Žižkova-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestore

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

V riešení
meno
Palo Slav 24. januára 2019

Stav priestoru na trávnatej ploche medzi Zuckermandlom a zelenými vežiakmi sa dostal do katastrofálneho stavu. Na jar bola novovysiata tráva, dnes je plná stavebného materiálu, ktorý tam zanechali PARKUJÚCE AUTÁ. Bežne tam sú vidieť kolaje od áut a keď náhodou zabapdne, ako minulý týždeň, ešte si tam nalámu stavebný materiál aby sa vyhrabali. Mohol to byť krásny park, ktorý v okolí úplne chýba, namiesto toho je z toho smetisko odpadov (mimo iné aj odtrhnutá značka!).
Ako riešenie vidím v doplnení 2-3 stromov prípadne kríkov od cesty, čo by zabránilo prístupu vozidiel na trávnatú plochu. Pôvodne tam boli nanesené kamene, ktoré si robotníci samozrejme odsunuli. Následne bude možné aj občianskou aktivitou okolia vyzbierať neporiadok a podsiať zničenú trávu (k organizácii priložím ruku!)

29. január 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
plochu sme vyčistili, ešte odvezieme tú vytrhnutú značku. Čo sa týka vysadenia kríkov/stromov, ako zábranu proti autám, možnosti konzultujeme s oddelením životného prostredia. O výsledku vás budeme informovať.
Kedy? v najbližších dňoch

Martina Štefániková, komunikačné oddelenie MÚ Bratislava - Staré Mesto
31. január 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
preverili sme možnosť výsadby zelene, a trošku to potrvá. Realizácia akejkoľvek výsadby musí byť totiž odsúhlasená vlastníkom pozemku, resp. správcom pozemku a v súlade s platným územným plánom.
Pred výsadbou musia byť zamerané podzemné siete, aby sme ich výsadbou nepoškodili (napríklad pretrhnutím pri výkopoch) alebo aby sme dodržali platné technické normy, hlavne vo vzťahu k vzdialenosti výsadby od siete ako takej.
Ak plocha má byť v budúcnosti kvalifikovaná ako park resp. parkovo upravovaná plocha, tak výsadba by nemala byť chaotická, ale mala by byť realizovaná podľa projektu sadových úprav.
To len pre vašu informáciu. Prosíme o trpezlivosť, lebo všetky potrebné kroky sme už začali riešiť.


Martina Štefániková, komunikačné oddelenie MÚ Bratislava - Staré Mesto
01. február 2019

anonym

Skvelé, príkladný prístup, tiež ma táto nevyužitá plocha hnevala. Tešíme sa na úspešný výsledok a nový park v centre!
07. február 2019

Palo Slav

Dobrý deň, ďakujem za rýchlu odpoveď, bohužial do dnešného dňa je situácia ešte zhoršená - autá tu naďalej parkujú - pripájam foto z dnes, cca 8:30. V tomto prípade sa jedná o autá bratislavskej vodárenskej.
Trávnik je naďalej rorytí a pri parkovaní niekoľko áut za týžden, nevydrží už dlho. Situácia je tak akútna.

Taktiež je zhoršená situácia s odpakami - prikladám foto zo včerajšieho obeda.
07. február 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnet opätovne preposielame samospráve.

Juraj Hurný
[email protected]
08. február 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na miesto opätovne pošleme nášho inšpektora verejného poriadku a zároveň oslovíme aj BVS so žiadosťou o vysvetlenie.
S úctou

Martina Štefániková, oddelenie komunikácie MÚ Bratislava - Staré Mesto
10. február 2019

Palo Slav

Ďakujem za Vašu reakciu. Ak to bude možné, prosím Vášho inšpekotra o vyjadrenie sa buď sem alebo na mail [email protected].

Zároveň aj Vás prosím o informáciu, kedy a akou formou bude možné zabezpečiť zneprejazdnenie ďalšich vozidiel na trávnatú plochu. Hneď ako to bude, zabezpečíme dobrovolné vyzbieranie odpadkov a kameňov na ploche, aby na jar sa mohla trava zregenerovať.

Ďakujem a verím v rýchlu a príjemnú komunikáciu.

Váš volič Palo
11. február 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
po upozornení BVS naším inšpektorom na permanentné znehodnocovanie verejného priestoru a zelene, nám BVS poslali nasledujúcu odpoveď:

V zmysle Vášho podnetu Vám zasielame vyjadrenie vedenia prevádzky distribúcie vody pre danú lokalitu v znení: „V uvedenom priestore sa nachádza vstupná šachta do kolektoru v ktorom je uložené vodovodné potrubie 2 x DN 800 a DN 200. V prípade potreby ( t.j. údržba resp. oprava vodárenských zariadení ) služobné vozidlá BVS a.s DDV a Infra Services parkujú v uvedenom priestore trávnatej plochy , nakoľko je nutné zabezpečiť prísun náradia a materiálu do kolektoru . Naposledy tak bolo 5.2 a 7.2. 2019 kedy bolo nutné zabezpečiť opravu elektroinštalácie. Vstup do kolektoru z uvedenej strany Žižkovej ul. ( ďalší vstup sa nachádza na opačnom konci kolektoru - N.G.L.Svobodu ) je využívaní hlavne pre odčerpanie vody z kolektoru , nakoľko v kolektore nie je zabezpečený odvod nahromadenej vody ( kondenzát , preplach , oprava resp. porucha .... ) . V tomto prípade je nutná doprava čerpadiel a hadíc až priamo k vstupu do kolektoru . Doprava materiálu a náradia z druhého vstupu je v tomto prípade nemožná nakoľko sa jedená o dlhý úsek. BVS a.s. DDV je si vedomá že dochádza vozidlami BVS a.s DDV k poškodeniu trávnatej plochy a z toho dôvodu sa budeme snažiť riešiť vstupy do kolektoru iným spôsobom pokiaľ nám to situácia dovolí , t.j. obmedzíme parkovanie na uvedenej trávnatej ploche.“ Za pochopenie Vám vopred ďakujeme.

S pozdravom

Bc. Miloš Čáp
Bratislavská vodárenská spoločnosť, a. s.


Veríme, že sme situácia sa nebude opakovať. Čo sa týka výsadby, ktorá by mala zabrániť podobným necitlivým "akciám", poprosíme ešte o strpenie. Ako sme už uviedli, musíme počkať na vhodné počasie, teda prakticky na jar.

S úctou


Martina Štefániková, oddelenie komunikácie MÚ Bratislava - Staré Mesto
13. marec 2019

Palo Slav

Dobrý deň,

rozryté kolaje sme dosypali a dosadili trávu, keďže reakcia BVS bola neadekvátna. Autá tu však, bohužial, aj naďalej parkujú. Viete nám prosím dať informáciu, ako sa projekt posunul? Keďže začína jar, radi by sme už zorganizovali čistenie plochy (stále tu je neporiadok - odtrhnutá značka, súčiastky z televízora a podobne). Celá plocha by mohla byť jeden skvelý a krásny park, ktorý v tejto časti mesta nie je, mesto je vlastníkom pozemku a pomôže sa týmto vyriešiť aj nadmerná voda, ktorá steká celou Žižkovou ulicou, kedže sa na území nenachádza vode dostupná vodná plocha s drenážou, ktorá by ju stiahla.
Na uvedené vydalo ministerstvo pôdohospodárstva aj výzvu na žiadosť o peniaze (33 miliónov eur na zelenú infraštruktúru), podľa mojich informácii je v rozpočte na tento účel stále dostatok peňazí. Treba to len uchopit a môže to byť "quick win" pre všetky strany (vyrieši sa neporiadok, problémové parkovania, nedostatok zelene i pomoc pri silných daždoch + angažovanosť vedenia mesta a doithanutá práca budovania zelene v objeme, ktorá za bývaleho vedenia nebola za celé volebné obdobie, kedže park sa môže tiahnuť už od brala a zelených čimžiakov. Verím že aj vedlajši developer priloží ruku k dielu
10. apríl 2019

Palo Slav

Dobrý deň,
sú nejaké novinky? Na mieste sa aktuálne stav nezlepšuje, napríklad odtrhnutá značka tu je zatiaľ stále, rovnako stavebný materiál. Rozjazdené kolaje boli opravené. Ďakujem za info.
12. apríl 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnet bol po poslednom komentári opätovne preposlaný samospráve k riešeniu.

Juraj Hurný
Odkaz pre starostu
[email protected]
25. október 2019

Palo Slav

Dorby deň, Sú nejaké novinky v tomto projekte? V januári sme mali info o začatí krokov, potešila by aktualizácia stavu. Dakujeme
02. október 2020

Palo Slav

Dobrý deň, je možné znovu aktualizovať status a preveriť stav tohto podnetu? od p.Martina Štefániková je tu návrh riešenia spred takmer dvoch rokov, no doteraz sa s územím nič nerobilo a podnet sa opakuje pravidelne...ďakujem za znovuotvorenie

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania