nebudú ho obnovovať.
Jedine by mohli urobiť nové schodisko v novej polohe, aby ústilo priamo do Jurskej ul.
06. október 2018

Rasťo

Martinovi U - ževraj schodisko ústi na súkromný pozemok, neviem od kedy je súkromým, ale ževraj je. Okrem Davida 1 mi to hovorila aj pani za okienkom na stanici Vinohrady - ale tiež len tak že to počula. Takže Vaša veta že zábradlie sa určite netýkalo nejakého súkromného pozemku je pravdepodobne nepravdivá.
Davidovi 1 - ak parkoviskom nazveme plochu kde zvyknú parkovať autá tak sa to miesto dá nazvať parkoviskom už niekoľko desaťročí. OK väčšinou sa táto plocha využíva na vyloženie a naloženie ľudí a ich batožiny ktorí idú z vlaku alebo na vlak. Ja sám tú plochu takto využívam už 15 rokov a vždy je na nej prítomných viacero áut ktoré sú tam buď odstavené alebo ktorými sa priviezli alebo sa odvezú pasažieri vlaku. Ak som to správne pochopil z pohľadu na mapu - toto provizórne parkovisko o ktorom hovoríme sa nachádza priamo na Jurskej ulici. Parkovisko ktoré zrejme máte na mysli je tiež zo stanice najlepšie prístupné práve schodiskom ktoré bolo nedávno zaslepené zábradlím. Neviem komu by čo mali zo ŽSR posielať. Hovorím napr o tom že sa na mieste mohla objaviť aspoň tabuľka s vysvetlením alebo usmernením pasažierov ktorí boli na niečo dlhé roky zvyknutí. Neviem či ste na využívanie tohoto schodiska boli zvyknutý vy ale ja určite. Nepovažovali by ste za slušné aby sa ŽSR unúvala nový stav nejako vysvetliť a svojich zákazníkov nejako usmerniť?
08. október 2018

David 1

@ Rasťo
Pokial tú stanicu využívate 15 rokov tak určite viete že tá plocha sa vyjazďovala postupne. Predtým tam bol trávnik. Čiže už 15 rokov parkujete nelegálne na zeleni.
Parkovisko máte ďalej na asfaltovej ploche ako som už písal.

Ak stanicu používate tak dlho tak viete ,že zo staničnej haly máte východ na Račiansku ul.

Tieto schody v súčasnej polohe už určite nebudú opravovať.
13. október 2018

Rasťo

David aj na mieste toho asfaltového parkoviska tam bol v minulosti trávnik alebo iný druh zeleného porastu. To že to asfaltové je tzv. legálne súvisí s tým, že niekto v svojej pracovnej dobe požiadal úrady aby mohol túto plochu vyliať asfaltom a niekto iný mu to na tom úrade vo svojom pracovnom čase schválil. Ten trojuholník vyjazdenej zelene (tak vznikli všetky prirodzené parkoviská na svete) by sa ďalej nerozširoval ak by sa tam spravila dlažba a obrubníky. Vy sám ste predtým ako dôvod neopravenia ale zrušenia tohoto schodiska uviedli súkromné vlastníctvo pozemku na ktorý vedie. Prečo ste potom začali argumentovať vyjazďovaním zelene? Keď toto schodisko vedúce priamo na ulicu Jurská pred odhadom 30-50 rokmi postavili tak asi rátali s tým že zeleň pod týmto schodiskom bude časom prešľapaná prípadne aj vyjazdená, keďže ide o priamy exit z perónu, ktorý obsluhuje hlavnú železničnú trať Košice-Bratislava v hlavnom meste. Jediné čo by ma skutočne zaujímalo je odpoveď na otázku kedy, koho pričinením a prečo prešiel tento pozemok do súkromných rúk. Na to mi ale Vy asi neviete dať odpoveď. Ďakujem Vám však že so mnou diskutujete.
15. február 2024

Martin Uváček

Aktuálne je na mieste parkoviska stavenisko, myslím, že podnet už nebude možné vyriešiť k spokojnosti. Parkovať sa tu už nebude dať.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania