Zápach zo Slovnaftu - Lachova

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení
meno
Arin Drexler 08. októbra 2018

Dobry deň. V byte sa neda dychat. Citit spaleninu. Museli sme zavriet okna. Vystrelilo ma to z postele. Je 1.35 min... opakuje sa to uz tyzden. Slovnaft. Posledne noci je to kriticke. Dusi nas v byte. Sme na Lachovej ... citim naftu spaleninu ..preboha robte nieco. Nemame kyslik...Vypustaju v noci od jednej rana.

08. október 2018

atómové digitálky

https://www.facebook.com/pg/Smrd%C3%AD-a-hu%C4%8D%C3%AD-Slovnaft-124044794377209/posts/
08. október 2018

atómové digitálky

Fabecok - Smrdí a hučí Slovnaft
12. október 2018

Odkaz pre starostu

MČ Petržalka určila zodpovednosť na "Slovenská inšpekcia ŽP". Podnet im prepošlem.

Michal Haman
Administrátor pre Petržalku
15. november 2018

Odpoveď samosprávy

Zamestnancami Slovenskej inšpekcie životného prostredia, Inšpektorátu životného prostredia Bratislava, Odboru integrovaného povoľovania a kontroly (ďalej len „OIPK“) boli na základe podnetov vo februári a v marci 2018 vykonané mimoriadne kontroly v prevádzke „Tepláreň“ prevádzkovateľa Slovnaft, a.s. pri ktorej nebolo zistené porušenie podmienok integrovaného povolenia. Dňa 25.05.2018 boli vykonané kontroly v prevádzkach RHC (Hydrokrak ťažkých zvyškov), VGH (Hydrogenácia vákuových destilátov), HPP (Vodíkareň) a Tepláreň, pri ktorých rovnako nebolo zistené porušenie podmienok príslušných integrovaných povolení. V mesiaci júl boli zamestnancami OIPK vykonané 2 kontroly a to dňa 12.07.2018 (prevádzka Hydrogenačná rafinácia palív 7) a dňa 19.07.2018 (prevádzka Výroba síry), v ktorých boli kontrolované vybrané podmienky integrovaného povolenia. Pri týchto kontrolách nebolo zistené porušenie vybraných podmienok integrovaných povolení. Dňa 02.08.2018 OIPK začal kontrolu v prevádzke Hydrokrak na preverenie podnetov ohľadom šírenia zápachu. Predmetná kontrola zatiaľ nie je ukončená.

OIPK prehodnocuje podmienky integrovaných povolení vydaných pre prevádzky Slovnaft, a.s. v súvislosti s prijatými vykonávacími rozhodnutiami Komisie (EÚ), ktorými sa podľa smernice Európskeho parlamentu a Rady 2010/75/EÚ stanovujú závery o najlepších dostupných technikách (BAT – z angl. Best Available Techniques) pre jednotlivé priemyselné činnosti vykonávané v rafinérii Slovnaft. OIPK ako povoľujúci orgán vychádza pri určovaní emisných limitov spojených s BAT pre jednotlivé znečisťujúce látky emitované v jednotlivých prevádzkach práve z týchto záverov o BAT. Závery o BAT sú dokumenty, ktoré obsahujú časti príslušných referenčných dokumentov o BAT – BREF, ich opis, informácie na hodnotenie ich uplatniteľnosti, úrovne znečisťovania zodpovedajúce BAT, súvisiace monitorovanie, úrovne spotreby a prípadné relevantné opatrenia na sanáciu lokality. Prevádzok Slovnaft, a.s. sa týkajú dokumenty BREF pre rafináciu minerálnych olejov a plynu (REF BREF), pre veľkovýrobu organických chemikálií (LVOC BREF), systémy bežného čistenia odpadových vôd/odpadových plynov a nakladania s nimi v sektore chemického priemyslu (CWW BREF). Prehodnotenie všetkých integrovaných povolení týkajúcich sa vyššie uvedených záverov o BAT prevádzkovateľa Slovnaft, a.s. bude ukončené k 7. decembru 2021, čo je v súlade s požiadavkami Smernice o priemyselných emisiách č. 2010/75/EÚ, ktoré musia plniť všetky krajiny EÚ.

Okrem toho zamestnanci Slovenskej inšpekcie životného prostredia, Inšpektorátu životného prostredia Bratislava, odboru inšpekcie ochrany ovzdušia (ďalej len „OIOO“), v súlade so zákonom č. 525/2003 Z. z. o štátnej správe starostlivosti o životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a zákonom č. 137/2010 Z. z. o ovzduší v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o ovzduší“) dňa 1.2.2018 vykonali kontrolu na prevádzke P-2 Plyny, poľné horáky. Kontrolou nebolo zistené porušenie povinností prevádzkovateľa zdroja znečisťovania ovzdušia. Ďalej v dňoch 20. a 27.02.2018 vykonali kontrolu na zdroji znečisťovania ovzdušia Prevádzka P-2.4 Expedícia. Pri tejto kontrole bolo zistené porušenie povinnosti prevádzkovateľa podľa § 15 ods. 1 písm. b) zákona o ovzduší a OIOO uložil kontrolovanému subjektu pokutu a opatrenia na nápravu s termínom splnenia do 31.12.2018. Po uvedenom dátume zamestnanci OIOO vykonajú kontrolu plnenia uložených opatrení na nápravu. V súčasnosti vykonávajú zamestnanci OIOO v spoločnosti Slovnaft kontrolu na prevádzkach blokov 26, 27 a 28 /Úprava a sklady slopov, ropy, olejov a expedície olejov v železničných cisternách/.

Za účelom zistenia pôvodcu pachových látok bola vykonaná kontrola aj na zdroji znečisťovania ovzdušia – obaľovacej súprave bitúmenových zmesí prevádzkovateľa STRABAG, s.r.o. Podunajské Biskupice. Kontrolnými zisteniami nebolo potvrdené nadmerné zaťaženie okolitej zástavby pachovými látkami.

Keďže pre pachové látky v SR (a ani v okolitých štátoch) nie sú ustanovené emisné limity, nie je právnym predpisom (Vyhláška Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 411/2012 Z. z. o monitorovaní emisií zo stacionárnych zdrojov znečisťovania ovzdušia a kvality ovzdušia v ich okolí v znení vyhlášky Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 316/2017 Z. z .) riešené ani ich monitorovanie.

Podľa prílohy č. 3, časť II., bod 4. Vyhlášky Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 410/2012 Z. z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona o ovzduší v znení neskorších predpisov platia pre prevádzkovateľov zdrojov všeobecné technické požiadavky a všeobecné podmienky prevádzkovania stacionárnych zdrojov emitujúcich pachové látky.

Zistenie pôvodu, resp. pôvodcu znečistenia (v tomto prípade pachovými látkami) je veľmi zložitý proces, pri ktorom sa berie v úvahu veľa faktorov, ktoré majú na to vplyv (potenciálne emisie, stabilita atmosféry a rozptylové podmienky, ktoré vychádzajú z nameraných meteorologických veličín ako sú :rýchlosť a smer vetra, teplota a tlak vzduchu).

Vo voľnom ovzduší nie sú pre zapáchajúce látky určené limitné hodnoty (číselné vyjadrenie) a to z dôvodu zložitosti tejto problematiky. Najproblematickejšia je samotná interpretácia prípadných výsledkov. Preto sa v príslušných povoleniach určujú iné opatrenia (všeobecné podmienky prevádzkovania), ktoré majú pri ich dodržiavaní viesť k zníženiu zápachu. Meranie znečisťujúcich látok vo voľnom ovzduší je podľa zákona v kompetencii poverenej organizácie (SHMÚ).

Do pozornosti dávame aj našu web stránku https://www.sizp.sk/novinky/stanovisko-sizp-k-problematike-zapachu-a-hluku-v-aglomeracii-bratislava.

SIŽP
19. november 2018

Arin Drexler

?????? A toto je čo potom? ľavá ruka nevie, čo robí pravá? Ako situácia sa trochu zlepšila. Ale to obdobie bolo ozaj zlé. Tak verím, že to napravia. pekný deň všetkým.

Informácia o činnostiach v Slovnafte - november
Zverejnené: 7. 11. 2018

V mesiaci november je v rafinérii Slovnaft naplánovaná príprava a realizácia cyklu technologických zarážok na piatich výrobných jednotkách. Práce môže sprevádzať zvýšená hladina hluku, zápachu a spaľovanie na poľných horákoch.

Za nepríjemnosti a zníženie komfortu sa obyvateľom ospravedlňujeme. Cieľom spoločnosti Slovnaft je skrátiť negatívne vplyvy činností znižujúcich pohodlie obyvateľov na nevyhnutné minimum.

V októbri 2018 boli dňa 3. 10. 2018 v čase od 21.42 h. do 22.25 h. vykonané informatívne kontrolné merania výšky hladiny hluku na vopred určených miestach. Najvyššia nameraná hodnota 50 dB bola zistená na kontrolnom mieste Autovrak – ulica Svornosti o 21.46 h. Najnižšia hodnota 36 dB bola nameraná na kontrolnom mieste Podunajské Biskupice - ul. 8. mája o 22.25 h.

Priemerná nameraná hodnota výšky hladiny hluku za sledované obdobie mimo areálu SLOVNAFT, a. s., predstavuje 43 dB.
31. marec 2021

Miroslav Žemlička

A tak to vizera, ze sa pekne pokracuje dalej. Uz aspon tyzden kazdy vecer smrdi (aspon okolo Starhradskej) ovzdusie, vnoci som sa na to normalne zobudil.
01. apríl 2021

Jano - Star9H6j

Pridavam sa - furdekova, lachova v noci medzi 00:30 - 02:00 pravidelne... da sa to pekne pozriet a porovnat hodnoty z meraní SHMU http://www.shmu.sk/sk/?page=991. Hodnoty ale ukazuje spätne hod dozadu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania