Súkromné kamery snímajú verejný priestor

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení
meno
Pavol J. 09. novembra 2018

Dobrý deň. Rád by som poukázal na súkromné (nelegálne) kamery smerujúce na verejný priestor s nahrávaním a ukladaním záznamu. Jedná sa o objekt Galbavého 2. Mám podozrenie, že tieto záznamy sa produkujú bez dôvodu. Prosím o overenie, kto a z akého dôvodu tieto kamery takto smeruje, čo tým sleduje, keďže je to zásah do súkromia osôb idúcich po verejnej komunikácii. Ďakujem, S pozdravom, Pavol

09. november 2018

Odpoveď samosprávy

O umiestnení kamery na obvodových múroch rozhodujú vlastníci bytov a nebytových priestoroch domu vzhľadom k tomu, že tieto sú v zmysle § 2 ods. 4 zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov spoločnými časťami domu. Keďže prevádzkovanie kamerového systému môže zasahovať do ochrany osobných údajov, je pre jeho prevádzku potrebné splniť viaceré povinnosti vyplývajúce zo zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Mestská časť nie je kompetentná vykonávať kontrolu dodržiavania predpisov týkajúcich sa ochrany osobných údajov, zákon jej nezveril v danej oblasti žiadne kompetencie. Je preto potrebné sa v danej veci obrátiť s podnetom na Úrad na ochranu osobných údajov SR, ktorý je kompetentný vo veci konať a v prípade zistenia porušenia zákona aj uložiť sankciu. Odporúčame Vám preto obrátiť sa najskôr na prevádzkovateľa kamerového systému, resp. zástupcu vlastníkov bytov a nebytových priestorov, ktorý by mal mať o prevádzke kamerového systému vedomosť a aj príslušnú dokumentáciu, v opačnom prípade máte možnosť podať podnet na hore uvedený orgán,a to Úrad na ochranu osobných údajov SR, ktorý preverí súlad monitorovania kamerovým systémom so zákonom.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ Dúbravka
09. november 2018

Andrej

mali by mat osadene upozornenie , ze snimaju okolie...netreba, aby obcan na ukor svojho casu a prostriedkov upozornoval nejakych vlastnikov alebo ich zastupcu, ale rovno mozno dat podnet na Urad na ochranu o. u.. aspon ostanu udaje oznamovatela anonymne
09. november 2018

Marian

Druzice fotia Zem, internet loguje vsetko. Je doba, ked sa vdaka tomu obcas odhali pachatel. Mne nevadi ked ma niekto odfoti, nic zle nerobim. Ak spravim chybu, priestupok aspon bude dokaz.
10. november 2018

Pavol J.

Sám prevádzkovateľ kamerového systému pozerá do kamier bez dôvodne a následne šíri rôzne informácie, resp. dá sa povedať klebety medzi ďalšími prevádzkovateľmi. Proste a jednoducho si na drzovku urobil z okolia vlastný rajónčo je protizákonné. Prevádzkovateľ so mnou nekomunikuje a bol agresívny, keď som mu položil otázku na margo kto kedy a ako využíva kamery.Nemajú dokumentáciu žiadnu.
Na to sú ale zákony pán Marian. Družice mi nefotia tvár, internet loguje toho, kto behá po internete, Nech tam sú kamery, nikto nebude proti, ale nie aby ich pán Mrnka a spol. z domu pozerali pre svoju radosť. Tie sú na odhalenie páchateľa ako Vy píšete. Vy nič zlé nerobíte, ale ak si nevážite svoje súkromie, prosím netlačte tento trend aj iným, ktorí na to právo ešte majú.
18. jún 2019

Martin

Nejedna sa len o mozne porusenie zakona o ochrane osobnych udajov, ale aj o porusenie obcianskeho zakonnika, ktory hovori o ochrane osobnosti.

§ 12
(1) Písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkajúce sa fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy sa smú vyhotoviť alebo použiť len s jej privolením.

- ako vynimky pozna zakon napr. uradne ucely, spravodajstvo atd.
18. jún 2019

Martin

Marian - vam to mozno nevadi, ale mnohym inym (vratane mna) ano. Niektori si totiz vazime sukromie a svoje osobnostne prava. Prave preto, ze na kazdom rohu nas nieco snima je potrebne, aby bolo taketo konanie obmedzovane. Ak vas niekto odfoti bez vasho vedomia v nejakej chulostivej (alebo trapnej) situacii, mozno vam to zacne vadit. Dalsia vec je, ze nevieme, kde takeho zaznamy koncia a ani kto ma k nim pristup ...alebo ci ich takyto clovek nezneuzije. "Urcite" mavnete rukou, ked bude nejaky uchyl pod zamienkou bezpecnostnej kamery na dome filmovat vase decko cestou zo skoly.. Ved (podla vasej logiky) ak decko nic zle nerobi, tak potom kde je problem, vsak...
18. jún 2019

Martin

..este k tym druziciam/foteniu, asi ste narazali na sluzby ako Google Street View. Tam mal Google vo viacerych krajinach obmedzenia a niekde ich stale ma (Rakusko, Nemecko). Okrem toho na poziadanie odstrania (rozmazu) zo zaberu kazdeho, kto si to nezela + je mozne poziadat o rozmazanie domu/sidla firmy/bydliska. No a na zaver by som vam a takym ako vy este dal na vedomie taky paradox - a sice , ze Google mozno pomohol odhalit udajnych pachatelov znamej vrazdy novinarov, no zaroven pachatelia podla medializovanych informacii vyuzivali tuto sluzbu na overenie si bydliska svojich obeti. Takze tolko k tym kameram, osobnym udajom a "bezpecnosti".
20. jún 2019

Marian

Martin: Tá hranica je tenká. Neexistencia Streetview by ale páchateľov nezastavila. Našli by si iný spôsob overenia bydliska. Tažšie vypatratelný. Ved vrazdy boli odjakživa. Len dnes sa už niektorá kriminalita robí ťažšie práve vďaka kamerám. Viem si predstaviť, že práve kriminálne živly sú proti kamerám "lebo nedali súhlas aby ich filomovali pri práci". Kamera sama o sebe je ako pištol, alebo auto. Dajú sa zneužiť.
Verejné priestory je možné fotiť a filmovať. Turisti si fotia v meste ulice. A je váš problém keď budete náhodou v zábere. Kto nechce aby bol v zábere, nech chodí kanálmi. Ja mám kameru na bicykli kvôli bezpečnosti. Ak by sa stala nehoda a niektoré momenty z výletov si odkladám do archívu. Nedávam verejne na net.
20. jún 2019

Martin

Marian, asi ste si nevsimli citaciu zakona vyssie. Zachytavat osoby, ktore sa daju na zazname identifikovat, je mozne len vtedy, ak tieto osoby nevyjadria nesuhlas - okrem vynimiek v zakone. Samozrejme, je logicke, ze osoby musia o tom vediet, inak nemozu vyjadrit nesuhlas. Ak si niekto vonku foti ludi bez ich vedomia a nema na to zakonny dovod (spravodajstvo, umelecke alebo uradne ucely, verejny zaujem atd.), potom porusuje obciansky zakonnik. Dalsia vec je zakon o ochrane osobnych udajov. Za osobny udaj sa povazuje vsetko, co dokaze identifikovat urcitu osobu - teda aj fotografia, SPZ alebo napr. telesne znaky. Teoria, ze na verejnosti si mozem fotit co chcem a koho chcem, nie je pravdiva. Urcite ste pochopili, ze so sluzbou Streetview som narazal na vasu mylnu predstavu, ze cim viac kamier, tym mensia kriminlita. Cim viac kamier, tym vacsi zasah do osobnostnych prav, vyssia sanca na zneuzitie.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania