Smutný Mercedes pri ÚGKK, Exnárova

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Ružinov

Uzavretý
meno
Lukáš Bartošovič 24. novembra 2018

Na okraji cesty neďaleko objektu Úradu geodézie kartografie a katastra čaká na odťahovku postarší čierny Mercedes C 270 v relatívne dobrom stave (aspoň na prvý pohľad). Vozidlo je vcelku čisté, bez poškodenia, voľným okom nevidno žiadnu hrdzu a aj pneumatiky držia tlak. Avšak pod jeho prednou časťou možno na ceste pomerne ľahko zbadať škvrnu/kaluž, podľa všetkého sa o to postaral vytečený olej (foto č.5). Mercedes má inštalované obe tabuľky EČV (PD-158EL), ktoré sú platné. Vozidlo nie je vyradené z evidencie, ale jeho kontroly EK a TK stratili platnosť, obe 18.10.2018. Neplatná je aj zmluva PZP v poisťovni Komunálna (6819244422, do 10.03.2018). * Doplnok: r.v 2003, WDB2030161A483548, EK SKJi 419 790.

27. november 2018

jass

Ako píše Lukáš, toto vozidlo odstavené na verejnom fleku v MČ Ružinov, zároveň vypúšťa ekologicky nebezpečnú prevádzkovú kvapalinu, čo je klasifikované aj v zákone o odpadoch
(1) Držiteľ vozidla ) je povinný

a) zabezpečiť na vlastné náklady odstránenie vozidla z miesta, na ktorom poškodzuje alebo ohrozuje životné prostredie alebo narušuje estetický vzhľad obce či osobitne chránenej časti prírody a krajiny9 a

b) umiestniť a uchovávať vozidlo tak, aby nepoškodzovalo alebo neohrozovalo životné prostredie, aby sa zachoval estetický vzhľad obce alebo osobitne chránenej časti prírody a krajiny.
(2) Ak držiteľ vozidla nesplní povinnosť uvedenú v odseku 1 písm. a) a vozidlo poškodzuje životné prostredie, uplatní sa postup podľa odsekov 3 a 4. ... atď atď.


Dúfam však, že nové vedenie mestskej časti bude konať už konečne inak a povšimuteľne pre záujem tunajšej verejnosti a tunajšieho životného prostredia, tunajších verejných priestorov. Lebo doteraz sa i desaťročie väčšinou v reále nič nestalo, pochybné vraky tu stoja bez povolení i s výtokmi, po mnohonásobnom nahlasovaní rôznymi občanmi na úrady, MP, odkazyprestarostu, bez zmeny aj celý ďalší rok - celkovo i dva a podobne.
Administratívne si akurát niekto "zodpovedný" občas umyl ruky pripravenou vlažnou nepresvedčivou omáčkou (zbavenie sa JEHO zodpovednosti, pričom nikoho ďalšieho k nej už neprimäl) a bolo hotovo. Ak vôbec reagoval, všakže mestská polícia.Bratislava a Váš elektronický príjem podnetov...
27. november 2018

jass

Posielam fotky predmetnej olejovej mláky z trocha suchšej časti dňa, kedy je viditeľnejší kontrast z toho, ako si niekto kúpil ojazdené vozidlo v Bánovciach nad Bebravou, ako občan Prievidze ho v nej zaregistroval, prišiel do Bratislavy zrejme za prácou (nezmenené EČV PD znamená, že dane z bratislavských zárobkov nepatrične osožujú len jeho rodnej obci), vozidlo neudržiaval, nepodroboval prikázaným štátnym povoleniam nevyhnutným pre jeho prevádzku, či prítomnosť na verejnom priestranstve... a nechal ho neekologicky aj nebezpečne (šmyk) ozaj smutne vytekať odstavené na jednom Ružinovskom sídlisku, s jeho beztak obvyklým parkovacím nátreskom.
11. december 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v prípade, že uvedené vozidlo má platné EČV, ale je bez platnej EK a TK bude postúpené na príslušný Okresný úrad - odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií na priame vybavenie, nakoľko riešenie takýchto vozidiel je v jeho kompetencii.
Po neuposlúchnutí výzvy na odstránenie od MsP bude auto odtiahnuté.

s pozdravom,

Útvar pre styk s verejnosťou
12. december 2018

jass

Dobrý deň,
a čo s tým znečistením vozovky vytečenou, ekologicky nebezpečnou kvapalinou?
Tu sa mestská časť nijako nezapája, neangažuje?
A keby sem bolo poslané upozornenie na toto (takéto) vozidlo, ktoré sa denne pohybuje a za mesiac za sebou nechá 100 mlák, tak odpoveď samosprávy sa tomuto problému tiež taktiky vyhne? Lebo prečítali sme si tu len niečo o odťahu z titulu neplatnosti TK a EK, aj po jeho prípadnom zrealizovaní sa olejová mláka sama nevyparí.

Prosím zlepšiť metodiku postupov a reagovania v takýchto prípadoch, aby ste vedeli bez omeškania zasiahnuť v priebehu napríklad 24-48 hodín, dosiahnuť zastavenie únikov vo vami spravovanej mestskej časti a tiež ekologicky odstrániť stopy či už na vozovke, chodníku, alebo na pôde.
01. február 2019

Lukáš Bartošovič

vozidlo sa na opisovanom mieste nenachadza, nenasiel som ho ani v okruhu cca 100 metrov (kde vsak skoncilo, to netusim)
02. február 2019

jass

Ostal po ňom iba mastný fľak. Miestnymi samosprávnymi úradníkmi či funkcionármi ostal nedotknutý, nepokutovaný, nevyzývaný. Zrejme prišlo k občianskej interakcii, kedy obdržal určitý oznam hanby na okno (všetky predošlé náznakové pokusy však asi len chytro odstránil a ďalej stál a vytekal). Obšmietali sa však pri ňom deň pred zmiznutím aj pramálo priateľsky vyzerajúce osoby, nechcel by som byť vtedy prítomný už len v situácii fotenia si toho vraku (upozornenie na možné riziká!). Okrem nich aj ďalší muž so ženou, mali kľúče aj od tohto auta, aj od ďalšieho s EČV DS.
Zodpovední funkcionári neuložili žiadnu povinnosť odstránenia spôsobenej ekologickej záťaže, ani ich netrápia chýbajúce legislatívne povolenia. Tu sme totiž v Ružinove...
Kde iní aj konajú, odťahujú, pokutujú, v tejto mestskej časti panuje aj po upozorneniach len zaháľka, či čakanie na vyhnitie - tu asi doslova (plechov). Nespravili znova nič.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania