Neprehľadný výjazd z parkoviska

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 22. novembra 2013

Vodicom, ktori vychadzaju z parkoviska pri Lidli na Trencanskej ulici, sustavne brania riadnemu vyhladu vozidla parkujuce na chodniku pred zastavkou MHD.

22. november 2013

Karol B.

Určite by tam bolo dobré namontovať zábrany a vyblokovať takto parkujúce autá.
23. november 2013

expert

opatovne sa potvrdzuje, ze legislativa platna v tento republike povolujuca pausalne parkovanie na chodniku za podmienky zachovania 1,5m volneho je zla...
25. november 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet.
Zároveň Vám oznamujeme, že sme ho postúpili na vybavenie na Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy,
nakoľko Trenčianska ulica v tomto úseku vrátane priľahlého chodníka je v ich správe .

Tatiana Baáriová, kancelária starostu
13. december 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

hlavné mesto si uvedomuje problém s podobnými situáciami s parkovaním na mnohých miestach v meste.

Riešením by bolo dať kolíky pozdĺž časti vozovky, kde parkujúce vozidlá bránia vo výhľade. Zo skúseností správcu - k pozdĺžnym kolom treba namontovať aj aspoň dva koly kolmo na chodník tak, aby chodci/kočíky pomedzi ne prešli, ale autá nie. V opačnom prípade nám často autá vchádzajú na chodník a zaparkujú za kolíkmi.

Akokoľvek, projekty na osadenie parkovacích zábran sú vždy odbornými zamestnancami na príslušnej komisii posudzované a podľa závažnosti a finančných možností aj realizované. Pokiaľ však platí zákon ktorý umožňuje státie na chodníku pri zachovaní vzdialenosti 1,5 m, nezdá sa nám zmysluplné, ani finančne reálne "vykolíkovať" takmer všetky podobné križovatky a nahrádzať tak nedokonalosť zákona.

Kľúčový problém je v ustanovení zákona ( § 52 ods. 2 zákona č. 8/2009 o cestnej premávke), ktorý napriek zásadnej pripomienke mesta a osobnej iniciatíve primátora k zmene zákona, ktorú iniciovali pred rokom, a ani v najnovšej zmene nebola akceptovaná pripomienka na čiastočné zrušenie parkovania na chodníkoch pri zachovaní min. priechodnej šírky chodníka >1,5 m aspoň v blízkosti križovatiek. Zmenu zákona však môžu urobiť len poslanci NR SR.

Mestská polícia bola požiadaná o kontroly v tomto prípade. Ak je občan svedkom situácie, kedy vozidlá neparkujú v zmysle predpisov, odporúčame obrátiť sa priamo na Mestskú políciu na čísle 159. Z fotografií nie je možné dodržanie predpisov vyhodnotiť ani následne riešiť ako priestupok.

Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy
13. december 2013

ruzinovcan

Vazeny Mgr. Papajcik, dakujeme za Vasu dizertacnu pracu.
Uvedomte si vsak, ze z tohoto parkoviska vychadzaju kazdy den tisice vozidiel a vodici maju problemy s vyhladom.
Je zaujimave, ze na krizovatke Zellova/Mileticova boli taketo koliky osadene len nedavno.
P.S. A na 159 mozete pocas pracovnych dni, v case od 8:00 - 17:00, volat automaticky vy.
29. júl 2014

Martin J.

Podnet je vyriešený.
Ale len vďaka tomu, že Lidl rozšíril vjazd/výjazd z parkoviska a na chodníku pribudli stĺpy trolejového vedenia, ktoré eliminujú parkovanie vozidiel na chodníku.
27. jún 2017

Anonymný užívateľ

Situácia sa opäť zhoršila. Vodička toho červeného auta aj napriek stĺpom pravidelne parkuje na chodníku za hranicou križovatky. Šoféri vychádzajúci z parkoviska tak majú obmedzený výhľad do križovatky. Taktiež sú ohrozovaní chodci. O bezpečnosti a plynulosti dopravy sa v tomto prípade nedá hovoriť.
Pritom ďalej sú na chodníku nainštalované stĺpiky.
Chcem požiadať magistrát, aby zrealizoval také opatrenie, ktoré takýmto arogantným vodičom zamedzí parkovanie na uvedenom úseku chodníka.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania