Sasinkova-stavby a budovy-zlý stav budovy

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení

Kaplnka je vo velmi zlom stave. Zo strany od strany chodnika na Poľnej hrozi spadnutie steny. Boli z nej ukradnute odkvapove rury, cim sa stav kaplnky rychlo zhorsuje.
Viacero nahrobnych kamenov a soch v Ondrejskom cintorine je v katastrofalnom stave a nechavaju ich iba tak spadnut na zem :( 100-150 rocne hroby su ponicene. Pribuzni a rodinny prislusnici tychto zosnulych zjavne uz neziju alebo su mimo SR a netusia v akom stave su hroby, nikto sa o hroby nestara. Starostlivost o zelen krasne funguje.
Prosim, nie je mozne s tym nieco urobit? Vytvorit nejaku zbierku na zachranu a zrestaurovanie tychto uz historickych prvkov cintorina? Dakujem

02. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

odstránenie havarijného stavu oplotenia na Ondrejskom cintoríne je plne v kompetencii majiteľa cintorína – Rímsko-katolíckej (ďalej aj "R-K cirkvi“, farnosť Blumentál, ktorého súčasťou je aj hrobka rodiny Strasser-Polgár (ako je vidieť na fotografii Vášho podnetu). Hrobka sa nachádza v oplotení pri ceste - Poľná. Hrobka javí známky narušenej statiky, takže by svojim pádom mohla ohroziť chodcov a autá prechádzajúce po Poľnej ulici. Na uvedenú skutočnosť sme upozornili majiteľa cintorína. Uvedený stav hodnotíme ako havarijný, pri ktorom je nutné pred technickým vyriešením získať posudok statika.

V uvedenom prípade sa jedná o historický objekt na NKP Ondrejský cintorín, ktorý podlieha dohľadu Krajského pamiatkového úradu.

MARIANUM, ako príspevková organizácia hlavného mesta SR Bratislavy nemôže investovať finančné prostriedky iným spôsobom, ako do majetku zvereného hlavným mestom SR Bratislavy. Hrobky a pomníky na cintorínoch sú súkromným majetkom a nie sú zverené organizácii Marianum do správy.

S úctou,

Ing. Radoslav Vavruš
riaditeľ organizácie

MARIANUM - Pohrebníctvo mesta Bratislavy
príspevková organizácia
02. apríl 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme zaslali aj my priamo farnosti Blumentál s prosbou o vyjadrenie.

S pozdravom

Martin Kollárik
Odkaz pre starostu
02. apríl 2019

Mária Rojková

Dobrý deň, ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď. Viem, že ste už dostali pár podnetov k tejto hrobke, prečítala som si aj odpovede, zatiaľ sa to riešilo iba posunutím informácie na patričné miesta. Obávam sa, že to nebude tentokrát postačujúce, keďže sa to niekoľko rokov nerieši "v zmysle rekuštrukcie hrobky". Posledný podnet bol podaný tuším v roku 2016. Žiaľ stav hrobky je naozaj veľmi alarmujúci a rapídne sa zhoršuje. Nie je vhodné poslať podnet aj Krajskému pamiatkovému úradu? Prípadne, ak by ste mali nápad, poradili by ste mi, ako by sme my občania mohli "zatlačiť" na správne miesta, aby sa s tým naozaj začalo niešo robiť?

Ešte raz Vám veľmi pekne ďakujem za riešenie tohto podnetu.
Prajem krásny deň Mária Rojková

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania