Neúcta k chodcom - Hlboká x Križkova pri nadchode

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

Uzavretý
meno
Michal 03. októbra 2018

Na mieste rekonštrukcie bol začiatkom septembra rozbitý povrch chodníka, pričom celý mesiac tu boli chodci nútení prechádzať stavbou. Za tú dobu sa tu NIČ nezmenilo.

Netvrdím že ide o najprioritnejšiu vec a je mi tiež jasné že rekonštrukcie si vyžadujú určitú toleranciu zo strany občanov, ale nepríde mi normálne aby takto frekventované miesto bolo možné ponechať niekoľko týždňov v takomto stave - rozkopané, bez náznaku snahy či už čo najrýchlejšie dokončiť práce, alebo aspoň trochu skultivovať situáciu, aby bol chodcom umožnený prechod civilizovanejším spôsobom.

Píšem to hlavne ako prosbu do budúcnosti k ďalším zásahom v meste (toto už snáď v dohľadnom čase dokončia).

03. október 2018

Zuzana Porubská

Celkovo zle skoordinovaná stavba. Pôvodný termín ukončenia bol 18.august.
Zúženie chodníka pred ministerstvom je taktiež nešťastné riešenie.
08. október 2018

R.Svebo

Pri dnesnej zastavke na tejto stavbe a diskusii so stavebnym dozorom vypadli zaujimave informacie. Citujem:
- "Priechodna sirka chodnika, ktoru postihuju policajti a uvadza vyhlaska je 1.2m". Ktora vyhlaska to som sa uz nedozvedel
- "podľa normy 1.5m pre chodnik postačuje!" Na moju pripomienku, ze pri kolmom stati tomu tak nie je, odpovedal, ze tam budu dorazy. Co je pozitivne, ak nezavadzal. No bez nich by to "nemohlo" byt skolaudovane - uvidime ci aj stavebny urad bude laxny v pristupe.
- "Ludia chcu parkovat. To je fakt!" (kolkym tak parkovanie zabezpecia je otazne.)
Na otazku, ci aj Ti ludia zo stvrti pod kalvariou, co pesi chodia do mesta budu spokojny s obtietranim o auta, neodpovedal.
- Vedla lavice pre pesich a cyklistov pozdlz SAV, kde parkovali auta a kade nikto nechodil, tak vybuduju zelen, ci mini parcik. Takze este chvilku budeme tu zit z prachom (na zimu tam asi ziadna zelen nevyrastie. I ked volby robia zazraky.

Takze aj nieco pozitivne som sa dozvedel,
(i ked pravdu povediac, tie parkujuce auta pod lavicou mi ako chodcovi nevadili, sice rozmlatene spevnena komunikacia, cize chodnik ano.)
09. október 2018

Pavol J.

Mnoho úsekov je veľmi zle skoordinovaných. Ako keby tomu manažovali diletanti. Toto nie je bezvýznamný chodníček v Hornej Dolnej, ale Hlavné mesto.
15. október 2018

Odpoveď samosprávy

stavba pokračuje, po chodníku pred ministerstvom sa dá už chodiť

Vladimír Skokňa
referát verejného poriadku
oddelenie životného prostredia, správnych konaní a verejného poriadku
Miestny úrad mestskej časti Bratislava - Staré Mesto
Vajanského nábrežie 3, 814 21 Bratislava
tel.: +421 2 59 246 265
mobil: +421 903 429 090
E-mail: [email protected]
www.staremesto.sk
10. november 2018

Jana

ZHABANIE parkovisku

Dobrý deň,
4.5 roka bývame na Krížkovej a celý ten čas sme parkovali pod nadchodom. Od augusta tu 3 mesiace čakáme kvôli prerábke a je tu problém parkovať. A včera idem okolo ráno a teda skoro ma vystrelo.
Osadzovali tam stĺpiky s kľúčmi!!!
Tak jediné parkovisko, ktoré tu máme k dispozícii a niekto si ho zamkne?!

Požadujem:

1. Okamžité preverenie ako je možné zabrať takýto priestor. Kto o tom rozhodol, kto to kúpil a kto to odsúhlasil.

2. Zverejnenie faktúry za túto 3m trvajúcu úžasnú prerábku pár metrov vozovky a chodníka. (Lebo robotníci pracovali tak 1 deň z týždňa!)

3. Preverenie súkromných vozidiel pracujúcich na ministerstve. Údajne veľa z nich si vybavilo rezidetné parkovanie v starom meste a pritom tu nemajú trvalý.

Zvažujem obrátiť sa na médiá a čoskoro tak aj urobím!
12. november 2018

Robert

Ako obyvateľ, bývajúci na Križkovej ulici sa pripájam aj v súvislosti s príspevkom zo dňa 08. okt. 2018 k otázke na parkovisko pod nadchodom pre peších:

1. kto rozhodol o zrušení parkovacích miest (celkovo 12 vyznačených parkovacích miest)? Zápis z rokovania, rozhodnutie úradu, hlasovanie zastupiteľstva, ...? Žiadam o zverejnenie právneho titulu/všetkých dokumentov k tomuto rozhodnutiu.

2. aká je (adekvátna!) náhrada za zrušené voľné parkovacie miesta v tejto lokalite??? Išlo o parkovacie miesta, kde nebola potrebná rezidentská karta a využívali ich aj návštevy (nielen obyvateľov, ale aj inštitúcií)!!!

3. Žiadam o dopravnokapacitnú štúdiu a komplexné dopravné posúdenie k lokalite Križkova s analýzou súčasnej a budúcej potreby parkovacích miest!

4. žiadam o zaslanie linky na stiahnutie projektovej dokumentácie k tejto stavebnej akcii.

5. počas celého (oproti pôvodne avizovanej dĺžke trvania výrazne a neadekvátne predlžovaného!!!) procesu úprav sietí a povrchov v tejto lokalite absentovala akákoľvek informácia o stavbe. Jediná informácia na dopravnej značke so zákazom zastavenia hovorila o ukončení prác do 18.8.! Ani táto ale nebola dodržaná.

pozn.:
V situácii, kedy celá lokalita trpí akútnym nedostatkom parkovacích miest, je takéto konanie veľmi nelogické a bez existujúcich komplexných riešení nesystémové!!!í. Pri obojsmernom zákaze zastavenia na ulici Križkova je takýto krok extrémne nevhodný aj z pohľadu dopravnej obsluhy (aj pešie zóny majú vyhradené časy pre zásobovanie a inú dopravnú obsluhu /sťahovanie a pod./!).
Parkovanie pod nadchodom nezasahuje do peších trás a ak je potreba navýšenia plôch zelene, to sa dá s rozumným návrhom sadových úprav realizovať v dostatočnej miere aj pri zachovaní zmieňovaných parkovacích kapacít.
02. január 2019

Peter

Súhlasím, daná plocha medzi budovami a pod nadchodom bola úplne v pohode ako parkovisko (a to tadiaľ chodievam ako chodec-nikdy som tam nepotreboval parkovať), som zvedavý v tom tieni a pri solení nadchodu, aká zeleň tam kedy vyrastie a koľko € bude prebudovanie danej plochy stáť). Zároveň chápem obyvateľov danej lokality, ktorým ľudia pracujúci na ministerstve obsadzujú všetky voľné miesta v okolí, pričom majú aj podzemnú garáž, ktorú nevyužívajú. Tých cca 12 zrušených parkovacích miest v lokalite cítiť, už sa tam všade parkuje aj na chodníkoch, kde sa nemá a to tak, že prejsť s kočíkom je nemožné.
08. január 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Zmena organizácie parkovania na Hlbokej ceste-Križkovej ulici bola schválená na základe určenia projektu trvalého dopravného značenia na operatívnej komisii magistrátu hl. mesta Bratislavy konanej dňa 23.10.2018.
Projekt primárne riešil zmenu trvalého dopravného značenia súvisiaceho s rekonštrukciu Hlbokej cesty, ktorú MČ v minulom roku realizovala.
Konkrétne zmena parkovania na Križkovej (pod nadchodom) súvisela s celkovou koncepciou organizácie parkovania bývalého vedenia mestskej časti, kedy sa presúvali resp. odstraňovali parkovacie miesta z chodníkov resp. plôch slúžiacich pre peších a presúvali sa na vozovku.
Ďalším dôležitým faktorom bolo, že na tomto mieste dochádzalo k sústavnému porušovania parkovania mimo vyznačených parkovacích miest a k sústavným stretom s pešími účastníkmi využívajúcimi nadchod.
Parkovacie miesta tam neboli vyhradené pre rezidentov ako v okolí, čiže reálne tam sústavne parkovali nerezidenti.
Táto zmena ďalej zohľadnila žiadosti ministerstva zahraničných veci so súhlasom policajného zboru o zabezpečení ochrany objektov diplomatického zboru.

Táto plocha už teda nie je určená na parkovanie, ani pre ministerstvo. Boli tam osadené stĺpiky pre zabránenie vstupu, z nich sa osadili dva sklopné stĺpiky pre potreby núdzového vstupu na plochu. Kľúče od stĺpikov má naše oddelenie dopravy a min. zahraničia.

S pozdravom

Kto? oddelenie investičné, Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Staré Mesto

Ing. Lukáš Kamenist, oddelenie investičné, Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Staré Mesto

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania