Vráťme svetlo do ulíc

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Neriešený
meno
Lukáš 17. novembra 2013

Neviem či by som zrovna tento príspevok nazval podnetom, ale minimálne by som chcel zverejniť to ako je samospráva v niektorých veciach bezruká a nesnaží sa nájsť vyriešenie tohto problému.

Celý problém tkvie vo verejnom osvetlení na „námestíčku“ pred obchodom BILLA na Dlhých dieloch. Pred niekoľkými rokmi (možno je to už 6-8 rokov?) bolo toto námestíčko zrekonštruované, znovu natreté kovové prvky a osadené na časti námestia verejné osvetlenie. Na druhej časti ponechali staré nefunkčné osvetlenie. Od tejto rekonštrukcie sa však o toto verejné osvetlenie nikto nestaral, t.j. nikto nevymenil vypálené žiarivky. Ako roky plynuli postupne poodchádzali všetky žiarivky a posledný čas nesvieti už žiadna.

Problém nahlásim Siemensu veď to opravia...

Zhruba pred dvoma rokmi som nahlásil problém s nesvietiacim osvetlením cez elektronický formulár Siemensu. Počkal som istý čas a svetlo neopravili. Naivne som si myslel, že na to asi pozabudli a nahlásil som to znova. Keď ho neopravili už po tretí krát písal som priamo na magistrát. A odpoveď, ma zarazila. V odpovedi stálo toto: „Osvetlenie pozostávajúce z reflektorov na Ul. Ľ. Fullu a tiež na nadchode nie je v našej správe, nikdy nám nebolo odovzdané do správy a z toho dôvodu neprevádzkujeme a tak ho nemá v prevádzke ani náš zmluvný dodávateľ Firma Siemens s.r.o. Nie je nám známe kto dané reflektory osadil.“
Keďže ho mesto nemá vo svojej správe dovtípil som sa, že si ho po rekonštrukcii a osadení nechala v správe mestská časť. Tam som tiež nepochodil. Podľa odpovedi zisťovali realizátora osvetlenia alebo vlastníka a nepodarilo sa im ho nájsť. Pokúsili sa osloviť aj spoločnosť BILLA o opravu no zjavne neúspešne keďže dodnes nesvieti.

Zhrnutie problému

Poďme teda postupne. Pred cca 6-8 rokmi s najväčšou pravdepodobnosťou za minulého vedenia opravili dané námestie + osadili osvetlenie. Toto osvetlenie, ktoré je napojené na zvyšok siete verejného osvetlenia vraj nikdy nebolo odovzdané do správy mesta a ani ho neprevádzkujú. Ako je teda možné, že je napojené na zvyšok siete verejného osvetlenia? A na záver mestská časť nepozná realizátora pritom za minulého vedenia ním bola s najväčšou pravdepodobnosťou práve ona...

Obávam sa, že tento problém nie je možné vyriešiť keďže ani jedna strana mesto – mestská časť neinicializuje jej vyriešenie. Je taktiež otázne, či sa na miestnom úrade ešte nachádzajú nejaké doklady z pred toľkých rokoch o realizácií daného osvetlenia. Preto by som apeloval aj týmto príspevkom na to aby si to mesto a mestská časť ujasnili. Vyriešenie tohto problému stojí „horibilnú sumu“ a to rovných 140 eur aj 80 centov za náhradné halogenidové 70W žiarivky...

Menší dodatok

Nedalo mi to a vo voľnom čase som si zisťoval pár veci. Ide o reflektorové svetlo na báze halogenidových výbojok od firmy Siteco. Najpravdepodobnejší typ na základe vonkajšieho vzhľadu je SiCOMPACT® A2 MINI. Vo vnútri je halogenidová výbojka o výkone 70W do pätice Rx7s. Takáto výbojka stojí napr. na jednom nemenovanom e-shope 14 eur aj 8 centov. Nakoľko týchto svetiel je 10, výsledná suma je 140 eur aj 80 centov. Na tomto námestí sa nachádzajú aj ďalšie miesta kde počas rekonštrukcie neboli vymenené staré svetlá (resp. tam boli len demontované) a bolo by ich vhodné doplniť. Ak by sme boli ekologickí a využili nie halogenidové reflektory, ale len klasické LED napr. o výkone 20W (na osvetlenie lavičiek dostačujúce) v počte 6 kusov ich cena by bola podľa internetových e-shopov do 150 €. Materiál na ich montáž by stál do 80 eur. Takže celé vyriešenie problému (výmena žiariviek aj domontovanie ďalších svetiel) bez montáže a revíznej správy od elektrikára by stálo horibilnú sumu 370 eur aj 80 centov... Ak sa tento problém nevyrieši, som ochotný zorganizovať menšiu akciu s oslovením nejakých dobrovoľníkov, zoženiem sponzora, ktorý mi poskytne 400 eur (snáď neskrachuje ako by skrachovala samospráva pri tejto sume), vybavím povolenie od samosprávy a spolu s dobrovoľníkmi to opravíme... Na priloženej snímke sú vyznačené červenou farbou reflektory kde je potrebná výmena výbojok a zelenou miesta kde by bolo vhodné osadiť ďalšie napr. na LED reflektory.

18. november 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet a jeho rozsiahle spracovanie. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o dlhý časový odstup a mnohí kompetentní pracovníci už dnes na MÚ nepôsobia, je naozaj takmer nemožné identifikovať kto, ako, kedy a za koľko toto osvetlenie zrealizoval. Budeme sa snažiť iniciovať stretnutie s Hlavným mestom SR za účelom opravy a prípadného vybudovania nových potrebných osvetlení.

--
Ing. Martin Patoprstý
vedúci referátu dopravy a cestného hospodárstva
MIESTNY ÚRAD MESTSKEJ ČASTI
BRATISLAVA – KARLOVA VES
Nám.sv.Františka č. 8, 842 62 Bratislava 4
04. február 2014

Andrej Marský

Chválim nielen nahlásenie podnetu, ale aj ako ste sa do neho doslova ponorili a ako ste si pozisťovali ďalšie informácie! Veľký palec nahor a prajem Vám strašne veľa trpezlivosti, pretože na úradoch sedia ľudia, ktorí potrebujú na vyriešene z 99% banálnych problémov toľko času, koľko treba pri výstavbe mrakodrapu, hlavne neklesnúť na duchu a neprestať byť iniciatívny! Všetko dobré želám.
29. október 2015

Lukáš

Dá sa podnet znovu preposlať? Zaujímal by ma názor nového vedenia. Doteraz nikto žiarivky nevymenil pritom svetlo je napojené na rozvody mestského osvetlenia aj keď sa mesto aj MČ tvári, že nie...
29. október 2015

Admin KV

Dobrý deň, Lukáš, ďakujem Vám za pripomenutie tohto podnetu. Opätovne som ho preposlal Miestnemu úradu.

Michal Molčányi
administrátor OPS Bratislava - Karlova Ves
17. január 2022

Martin Uváček

Bol podnet medzičasom vyriešený? Ak nie, treba ho preposlať MČ prípadne oddeleniu energetiky a osvetlenia na Magistráte.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania