Jána Smreka-chodník-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Devínska Nová Ves

Vyriešený
meno
Ján 18. marca 2019

Chcem sa spýtať, či prístup k škôlke Jána Smreka je cesta alebo chodník? Mnohí vodiči sa tam správajú tak, akoby to bola cesta.

Pýtam sa preto, lebo sa tam nachádza hlavný vchod do škôlky Jána Smreka. Napríklad aj vo VZN sa o tejto komunikácii hovorí ako o chodníku:
https://www.devinskanovaves.sk/buxus/docs//VZN/VZN_3-2015_opr.pdf

Ráno a poobede tadiaľ idú stovky detí do a zo škôlky. Tiež tadiaľ idú deti, aj bez rodičov, do a zo základnej školy. Je tam veľká premávka, ktorá je nebezpečná.

K téme parkovania v tomto úseku je aj nasledovný odkaz pre starostu:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/62488/j-smreka-cesty-a-chodniky-ine

Chcem sa teda spýtať, či prístup k škôlke Jána Smreka je cesta alebo chodník?

19. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

tento prepojovací chodník okolo škôlky bol už niekoľko krát v minulosti riešený rôznymi spôsobmi.
Doba nám priniesla terajšie riešenie tohto problému.
V minulosti bol tento priestor uzatvorený pre akúkoľvek dopravu a rôznymi spôsobmi ( zábranami, dopravnými značkami a pod. )
Z okolitých bytových domov vznikal tlak na parkovacie miesta a obyvatelia si tieto zábrany vysvetľovali tak, že daný chodník je určený ako odstavná plocha a škôlka bola vlastne " odrezaná" od prístupov čo sa týka zásobovania, odvozu a likvidácie odpadkov a pod.
Takéto dopravné riešenie kopíruje prevádzkovú dobu škôlky tak, aby rodičia mohli priviezť dieťa do škôlky a nehľadali parkovacie miesto, ktoré krátkodobo obsadili a je ich hlavne tu v okolí málo.
Mimo čas uvedený na dopravnej značke je v danom mieste povolené státie motorových vozidiel a tak sa nám podarilo svojím spôsobom urobiť kompromis medzi parkovaním a prevádzkou škôlky.

S pozdravom


Ing. Karol Oreský
Vedúci oddelenia výstavby, dopravy a životného prostredia
Miestny úrad Devínska Nová Ves
Novoveská 17/A, 843 10 Bratislava
20. marec 2019

Ján

Pán Oreský, ďakujem za odpoveď, že ide o chodník. Súhlasím aj s aktuálnym legislatívnym riešením spomínaného priestoru.

Keďže na priloženom obrázku je zákazová dopravná značka B34 - Zákaz zastavenia, nesúhlasím s Vašim vyjadrením, že chodník smú rodičia krátkodobo autom obsadiť, (citujem) "aby rodičia mohli priviezť dieťa do škôlky a nehľadali parkovacie miesto, ktoré krátkodobo obsadili a je ich hlavne tu v okolí málo."

Vysvetlenie:
Od 6:00 prví obyvatelia odchádzajú autom do roboty a tak počas prevádzky škôlky sa vždy v okruhu 30 metrov nájde voľné parkovacie miesto. Vzdialenosť 30 metrov je schopné prejsť každé dieťa, ktoré navštevuje škôlku.

Prosím nechajme ten chodník čo najviac pre chodcov. Sú situácie, keď ráno medzi 07:00 a 08:00 matka s dvojročným dieťaťom na detskej motorke a ďalším dieťaťom, ktoré uteká v ústrety spolužiakovi, musí dávať pozor, aby ich na chodníku nezrazilo auto.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania