Šancová-stavby a budovy-zlý stav budovy

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

V riešení
meno
Martin 28. marca 2019

Na Šancovej ulici chátra historická budova.

02. august 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
dom nie je v majetku mestskej časti, patrí súkromnej osobe. MÚ môže teda nanajvýš požiadať Stavebný úrad (SÚ), aby zasiahol.
SÚ môže vydať rozhodnutie vlastníkovi stavby na uskutočnenie zabezpečovacích prác v prípade, že stavba svojím stavebnotechnickým stavom ohrozuje život a zdravie osôb alebo značné majetkové alebo kultúrne hodnoty. Ďalej môže nariadiť vlastníkovi stavby nevyhnuté stavebné úpravy, avšak iba v prípade, ak je to vo verejnom záujme a tak isto iba vo verejnom záujme môže nariadiť vlastníkovi stavby údržbu stavby. Dokázať verejný záujme je náročné. Zlý stavebnotechnický stav stavby, ktorý by ohrozoval životy a zdravie ľudí musí vyplývať napr. z posudku statika.
V prípade, že by išlo o verejný záujem, pred nariadením nevyhnutných stavebných úprav môže stavebný úrad vyzvať vlastníka stavby na predloženie dokumentácie a iných podkladov.
Pokuta prichádza do úvahy v prípade, že vlastník stavby na opakovanú výzvu štátneho stavebného dohľadu alebo rozhodnutia stavebného úradu neudržiava stavbu, alebo neudržiava stavbu do tej miery, že jej stav ohrozuje životy alebo zdravie osôb.
Sadzby pokút závisia od toho, či vlastník stavby ignoruje opakovanú výzvu ŠSD pri nariadenej údržbe stavby alebo zabezpečovacích prác a či ide o právnickú alebo fyzickú osobu (viac § 105 a 106 stavebného zákona).

Oddelenie komunikácie s verejnosťou, Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto
27. apríl 2020

Heli

A požiadal už MÚ v tejto veci Stavebný úrad, aby konal? O pár sto metrov je podobný dom, z ktorého už vypadávajú tehly na chodník. Keď sa niekomu niečo stane, ponesú úradníci zodpovednosť za svoje nekonanie?
20. august 2021

Peter Oravec

Dobrý deň.
Aktuálny stav: bez zmeny.
Prosím o preposlanie.
S pozdravom.
22. november 2021

Peter Oravec

Dobrý deň,
stavebný úrad by mal v zmysle § 86 ods. 1 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov vyzvať vlastníkov bytov a nebytových priestorov a správcu uvedeného bytového domu vykonať na stavbe udržiavacie práce na vonkajšej fasáde bytového domu.
Prosím o preposlanie samospráve.
S pozdravom.
05. december 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Administrátor Bratislava-Staré Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]
09. december 2022

Peter Oravec

Dobrý deň,
mesto (samospráva) má množstvo možností, ako riešiť situáciu.
V rámci stavebného zákona samospráva môže (a musí) v takýchto prípadoch:
- sankcionovať vlastníka až do výšky 1 mil. eur,
- nariadiť odstránenie stavby,
- nariadiť údržbu a opravy stavby.
K týmto možnostiam nedávno pribudla ďalšia možnosť, a to žiadať od majiteľa
- zaplatiť vyššiu daň z nehnuteľností za neudržiavané alebo spustnuté stavby.
Podrobnosti napríklad tu:
https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/13982/372993#2440
čas: 40:40
Vzhľadom na to, čo som uviedol, treba žiadať samosprávu (teda magistrát aj mestskú časť), aby sa jasne vyjadrila, čo a kedy z týchto možností voči vlastníkovi danej nehnuteľnosti uplatnila. Čo týmto činím.
Ak samospráva neuplatnila uvedené zákonné možnosti, treba žiadať samosprávu, aby konala.
Admina prosím a žiadam, aby neuzatváral podnet len na základe prípadného oznámenia samosprávy v zmysle "ja nič, ja muzikant, budova je v súkromnom vlastníctve". Takáto prípadná odpoveď samosprávy by totiž bola neúplná, zavádzajúca a nepravdivá.
S pozdravom.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania