Račianska - chýbajúce prístrešky

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Martin Bak 29. marca 2019

Dobrý deň
Už mnoho rokov nie sú na zastávkach električiek Račianske mýto, Ursínyho, Pionierska, Riazanská, Mladá garda, Nám. Biely kríž umiestnené prístrešky hoci jestvujú a na iných miestach už dávno sú umiestnené prístrešky vhodné aj pre úzke zastávky (viď foto). Najmä Račianske mýto, Riazanská a Mladá garda sú frekventované zastávky kde by sa tieto prístrešky zišli.

01. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

sme radi, že vám záleží na stave nášho mesta. O vašom podnete sme informovali oddelenie verejnej dopravy, ktoré sa ním už zaoberá.

S pozdravom



Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
30. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
sme si vedomí potreby prístreškov pre cestujúcich na celej Račianskej radiále. Ako je v podnete uvedené, jednotlivé zastávky na tejto radiále sú veľmi úzke na osadenie kapacitných prístreškov, ktoré by poskytovali žiadanú dostatočnú ochranu pred nepriaznivými vplyvmi počasia. I keď by bolo možné v niektorých prípadoch osadiť prístrešky bez bočných stien (typ prístreška na obrázku v podnete), takýto typ prístreškov neodporúčame, nakoľko ich ochranná funkcia je prakticky nulová. Napríklad však na zastávke „Račianské mýto“, „Pionierska“ a im podobným, nie je možné uvažovať ani s takýmto typom prístreška. Pre osadenie akéhokoľvek typu prístreška by bolo na nej potrebné uskutočniť rozsiahle stavebné úpravy vedúce k rozšíreniu nástupišťa, ktoré by si vyžadovali stavebné práce aj mimo plochy nástupíšť.
Ďalším významným dôvodom absencie prístreškov na takýchto električkových zastávkach je skutočnosť, že ich budovanie si vyžaduje špeciálne zemnenie, ktoré je technologicky aj finančne náročné. Na takéto úpravy hlavné mesto nemá vyčlenené v rozpočte finančné prostriedky a zároveň žiaden investor nie je ochotný investovať do takejto komplikovanej výstavby. Z tohto dôvodu k osádzaniu nových prístreškov na električkových zastávkach pristupujeme výlučne v rámci plánovaných rekonštrukcií električkových radiál a zastávok.
Snahou hlavné mesta je postupne vykonať rekonštrukcie všetkých električkových radiál na území Bratislavy za účelom skvalitnenia poskytovaných služieb vo verejnej doprave. Platí to aj pre Račianskú radiálu. Svedčí o tom aj skutočnosť, že pre rok 2019 boli v rozpočte hlavného mesta vyčlenené finančné prostriedky na obstaranie a vypracovanie projektovej dokumentácie na Modernizáciu električkových tratí Račianskej radiály.
Uisťujeme Vás, že v prípade, ak hlavné mesto v budúcnosti pristúpi k rekonštrukcii električkovej radiály na Račianskej ulici, v rámci ktorej dôjde aj k úprave jednotlivých zastávok na nej, budeme požadovať zahrnutie do tejto rekonštrukcie aj výstavbu nových prístreškov pre cestujúcich.


Oddelenie mestskej mobility
Hlavné mesto SR Bratislava
11. marec 2021

Martin Uváček

Zdá sa, že napriek Korone svitá tomuto projektu na lepšie časy. Mesto hľadá projektanta na úpravu a rozšírenie zastávok na Račianskom mýte. Realizácia sa predpokladá niekedy v najbližších rokoch. Vodičov zmena veľmi nepoteší, cestujúcu verejnosť, chodcov a cyklistov už viac. Pribudnú aj nové prístrešky na Račianskom mýte.
https://www.yimba.sk/rekonstrukcie-elektrickovych-trati/dopravny-podnik-hlada-projektanta-na-rozsirenie-elektrickovej-zastavky-na-racianskom-myte
19. august 2021

Martin Uváček

Začalo sa s rekonštrukciou nástupišť na oboch stranách zastávky. Po novom by mali byť vyššie, širšie a aj s pristreškami. Takže podnet sa rieši. https://bratislava.sk/sk/sprava/magistrat-s-dopravnym-podnikom-bratislava-spusta-rekonstrukciu-racianskeho-myta
30. október 2021

Martin Uváček

Overenie stavu podnetu - podnet bol vyriešený. Minimálne na Račianskom mýte.
13. máj 2022

Martin Uváček

Už sa budujú prístrešky aj na Mladej garde.
11. jún 2023

Martin Uváček

Všetky menované zastávky dostali v rokoch 2021-2021 nový povrch a prístrešky. Podnet je vyriešený.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania