Poškodená terasa OD Centrum

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
V. 15. októbra 2018

Terasa pri Obchodnom dome Centrum v Karlovej Vsi ma roky problem s ignorovanim jej neustaleho zhorsujuceho sa technickeho stavu. Nosna kovova konstrukcia je na mieste spajania terasy a lavky znacne prehrdzavena, kovova konstrukcia prehnuta 10cm a nikto s tym nic nerobi.
V piatok, 12.10.2018, pracovnici mestskej casti osadazali "odpudzovace" holubov, aby na chodcov iducich pod terasou nahodu nespadol nejaky exkrement. To, ze tieto prvky osadzali aj na totalne prehrdzavenu konstrukciu im nerobilo problem. Na otazku kto im taku pracu zadal podpovedal jeden z nich, ze starostka.
Dakujeme pani starostke, ktora nas ochrani pred exkrementami holubov, ale totalne ignoruje stav, ze coskoro odpadne lavka od terasy, pripadne sa prepadne aj lavka. Mrtvy sa uz na urad nepride stazovat, ze sa nieco stalo.

18. október 2018

Martin Urbaník

Dobrý deň prajem, tu Martin Urbaník, zamestnanec miestneho úradu v Karlovej Vsi a člen kancelárie pani starostky. Ďakujeme za podnet.

Prosím, chápte tento odkaz ako snahu vniesť viac svetla do okolností, ktoré ste načrtli v tomto príspevku.

1) Vedeniu i zamestnancom MiÚ KV ide v prvom rade o čistotu a bezpečnosť obyvateľov a návštevníkov Karlovej Vsi, no nie v každom prípade máme vďaka platnej legislatíve úplne rozviazané ruky a nekonečnú paletu možností riešiť každú obdobnú situáciu.

2) Terasa nie je majetkom a nie je ani v správe mestskej časti Karlova Ves. Z toho logicky vyplýva, že miestny úrad ani jeho pracovníci nesmú vykonávať zásahy do samotnej, tobôž nie hrdzavejúcej, konštrukcie.

3) Rozmiestnenie sietí je krok, ktorý kvôli poriadku a čistote urobil náš úrad v snahe napraviť stav, za ktorý je zodpovedný niekto iný. Čistenie na okolí prebieha pravidelne opäť v réžii úradu, aj keď nie je vlastníkom ani správcom pozemkov a chodníkov pod konštrukciou. Keby tomu tak nebolo, už by tam bola riadna pyramída exkrementov...:(

3) Pozemok, na ktorý exkrementy vtáctva dopadajú je v správe hlavného mesta a je povinnosťou magistrátu starať sa o jeho údržbu a čistotu. Hlavné mesto si v tomto období na tomto mieste neplní svoje povinnosti. A MiÚ KV supluje jeho povinnosti bez toho aby sa na túto činnosť vyčlenili z rozpočtu mesta pre Karlovu Ves finančné prostriedky.

Vážený autor/autorka podnetu. V tomto prípade, tak ako vo viacerých ďalších, miestny úrad vykonáva v prospech obyvateľov a návštevíkov Karlovej Vsi úkony nad rámec jeho povinností. Musíme ale rešpektovať legislatívu a nemôžeme do cudzích zhrdzavených objektov zasahovať. K danej lokalite sa žiaľ k tejto konštrukcii nehlási ani mesto, ani žiaden súkromný majiteľ.
18. október 2018

V.

Dobrý deň pán Urbaník.

1) Ak Vám všetkým ide v prvom rade o čistotu a bezpečnosť tak nechápem ako sa môžete prizerať, že po nebezpečnej terase a lávke a taktiež pod nimi chodia obyvatelia a návštevnici Karlovej Vsi. Nosná kovová konštrukcia je nie len prehrdzavená ale aj značne zdeformovaná. Ak nebodaj nastane zrútenie časti terasy a lávky, tak sa uvidí či sa prihlásite, že Vám ide bezpečnosť obyvateľov a návštevníkov Karlovej Vsi. Očakával by som, že ako napr. mesto Zvolen označíte toto miesto ako nebezpečné prípadne obmedzíte na dané miesto vstup.

2) Je to zvláštne nakoľko o terasu aj lávku sa v minulosti postarala mestská časť. Ak sa nemýlim tak mestská časť menila dlažku na lávke, neskôr menila dlažbu na terase + odstránila stropné prekrytie spodnej časti terasy kde sa potom začali zdržiavať prevažne holuby + obnovila nátery kovových konštrukcií a posledne menila oplechovanie lávky + opravovala jej povrch zo spodnej časti.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ak môj podnet nebol správne smerovaný na magistrát mesta Bratislava (podľa vyjadrenia vyššie je pozemok v správe hlavného mesta) tak prosím o jeho presmerovanie. Ďakujem.
30. október 2018

V.

Prosím Vás, prečo je tento podnet neriešený?
30. október 2018

Admin KV

Dobrý deň,
podnet je automaticky označený ako neriešený v prípade, že samospráva sa k nemu nevyjadrí do 14 dní. To samozrejme nebráni samospráve, aby sa k podnetu vyjadrila aj neskôr, na základe čoho môže byť status podnet opäť zmenený.
V tomto prípade sa k podnetu síce vyjadril pán Urbaník, zamestnanec Miestneho úradu, neurobil tak však cez profil Miestneho úradu, a preto jeho komentár nie je na portáli registrovaný ako odpoveď samosprávy. Technicky nemám možnosť zmeniť komentár pána Urbaníka na "odpoveď samosprávy" tak, aby ostal chronologicky zoradený medzi ostatnými komentármi. Preto je tento podnet akoby nezodpovedaný samosprávou.
Vo Vašom komentári zároveň kladiete ďalšie relevantné otázky, na ktoré samospráva neodpovedala. Preto je status "neriešený" momentálne asi tým najvhodnejším statusom pre Váš podnet.

Michal Molčányi
administrátor OPS Bratislava - Karlova Ves
30. október 2018

V.

Dobrý deň,

ďakujem za objasnenie označovania stavu podnetov, aj za vysvetlenie triky odpovede zamestnanca Miestneho úradu. Nech si každý urobí názor sám.
30. október 2018

Martin Urbaník

Dobrý deň,

No v prvom rade si urobí každý svoj obraz o tom, keď niekto vystupuje pod pseudonymom "V." bez vlastnej fotky... A Čo sa mňa týka, vždy vystupujem pod vlastnou identitou a samozrejme sa v úradných veciach, akou je aj táto, jasne hlásim k úradu. Vašu reakciu na moju odpoveď samozrejme posuniem kompetentným kolegom. Gro odpovede je už ale v mojom predchádzajúcom príspevku.

Snažím sa pochopiť Vašu nespokojnosť. Vopred však prosím a ďakujem za zmenu Vášho štýlu komunikácie. Sme rovnakí ľudia ako vy. Nie fackovací panáci, ani vrecia, do ktorých sa voľne kope.

Prosím Vás, aby ste zmenili štýl jednania. Ja som Vám naozaj slušne odpovedal. To isté očakávam od Vás. Som presvedčený, že keby ste uviedli svoje celé meno a svoju podobizeň, Vaše príspevky by boli konštruktívnejšie.

S pozdravom aj počas štátneho sviatku,
Martin Urbaník

PS: Na www.karlovaves.sk je na mňa kontakt, kľudne mi napíšte/zavolajte, môžme sa na úrade stretnúť a o veciach racionálnejšie diskutovať.
30. október 2018

V.

Dobrý deň,

nie je mi známe, že by som nejakým spôsobom neporušil pravidlá tohto projektu. Ako súkromná osoba tu môžem vystupovať pod ľubovoľným nikom. Administrátor pozná moje meno a priezvisko.
Možno je to odlišné od facebooku, kde meno a priezvisko je povinné a je verejné známe že na stránach Karlovej Vsi sa nežiadúce príspevky vymazávajú.

Moja nespokojnosť je daná tým, že z laického pohľadu je terasa v havarijnom stave ale samospráva rieši len povrhnú vec. Nebudem maľovať certa na stenu...
30. október 2018

Martin Urbaník

Rozumiem Vám a ďakujem za zmenu vo Vašich slovách. Vážim si to. Ako som už napísal, posuniem Váš predchádzajúci príspevok kolegom. Ja naň neviem teraz odpovedať, ale viem, koho sa spýtať. Pekný večer želám.

Martin Urbaník
20. január 2019

Andrea

Dobry den, z terasy OD Centrum v Karlovej Vsi odpadavaju kusy betonu. Nachadza sa to nad miestom na zaparkovanie bicyklov, pri automate na mlieko. Prosim o rychle vyriesenie problemu, kedze hned vedla je aj detske ihrisko a realne hrozi, ze to na nejake dieta / dospeleho spadne.
Dakujem.
13. september 2019

Jaja

Rampa k OD Centrum je poskodena.
15. november 2019

Zuzana Horičková

Chcela by som sa opýtať, či sa niekto zaoberá stavom, v akom je terasa a rampa pri OD Centrum z ulice Pustá, prípadne či existuje aktuálny posudok statika. V bode medzi terasou a rampou sú prehrdzavené nosníky a narušená konštrukcia. Celý stav nepôsobí dojmom bezpečnosti.
15. november 2019

V.

Jasne, ze nie, inak by samosprava uz davno riesila verejne ohrozenie.
Podla katastra terasa stoji na pozemku patriacom hlavnemu mestu. To sa ani raz k podnetu nevyjadrilo.
19. november 2019

Zuzana Horičková

V tom prípade, nechápem prečo admin nepresunie tento podnet hlavnému mestu, alebo prečo MÚ Karlova Ves nerieši tento problém s mestom. Predpokladám, že nikto kompetentný sa k tomu nevyjadrí, nakoľko všetko bolo povedané, tak to podám ešte raz na riešenie hlavnému mestu.
20. november 2019

Zuzana

Rampa OD Centrum aj cast terasy, kde uz aj paska bola strhnuta, su uzavrete.
Nie je ziadna informacia o tom, aky je dovod a ci je planovana nejaka oprava.
20. november 2019

Martin Urbaník

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2679701265422599&id=840899042636173

Nech sa páci, tu je vyjadrenie MČ Karlova Ves k danej veci.
22. november 2019

V.

Bol som pozrieť ako to tam aktuálne vyzerá. Pribudlo oplotenie, no pod lávku nie je prístup nijako obmedzený. Problémový nosník podopiera terasu a celú hornú polovicu lávky. Také polovičné riešenie...
02. december 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali kompetentné oddelenie, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
14. február 2020

Lukáš Bartošovič

dobry den, momentalne mentalne je to v takom rozpracovanom stave, teda problemova cast bola ohradena a na rizikovy usek lavky je zakazany vstup
snad je to predzvest rekonstrukcie, pripadne aspon opravy (ale kedy?)
chcelo by to aj nejake obsirnejsie vyjadrenie z Magistratu
17. február 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

o podnete sme opätovne informovali príslušné oddelenie so žiadosťou o stanovisko.

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
24. september 2020

Vladimir Pištek

Hlavné mesto SR Bratislava je vlastníkom pozemkov pod a v okolí lávky pre peších, slúži zároveň aj ako bezbariérový prístup do OD Centrum.
Diskusia, kto je vlastník lávky je bezpredmetná, je to Hlavné mesto SR Bratislava,
ktoré v minulosti vlastnilo objekt nákupného centra a to cez svoju organizáciu "Komunálne služby mesta Bratislavy" (neskôr v likvidácii).
Hlavne, že daň z nehnuteľnosti sa platí za všetky objekty (prevádzky) Hlavnému mestu SR Bratislava, to je už asi pre nich o.k.
Ide o sumu cca. 40.000 eur/rok !!!
A to ešte inkasujú poplatky za stánky v rámci trhov, ktoré sú tam 1x do týždňa celý rok (ďalšie desaťtisíce).
Je to verejný priestor, ktorý má slúžiť všetkým občanom a je povinnosť Hlavného mesta SR Bratislava sa o to postarať.
Držím palce kolektívu "Team Vallo" ...
24. september 2020

V.

Vôbec to nevyzerá, že by mesto išlo riešiť opravu/výmenu hrdzavého nosníka. Jedine čo nové realizovali je nové oplotenie, čím naznačujú že to tak skoro opravené nebude. Je dosť možné počkajú až to celé zhrdzavie a potom nebude dôvod vynakladať nejaké prostriedky na opravu.
27. september 2020

Peter Baláž

K uz nahlasenemu a znamemu problemu terasy chcem doplnit, ze napriek uzavretiu terasy je jej spodna cast pri lavke neohradena a padaju z velke kusy betonu. Bolo by dobre ohradit aj tuto cast terasy/lavky.
Fotky su trosku starsie no stale aktualne.
Dakujem
30. september 2020

Zuzana Floreková

Pamatam si ,ako minuly rok v Novembri sme vtipkovali ,ked sa objavila paska a uzavrela rampa, ze teraz to urcite takto ostane zavrete rok a nikto s tym nic nebude robit. Uz mi do smiechu nie je ,kedze je to realita a teraz v Novembri to bude rok. Nevidim tu ziadne dalsie vyjadrenie zo strany mesta ,co dalej sa bude diat. Neviem ci sa caka na to, az kym to spadne samo.
Prosim o vyjadrenie !
Dakujem
24. november 2020

Peter Baláž

Dobry den

Ako sa pohlo riesenie problemu?

S pozdravom
Peter
15. január 2021

Peter Baláž

Dobry dem

Pomoze tomuto problemu nasledujuca aktivita?
https://bratislava.sk/sk/terasy
Ak.ano, kto je zodpovedny v ramci tejto terasy?

S pozdravom
P.
19. január 2021

V.

Dobry den.

Nie je to pravdepodobne nakolko terasa je vo vlastnictve "Hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislava, Primaciálne námestie 1, Bratislava, PSČ 814 99, SR" a ta aktivita ma zaujem prispievat sukromnym vlastnikom teras.
19. január 2021

Vladimir Pištek

Dobrý deň, pán Baláž,
predpokladám, že ide o nedorozumenie. Link, na ktorý ste upozornili rieši terasy nie vo vlastníctve Hlavného mesta Bratislavy.
Tu ale diskutujeme o lávku pre peších (aj imobilných - je bezbariérová), ktorá je na pozemku a zároveň vo vlastníctve Hlavného mesta Bratislavy.
Je povinnosťou vlastníka sa o rekonštrukciu tohto aj zároveň verejného ptriestoru postarať (viď. môj príspevok zo dňa 24.10.2020.)
21. január 2022

Obyvateľ KV

Dobrý deň, rada by som sa informovala, v akom stave je riešenie problému ohľadom lávky pri OD Centrum, ktorá bola uzavretá pre havarijný stav v roku 2019! Posledná informácia k tomuto problému je z februára 2021 https://www.karlovaves.sk/mesto-hlada-riesenie-dalsieho-osudu-lavky-pri-od-centrum/. Momentálny stav, trvajúci viac ako 2 roky je neakceptovateľný. Ako dlho ho ešte budú musieť obyvatelia Karlovej Vsi znášať?
28. október 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

mesto už ukončilo výberové konanie na dodávateľa búracích prác. Aktuálne ešte čakáme na búracie povolenie, ktoré by sme mali dostať v najbližšom čase.
Ospravedlňujeme sa za dĺžku riešenia. Problémom bolo určenie majetkových vzťahov, ktoré sa už podarilo. Lávka a rampy patria mestu, terasy sú v súkromnom vlastníctve. Následné skúšky ukázali, že oprava by bola nákladnejšia ako zbúranie a výstavba nového prístupu na terasu. Následne vypracujeme štúdiu a projektovú dokumentáciu a nový prístup máme v pláne zrealizovať do konca budúceho roka.

S pozdravom,
Kto? Sekcia výstavby
Kedy? do konca roka 2022

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
28. október 2022

Katarin

"Pekna" to odpoved po 4 rokoch a tesne pred volbami. O situacii sa vedelo roky, ale len zohladenim tych poslednych 4, sme mozno dospeli do stavu ze lavku treba zburat. Mesto svojou pomalou cinnostou sposobilo, ze oprava bude podstatne drahsia ako mohla byt. Kto nesie za toto financnu zopovednost?

Vieme ze zajtra mame volit zmenu!

PS: Mam obavu, ze to s lavkou dopadne rovnako na Kepelenovej ul., kde bola bez nahrady zburana.
09. máj 2023

Samo

Podnet sa môže označiť ako uzavretý/vyriešený nakoľko lávka bola zbúraná.
10. máj 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve s otázkou na stav riešenia.

S pozdravom,

Lenka Makarová
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania