Osvetlenie parkoviska svieti do okien bytového domu oproti

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

Vyriešený
meno
vlaDyka 29. októbra 2018

Už nejaký čas je nočné osvetlenie firemného parkoviska spol. Sylex nastavené tak, že svieti aj na fasádu a do okien bytového domu oproti - celú noc. Je to rušivý celonočný element, keď aj na tejto strane sú spálne. Je jasné, že fy potrebuje v noci strážiť a chrániť svoj pozemok, ale týmto zrejme "supľuje" aj nefunkčné osvetlenie verejných komunikácií v tejto lokalite - viď napr. podnet na https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/47217/nefunkcne-verejne-osvetlenie-pod-obchvatom - ktorá v noci nepôsobí veľmi prívetivo. Je možné usmerniť firmu, aby osvetľovala iba a len svoj pozemok ?

30. október 2018

vlaDyka

Doplním ešte ďalšie aktuálnejšie fotografie stavu (30.10.2018), kde je vidieť, ako sú priamo osvetlené okná a celá fasáda bytového domu, vzdialeného takmer 90 m od osvetlenia parkoviska reflektorom. Od hranice pozemku areálu / jeho oplotenia, to je asi 60-70 metrov.
31. október 2018

Odpoveď samosprávy

Dobry den, firma bola poziadana o napravu stavu a o stanovisko ktore budeme obyvatelom tlmocit.

s pozdravom,

Útvar pre styk s verejnosťou
05. november 2018

Odpoveď samosprávy

Dobry den,

firma SYLEX na zaklade dodotazu miestneho uradu k danej veci dnes telefonicky informovala vecny utvar:

Povodny LED reflektor bol z iniciativy firmy povodne presunuty dalej od oplotenia. Po ziadosti obyvatelov bol reflektor vymeneny za iny - vybojkovy s mensou svietivostou. Firma riesila vec najprv z vlastnej inciativy a nasledne vysla obyvatelov v ustrety na vlastne naklady. Predmetne domy boli postavene az neskor ako areal firmy SYLEX. Firma potrebuje reflektor pre osvetlenie svojho arealu a vyšla obyvatelovi (obyvatelom?) v ustrety v ramci svojich moznosti.

Ak pozadujete cinnost od miestneho uradu, prosim konkretizujte ju.

s pozdravom,

Útvar pre styk s verejnosťou
29. november 2018

vlaDyka

Ak "Povodny LED reflektor bol z iniciativy firmy povodne presunuty dalej od oplotenia.", potom je zrejmé, že nie je v jeho záujme osvetľovať iba areál - po bránku a oplotenie, ale široko-ďaleko celý priestor za jeho hranicou - bez ohľadu na to, či to je na jeho pozemku, alebo nie. Na priloženom aktuálnom zábere (nezmeneného stavu podnetu) je naznačené kde je jeho bránka osadená v oplotení na hranici jeho areálu, a kam až v skutočnosti týmto reflektorom svieti (cca 90m !!!). A iba mostovka obchvatu je "bariérou" pre oveľa väčší "zasiahnutý" priestor.

"Predmetne domy boli postavene az neskor ako areal firmy SYLEX." - ak naozaj trváte na tomto tvrdení, tak možno nepoznáte "Zásadu rovnosti občanov..."

"Firma potrebuje reflektor pre osvetlenie svojho arealu a vyšla obyvatelovi (obyvatelom?) v ustrety v ramci svojich moznosti." - a presne to je snahou a podstatou tohoto podnetu! A ak stále toto nie je jasné pre "...cinnost od miestneho uradu, prosim konkretizujte ju.", iba zopakujem a parafrázujem ODPOVEĎ kapitálkami - NECH FIRMA OSVETĽUJE SVOJ AREÁL - NIČ VIAC A NIČ MENEJ !!!

A možno stačí, aby ten reflektor sklopila nižšie o pár cm !?
Veď to dokonca svieti priamo do očí a oslepí aj vodičov, ako to je vidieť na fotografiách. To Vám naozaj nestačí ?
Alebo - nech si napríklad to osvetlenie osadí do nároží oplotenia areálu a nasmeruje si ich k sebe, na svoj areál tak, ako to potrebuje.

P.S.
Ale v neposlednom rade - v tomto mieste je nefunkčné verejné osvetlenie, a tak by určite pomohlo veci ho sprevádzkovať. Stĺpy VO zrejme nepatria nikomu (?!), pretože sa už roky o ne a tento stav nikto nestará. Nemajú žiadne označenie, a tým pádom nie je možné nahlásiť ich poruchu. A toto očividne tiež nikoho nezaujíma.
18. február 2019

vlaDyka

Je 18.02.2019...a žiadna zmena, tobôž nie k lepšiemu. :(
21. marec 2019

Branislav Pikus

Dobrý deň drahá Vladyka, Je mi ľúto že sa Vám zdá, že sme nevenovali tomuto problému dostatok času a problém nie je podľa Vás vyriešený. Reflektor kolega vymenil, nastavil ho nižšie, niekoľkokrát menil jeho polohu a presunul ho i na iný stĺp a venoval tomu už naozaj dosť času. Svetlo ktoré svieti do okolia mimo nášho areálu nie sú už priame reflektorove lúče ale iba viditeľný zdroj svetla, keďže svetlo sa šíri do všetkých strán. Ak presunieme alebo natocime svetlo iným smerom stále ho bude niekto vidieť. Tak ako pouličné osvetlenie. Ako viete odchádzame, prichadzame i vo večerných hodinách autami a nikto nie je priamo oslneny týmto svietidlom. Bohužiaľ aby sa vyhovelo všetkým museli by sme tu mať kultúrnych ľudí, ktorí by nám nekradli, neposkodzovali majetok a nemuseli by sme ho mať osvetlený vôbec. Taký čas tu však ešte nenastal. Veď i preto v inej požiadavke žiadate opraviť pouličné osvetlenie. Tiež sa budete cítiť bezpečnejšie i na úkor toho že nemôže byť úplná tma. Možno Vám moje vysvetlenie pomôže aspoň z časti a nezhorší to naše susedské vzťahy. Ďakujem S pozdravom Branislav Pikus
01. december 2019

vlaDyka

Musel uplynúť viac ako rok a až november 2019 je ten mesiac, keď sa tento stav napravil. A to sa do tohoto problému musela vložiť ďalšia inštitúcia. Ignorancia nakoniec nevyhrala a osvetlenie sa zmenilo. Vstupná bránka do areálu je odteraz samostatne osvetlená a reflektor osvetľujúci široké okolie a objekty je konečne stiahnutý iba na vlastné parkovisko.
Považujme to teda za VYRIEŠENÉ.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania