Devínske Karpaty-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Vyriešený
meno
Ján 22. januára 2019

Jezuitské lesy - chránená krajinná oblasť Malé Karpaty. Vyrezané množstvo zdravých nepoškodených stromov.Okolo 40 - 50 ročné Jedle vysoké okolo 15 metrov. Plocha cca 3000 m2. Menší lesík kde bolo vtáctvo rástli hríby a kde radi chodili ľudia na výlety.

23. január 2019

Ján

V tejto lokalite ťažba dreva stále pokračuje. Podnet 44340. Vyrezávajú sa zdravé stromy. Pokrivené a suché zostávajú nepovšimnuté. Les sa neobnovuje výsadbou nových drevín.
23. január 2019

Odpoveď samosprávy

Prikladáme odpoveď Lesy SR:

V lokalite Biela Studnička bola v mesiaci 10 -11.2018 spracovaná náhodná ťažba smrekového porastu zničeného škodlivým činiteľom lykožrút smrekový na výmere 0,50 ha. Dôkazy ešte stále ležia na odvoznom mieste, v súčasnosti prebieha odvoz tejto drevnej hmoty, takže keď nám počasie vydrží, do konca budúceho týždňa by mala byť drvivá väčšina dreva odvezená. Je to v katastrálnom území Devín vo vlastníctve Lesov SR š.p., V najbližšom agrotechnickom termíne bude plocha vyčistená a zalesnená pôvodnými drevinami Devínskej Kobyly, zalesňovanie je plánované na jar 2019 s výnimkou čerešne vtáčej, ktorej sadenice budú k dispozícii až na jeseň.
Pekný deň.

S pozdravom

Ing. Martin KNUROVSKÝ
veduci lesnej správy

Lesy Slovenskej republiky, š.p.
Odštepný závod Smolenice
LS Bratislava
Pekná cesta 19, 831 52 Bratislava
Email: [email protected]
Tel.:
Mobil: +421918333041


RNDr. Peter Krempaský, referent ŽP, MÚ MČ Bratislava - Devín
23. január 2019

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Ing. Martin KNUROVSKÝ
veduci lesnej správy

Lesy Slovenskej republiky, š.p.
Odštepný závod Smolenice
LS Bratislava
Pekná cesta 19, 831 52 Bratislava
Email: [email protected]
Tel.:
Mobil: +421918333041
24. január 2019

Antoan

Smreky sú už dávno odvezené už pred koncom roka. Takže žiadne dôkazy tam neležia. Sú tam iba kmene listnatých stromov, ktoré čakajú na odvoz.
Smreky nevykazovali poškodenie lykožrútom. Boli zdravé .Žiaden suchý alebo poškodený strom tam nebol.
Ak tvrdíte že áno, tak doložte odborný posudok , povolenie a potvrdenie od odboru životného prostredia a ŠOP o tom , že tieto dreviny boli napadnuté a poškodené. Povolenie na výrub v CHKO.
24. január 2019

Ján

Tu sa ťaží drevo za účelom speňaženia. Takýchto miest kde sa vyskytujú smrekové porasty je niekoľko. a nie sú napadnuté lykožrútom. Akurát táto časť bola kde boli dlhé rovné a pekné kmene smrekov na dosky a hranoly . ako stvorené.
Takisto listnaté dreviny sa ťažia iba pekné hlavne hrubé a čo najrovnejšie kmene. Úplne zdravé. Suché pokrivené.
Preto by bolo najvhodnejšie aby táto oblasť bola vyhlásená ako bezzásahové územie, ako je to napr. na Kolibe. Pretože takýmto spôsobom sa toto územie pomaly nenávratne vyťaží a zdevastuje. Obnova porastov sa tu nevykonáva najmenej posledných dvadsať rokov.
11. február 2019

Lila

A slušných ľudí budu buzerovať za spráchnivelý orech či agát na vlastnom pozemku a naťahovať povolenie na výrub stromu, ktorý vyzerá ako mrcina už na pohľad a toť, sa rúbe zdravá zeleň hlava nehlavam že lykožrút! Do čerta aj s vami!
01. august 2019

Ján

Napriek sľubom nebol do dnešného dňa vysadený ani jeden stromček ! Zostalo iba pri sľuboch.
22. september 2019

Ján

Priestor zarastá burinou . Jar 2019 už bola a zalesnenie nie je stále zrealizované. Už máme týchto klamstiev dosť. Zdravé Smreky boli vyrezané , ale suché a napadnuté borovice v lese zostali stáť. O tie nemal nikto záujem . Tie sa nedali speňažiť. Ďalej sa rozkráda drevo súkromnými osobami na povolenky vyrežú a odvezú omnoho viac dreva ako majú povolené. Nikto ich nekontroluje.
13. júl 2020

Ján

Sľubované objednané čerešne na vysadenie doteraz ešte asi nedorazili. jeden a polroka roka a zostalo iba pri sľuboch. Zalesňovanie pôvodnými drevinami bolo sľubované na jar 2019 a na jesen čerešne. P. Ing. Krunovský vedúci lesnej správy asi na túto lokalitu už dávno zabudol.
13. júl 2020

Ján

Preposlite prosím tento podnet č.62344 samospráve.
Ďakujem
15. júl 2020

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme preposlali zodpovednému subjektu: Lesy Slovenskej republiky

Andrea Addová
Odkaz pre starostu
[email protected]
16. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

plocha po kalamite bola zalesnená tak ako som písal vyššie na jar roku 2019, doplnená na jeseň 2019, žiaľ sadenice čerešne sa nám nepodarilo zohnať, preto sme zvyšnú plochu doplnili dubom. Teda plocha bola zalesnená dubom, bukom a borovicou a tieto sadenice tam je vidieť. Koncom roka 2019 bola na ploche vykonaná ochrana sadeníc proti zveri náterom. Na prelome júl - august bude na tejto ploche vykonaná ochrana sadeníc proti burine. V tomto roku sme zaznamenali škody spôsobené zverou, takto vzniknuté plôšky opakovane doplníme, predpokladám na jar 2021.

Pekný deň.

S pozdravom

Ing. Martin KNUROVSKÝ
veduci lesnej správy
Lesy Slovenskej republiky, š.p.
Odštepný závod Smolenice
LS Bratislava
Pekná cesta 19, 831 52 Bratislava
11. október 2021

Ján

Reakcia na odpoveď samosprávy zo dňa 16. júl. 2020 .
Na tejto ploche nebola žiadna kalamita, ale výrub zdravých smrekov ktoré neboli napadnuté lykožrútom. Boli pekné zelené ani jeden suchý. Bývalá lesná škôlka. Po výrube neboli doteraz vysadené žiadne duby ,buky ani borovice ani čerešne. Iba ste to sľubovali. Dodnes plocha samovoľne zarastá burinov náletovými drevinami a černicami. Chodím tadiaľ každú chvíľu cca 30 rokov. Možno si tie stromčeky vysadil niekto doma, ale tu nie. Aj na obrázku vidieť, že tam nie sú žiadne borovice ani stromy. Za tri roky by museli mať okolo 100 cm. Napr. borovica čierna má ročný prírastok 30-100 cm, závisí najmä od kvality pôdy a závlahy avšak tam nie je ani jedna a ani nebola.


Prosím preposlať samospráve.
18. október 2021

Odkaz pre starostu

Podnet bol odoslaný zodpovednej inštitúcii,

s pozdravom,

Pavla Rachelová
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania