Invázny pohánkovec pri Boroch

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Devínska Nová Ves

V riešení
meno
Pavol 19. októbra 2018

Pozdlz cesty c. 505 oproti OC Bory je obrovska plocha zasiahnuta nebezpecnou invaznou rastlinou pohankovec japonsky. Majitel pozemku je zo zakona povinny ju kvalifikovane trvale odstranit a zabranit sireniu.

23. október 2018

Odpoveď samosprávy

V oblasti medzi komunikáciou II/505 a železnicou v k.ú. Devínska Nová Ves, v k. ú. Lamač s rozšírením aj do katastra Dúbravka sa dlhodobo vyskytuje invázna drevina Pohánkovec, krídlatka, Fallopia sp. (syn. Reynoutria), ktorá sa naozaj šíri inváznym spôsobom. Rastlina sa vyskytuje na súkromných pozemkoch, ktoré nie sú v správe MČ Bratislava-Devínska Nová Ves. MČ Bratislava-Devínska Nová Ves zverejnila na svojej web-stránke rozsiahlu informáciu o druhoch inváznych rastlín s fotografiami a zákonným postupom, ako tieto invázne druhy rastlín likvidovať. Zároveň sme upozornili občanov o tejto povinnosti aj prostredníctvom reportáže o inváznych rastlinách v miestnej televízii DTV. V obci na verejných priestranstvách sme začali postupne s likvidáciou najrozšírenejších inváznych drevín javarovec jaseňolistý a pajaseň žliazkatý. Tieto dreviny budeme postupne nahrádzať domácimi druhmi drevín.
Invázne druhy rastlín sú zaradené v prílohe č. 2a vyhlášky č. 24/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov, ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny. Touto vyhláškou je potrebné sa riadiť a rastliny zákonným spôsobom likvidovať. Apelujeme týmto aj na vlastníkov pozemkov, na ktorých sa invázna rastlina-pohánkovec-vyskytuje, aby ju zo svojich pozemkov odstránili.
Viac informácií nájdete napr. na stránke:
https://www.devinskanovaves.sk/buxus/docs/zivotne/inv_druhy_rastlin.pdf




Ing. Tatiana Ledényiová
referent výstavby a ŽP
MÚ DNV
23. október 2018

Zuzana

V predchadzajucej odpovedi mestskej casti DNV mi chyba konkretna akcia k naprave.
Co, keby takto mestska cast DNV poslala avizo mestkej casti, v ktorej sprave sa pozemky nachadzaju (Dubravka / Lamac??) avizo o tom, aby zodpovedna mestska cast poslala drahemu vlastnikovi pozemkov, ktory sa dokazatelne niekolko rokov o pozemky nestara (ani nekosi ani neodstranuje invazivky) list s vyzvou na odstranenie pod hrozbou mastnej pokuty? A nasledne si to dosledovali a boli dosledni?
Kto na to ma mat dosah ak nie mestska cast? Dakujem
24. október 2018

Pavol

dakujem pani Ledenyiova za odpoved. Infokampan je tiez potrebna, avsak v takychto pripadoch nestaci, Devinska Nova Ves ma POVINNOST na svojich pozemkoch rastlinu ucinne odstranit a zabranit jej sireniu, preto som podal tento podnet, nie preto, aby robila osvetu. Rovnako by to mala vyzadovat od Dubravky a Lamaca, pretoze vsetkym nam je jasne, ze tu oblast musia vyriesit vsetky tri samospravy, inac by sa rastlina vratila a riesila to donekonecna. Cize musi upovedomit aj Lamac a Dubravku a aj oni su povinni to v takom pripade riesit
V pripade, ze je ten pozemok sukromny, je obec, ked o tom uz vie, povinna vyzvat vlastnika, aby invazku na vlastne naklady odstranil.
Samosprava si moze poziadat o preplatenie z Operacneho programu zivotne prostredie (http://www.opzp.sk).
28. september 2019

Miša

Tá invazívna rastlina sa tam ďalej rozširuje. Bude s tým MČ BA-DNV už konečne niečo robiť ?
29. september 2019

Silvia Vilhanová

treba preposlat samosprave
29. september 2019

Miša

Prosím admina, aby tento podnet teda preposlal samospráve. Vďaka
30. september 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnet opätovne preposielame samospráve.

Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]
18. december 2019

Zuzana

Pokosenie pohankovca je nesprávny spôsob odstránenia tejto invazivky a akurát tak prispieva k jej šíreniu. Pri odstraňovaní treba dbať na presne metodické usmernenie ministerstva životného prostredia, v ktorom je jasne uvedené ako sa ktoré invazivky majú správne odstraňovať. Pre nevedomych tu to je podrobne už 10 rokov: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.minv.sk/swift_data/source/miestna_statna_sprava/okres_gelnica/zivotne_prostredie/Invaz_druhy_gl.pdf&ved=2ahUKEwi_9uC4m7_mAhUN4YUKHZVNCbQQFjABegQIBRAB&usg=AOvVaw0M-aDN50TqQm1Kw3HFDhuJ&cshid=1576672710320 Fascinuje ma tato neschopnosť samospráv... Zuzana
18. december 2019

Miša

Mohla by sa prosím vyjadriť samospráva, pred uzavretím podnetu?
Vykonala sa likvidácia porastu alebo sa to len pokosilo, aby to na jar mohlo znovu vyrásť?

Štátna ochrana prírody uvádza, že sa má odstraňovať chemickým postrekom.
Kosenie po jeseni nemá žiaden zmysel, pretože sa rozširuje podzemkami a úlomkami.
http://www.sopsr.sk/invazne-web/?page_id=101
19. december 2019

Silvia Vilhanová

Dobrý deň, Zuzana,

v správe, ktorú ste spomenuli vo Vašom komentári je uvedené, že pohánkovec sa má odstraňovať kosením v kombinácii s chemickým postrekom. Keďže neviem, či bol použitý aj postrek, zmenila som stav podnetu naspäť na "v riešení" a kontaktovala som samosprávu, aby sa vyjadrili k tomu, akým spôsobom bola táto rastlina odstránená.

S pozdravom,

Silvia Vilhanová,
([email protected])
19. december 2019

Miša

Takto to riešili v Petržalke.

"Odporúča sa využiť dvojfázový spôsob. Prvé kosenie s chemickým postrekom bolo potrebné vykonať v druhej polovici mája. Druhú fázu ničenia je potrebné uskutočniť ôsmy až desiaty týždeň po prvej fáze, teda v júli alebo auguste."

https://www.bratislavskenoviny.sk/zdravie-a-zivotny-styl/1159-v-petrzalke-sa-rozpina-nebezpecny-krasavec
19. december 2019

Pavol

S uzavretim podnetu nesuhlasim, pretoze porast sa tam este pred tyzdnom nachadzal, a pokial doslo len k pokoseniu, je to samozrejme uplne neucinne. Postrek sa robi na zeleny porast a v specifickych terminoch, a ako spominali ostatni diskutujuci, je treba dodrzat presne postupy spisane napr. v metodikach SOPSR. Samozrejme, je mozne ho zlikvidovat aj ekologicky - uplnym a doslednym odstranenim vsetkych casti rastliny, vratane suchych stebiel a celeho korenoveho systemu, co by malo byt uprednostnene pred postrekom, no je to casovo narocne a vyzaduje si to taktiez dodrzanie presneho postupu. Dakujem diskutujucim aj adminovi, ze clanok nedovolili zatvorit.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania