Nepokosená lúka na Kráľovej hore

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Ondrej 07. novembra 2018

Dobrý deň,
už dlhšie ma trápi zarastanie "zachránenej" lúky nad Dlhými dielmi - Králova hora. Na jar bola pokosená jej malá časť. Bolo by v silách samosprávy pokosiť (aspoň na etapy) zvyšné časti lúky? Obávam sa, že pri súčasnom zarastaní lúky lokalita čoskoro stratí svoj lúčny charakter.
(už teraz je väčšina plochy zarastená malinčím a ďalšími náletovými drevinami).

Ďakujem,
Ondrej

21. november 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

príslušný vecný útvar hlavného mesta preveril Váš podnet. Hlavné mesto SR Bratislava, ako každá samospráva na Slovensku, môže vykonávať správu a údržbu len majetku, ktorý vlastní, alebo jej bol zverený do správy. Váš podnet posielame Miestnemu úradu príslušnej mestskej časti na posúdenie/vybavenie.

Ďakujeme za pochopenie a ostávame s pozdravom


Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
26. november 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
predmetné pozemky sú vo vlastníctve/správe hl. m. SR Bratislavy. Magistrát je preto plne kompetentný zabezpečiť primeranú starostlivosť o túto lokalitu, ktorá je podľa platného ÚPN určená ťažiskovo pre rekreáciu. MČ Bratislava - Karlova Ves a Bratislava - Devín pripravujú tiež súbežné aktivity v danom priestore (pasenie), bez aktívneho prístupu Magistrátu nie je však trvalo udržateľné riešenie tohto problému možné.

RNDr. Peter Krempaský, referent ŽP, MÚ MČ Bratislava - Devín
30. november 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

vo veci Vášho podnetu Vás informujeme, že hlavné mesto zabezpečuje na Kráľovej lúke pravidelné odstraňovanie inváznych rastlín (druhy Fallopia, Solidago) a monitoring ich šírenia. V roku 2018 bola tiež realizovaná aj kosba ruderálu v časti územia. Rozsah realizovanej kosby je však ovplyvnený množstvom finančných prostriedkov alokovaných na údržbu zelene, ako aj na prioritu plochy z hľadiska ochrany prírody a krajiny. V prípade dostatku finančných prostriedkov by Hlavné mesto v budúcom roku rado zabezpečilo pokosenie celej plochy Kráľovej lúky tak, aby sa predchádzalo postupnému zarastaniu lúčneho biotopu a strate biodiverzity v tejto lokalite.

Ďakujeme za pochopenie a ostávame s pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.