Zástavka - nezástavka

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Peter Heretík 15. novembra 2013

Vážne je to až taký veľký problém zobrať od dopravného podniku zoznam zástavok MHD a skontrolovať, či na každej jednej je prístrešok a (dostatočne veľký) kôš na odpadky?
(Samozrejme jednorázovo nestačí. Tak ako to robia mnohí so svojím súkromným majetkom, aj stav verejného majetku, by si mal jeho správca PRAVIDELNE kontrolovať a udržiavať ho.)

29. november 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Váš podnet sme odstúpili Dopravnému podniku Bratislava, a.s, ktorý zodpovedá za čistenie zastávok MHD. Podľa našich informácií je čistenie vykonávané pravidelne, podľa potreby a využiteľnosti zastávok. Tie najvyťaženejšie sú upratované každý deň, iné dva či tri krát do týždňa. Preto sa môže stať, že medzi dvoma cyklami upratovania sa mohol smetný kôš naplniť. Smetné koše však nie sú povinnou súčasťou zastávky, preto ne niektorých veľmi málo frekventovaných ako napr. zast. na znamenie Ríbezľová nie sú smetné koše. Tie nemajú slúžiť na komunálny odpad, ale na drobný odpad súvisiaci s cestovaním, napr. použité cestovné lístky a pod.

Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy
29. november 2013

Peter

Tak to je podľa mňa rozhodne chyba, že smetný kôš nie je povinnou súčasťou zástavky. Ľudia cestovaním MHD a čakaním na zástavkách trávia dosť veľa času a tak vôbec nie je výnimočné, že si pritom aj niečo zajedia. V letných horúčavách sú tekutiny takpovediac ako povinná výbava každého a preto nevidím dôvod, aby sa koše pri zástavkách MHD nemohli používať aj na takýto typ odpadu ako sú napr. obaly z nápojov a pod.
Odpad na zástavke Ríbezľová nebol odstraňovaný už niekoľko mesiacov a zhromažďoval sa sa tam už dlhodobo takže o systematickom kontrole stavu zástavky a o jej upratovaní "podľa potreby" (minimálne čo sa týka tejto zástavky) nemôže byť ani reči.
Rovnako som toho názoru, že na každej zástavke by mal byť aj prístrešok.
03. december 2013

Andrej

Nemôžem tomu uveriť, ale dnes bol na zastávke Ríbezľová osadený smetný kôš (smer mesto, opačne som si ho nevšimol) ! Dúfam, že ho nejaký spoluobčan neodnesie do zberu, a že sa bude pravidelne vysýpať. tiež dúfam, že tam niekto nebude vyhadzovať domový odpad
18. december 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ešte dopĺňam, podľa informácii pracovníkov údržby zástavok na uvedenej zástavke MHD "Ríbezľová" bol smetný kos novoosadený na konci novembra. Podotýkame, že to bude už po tretí krát v priebehu tohto roka - kose osadené v minulosti vydržali na svojom mieste iba par týždňov...

Problém vandalizmu a fenomén hesla "ukradni čo môžeš" nemôže DP Bratislava a. s. svojimi vlastnými silami ovplyvniť. A nemôžu byť všade prítomní policajti a kamery...

V zmysle platnej normy STN zastávkový prístrešok, kôš na odpadky a lavička nie sú povinnou výbavou zástavky MHD. Osadenie uvedenej vybavenosti zástavok sa realizuje na základe posúdenia frekvencie cestujúcich na konkrétnej zástavke MHD. Faktom zostáva, že uvedená zastávka je málo frekventovaná, je na znamenie, využívaná iba obyvateľmi najbližších ulíc.

Normy STN si nevymýšľa mesto ani dopravný podnik, ale príslušný orgán ústrednej štátnej správy. Bez ohľadu na to, že niekde nie je osadený smetný kôš, zdá sa nám slušné a normálne, že prípadný odpad, ktorý občan vyprodukuje zlikviduje vo svojej domácnosti alebo na inom mieste na to určenom. Nie odhodením do kríkov.

Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy
18. december 2013

Peter

Pán Papajčík,
minimálne odpadkový kôš by mal byť aj na málo frekventovaných zástavkách bez ohľadu na to, či to je v normách STN alebo nie. Zase sa tu nehrajme na Kocurkovo a netvrďme, že keď nie je povinne nariadené zákonom, aby tam boli koše, že tam tie koše nemôžu byť, ak existuje potreba, aby tam boli. Pritom ak mesto skutočne chce prispieť k tomu, aby v ňom bol väčší poriadok, tak tá potreba tu je. Tomu, že sú málo frekventované treba prispôsobiť jedine vyprázdňovanie týchto košov.

Argument, že sa na danom mieste koše neosadzujú preto, lebo by ich ukradli vandali absolútne neobstojí. To by sme v podobnej rétorike nemuseli koše osádzať vôbec. Veď "načo, keď ich vandali možno aj tak ukradnú"? Myslím, že vidíte aj sám, že takáto rétorika, ktorú ste použili je chybná a nikam nevedie. Keď, ale tvrdíte, že je tu problém s vandalizmom a kradnutím košov, o čom som doposiaľ nepočul, je možno na mieste pouvažovať o inom type odpadkových košov..napr. z iného materiálu, ktorý sa nevykupuje v zberných surovinách, resp. koše pripevňovať k stĺpom iným spôsobom - ktorý značne zťaží ich demontáciu a odcudzenie.
Neviem, či aj na chýbajúce prístrešky na niektorých zástavkach používate rovnaký argument, že tam nie sú preto, lebo "by ich možno niekto aj tak ukradol"...

A áno, zdá sa mi z pozície občana slušné neodhadzovať odpadky na zem, no rovnako považujem za slušné z pozície samosprávy, že nezaťažuje svojich občanov tým, že, ak sa svojho drobného odpadu (ako napr. fľašky z nápojov resp. obaly) nechcú zbavovať svojvoľným odhodením, núti ich nosiť ho neprimerane dlhú dobu so sebou, keďže odpadkové koše nie sú rozmiestnené v postačujúcom počte, navyše otvory na košoch pri zástavkách MHD sú tak malé, že napr. väčšia plastová flaša od nápojov sa do nich ani nezmestí a jediný plastový pohár (napr. od kávy z McDonaldu) tento otvor ihneď upcháva.

Mimochodom, čítaním Vašej reakcie by človek mohol nadobudnúť pocit, že prístrešky a odpadkové koše chýbajú len na tých najmenej frekventovaných zástavkách "na znamenie", čo v skutočnosti vôbec nie je pravda. Príkladom je zástavka Prokofievova - nemyslím tú stranu, ktorá je konečnou, ale tú, ktorá je začiatočnou pre spoj č. 96 - kde autobus chodí každých 20 minút a kde takmer vždy nastupuje viac ľudí. A to je pritom takýchto zástavok omnoho viac... Ako ďalší príklad spomeniem autobusovú MHD zástavku Lafranconi. Skúste Vy niekedy v daždi alebo inom psom počasí čakať na takej zástavke na omeškaný alebo vynechaný spoj, čo nie je nič výnimočné a pochopíte 1 z dôvodov prečo ľudia, ktorí môžu uprednostňujú osobnú dopravu pred hromadnou...

Heretík Peter

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania