Cyrilometódska-Verejné služby-iné

Zodpovednosť za riešenie: Nové Zámky

Uzavretý
meno
Zoltan Komlosi 14. decembra 2018

Dobry den.
bolo by mozne instalovat pristupovy bod Wifi pripojenia napriklad v zeleznicnom vestibule a na autobusovej stanici?
Dovod:
Obyvatelia by mali moznost pripojit sa na internetove pripojenie kde by si vedeli vyhladat dolezite informacie,turisti ktory prechadzaju mestom by si mohli vo svojom smartphone pozriet oficialnu webstranku mesta pripadne ine informacie o sluzbach ktore poskytuje mesto.
Európ­ska únia vy­tvo­rila pro­jekt WiFi4EU kde sa kazda obec ktora ma zaujem o Wifi pripojenie staci podat ziadost.link nizsie.
https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/winners-wifi4eu-call-announced

Prajem pekny den.

09. január 2019

Odpoveď samosprávy

Mesto Nové Zámky veľmi detailne preštudovalo výzvu Európske únie WiFi4EU, rovnako ako výzvu Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu WiFi pre Teba, ktoré umožňujú získať prostriedky na zriadenie WiFi Hotspotov. Vzhľadom na to, že uvedené výzvy umožňujú financovať prakticky len hardvér na zriadenie WiFi Hotspotu a to ešte v obmedzenej miere, neumožňujú financovať prevádzku prístupového bodu a na túto prevádzku kladú veľmi vysoké požiadavky, rozhodli sme sa do týchto výziev nezapojiť, nakoľko z dlhodobého hľadiska sú tieto výzvy pre mesto nevýhodné. Zvolili sme cestu postupného budovania prístupových bodov z vlastných zdrojov, alebo sponzorsky. Napríklad prístupový bod na hlavnom námestí Free_NZ a na začiatku Korza Free_NZ2 nás nestojí na prevádzke ani euro. Z našej analýzy vyplýva, že free WiFi Hotspoty nie sú využívané na účely, ktoré zvádzate (kde by si vedeli vyhladat dolezite informacie,turisti ktory prechadzaju mestom by si mohli vo svojom smartphone pozriet oficialnu webstranku mesta pripadne ine informacie o sluzbach ktore poskytuje mesto), nakoľko drvivá väčšina ľudí, ktorí sa pohybujú na internete majú nejaké mobilné dáta, ktoré pre uvedený účel postačujú, ale v prípade existencie free WiFi Hotspotov ich takýto ľudia využívajú na dátovo náročné aktivity (hranie online hier, pozeranie videí, počúvanie hudby), aby si ušetrili svoj dátový paušál.
Inštalácia akéhokoľvek zariadenia v priestoroch a na pozemkoch Železníc Slovenskej republiky je administratívne nesmierne náročné. Pre nás je nepochopiteľné, prečo vo vestibule železničnej stanice nie je free WiFi Hotspot, keď je v každom lepšom vlaku, kde je to technologicky aj finančne oveľa náročnejšie, obzvlášť, keď železnice prevádzkujú vlastného internetového providera a majú vlastnú optickú sieť, ktorá spadá pod Železničné telekomunikácie.


S pozdravom
Ing. Vladimír Vrzák
oddelenie informatiky

Mestský úrad Nové Zámky
25. január 2019

Zoltan Komlosi

Dobry den. pan Ing. Vrzak.
Velmi pekne dakujem za vasu odpoved.
prajem pekny den.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania