Predaj námestia

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Michal Oravec 04. decembra 2013

Materiály o predaji námestia sa nedajú stiahnuť. Zámer?

Predaj námestia... je vôbec možné predať námestie? Predala samospráva z vôle občanov námestie súkromnej firme v Prahe, vo Viedni, v Berlíne, v Ulanbátare? Poučte nás prosím, vážený pán Milan Ftáčnik, možno je to normálne. Možno by sme mali predať mosty, semafory, parky... alebo radšej samotný magistrát?

Kam sme to dospeli...

04. december 2013

Johny

p. Oravec, tiež sa mi nepáči predaj námestia súkromným osobám, ale momentálne sa tam zastavil čas a bolo by vhodné toto miesto, kde sa vekslovalo vo veľkom, stávali tam ľahké ženy a je to tam tak doteraz, ale bez tých vekslákov, aby sa to celé prerobilo a pokiaľ. by tam bol park, alebo miesto pre voľnočasové aktivity, tak v tom prípade nevidím žiadny problém...
04. december 2013

Juliette

keby to dostalo ako taku kulturu, ako nabrezie pri Eurovei, tak nech to predaju hocikomu. Len nech sa o to stara viac ako mesto doteraz.
05. december 2013

Peter Oravec

Johny, Juliette,
nie, predaj nie je riešenie, pretože predajom mesto stratí možnosť čokoľvek ovplyvňovať v danom mieste. Ak mesto hovorí niečo iné, tak vedome klame. V Bratislave viem menovať už desiatky miest, kde mesto predalo verejný priestor, a následne nie je na tomto predanom priestore schopné zabezpečiť základné veci (poriadok, chodník, zmysluplnú cestu) a pod., a vyhovára sa na to, že je to súkromný pozemok a že mesto tam už nič nemôže.
Magistrát vedome a cielene necháva zdevastovať veľké plochy mesta (Kamenné, SNPčko, Kollárovo, Slobody, Šafko...), aby prišli práve takéto argumenty, že je lepšie hocičo iné než je tam teraz (sami si to tak napíšeme do rôznych diskusií) a potom mesto alibisticky navrhne pozemok predať.
05. december 2013

Johny

p. Michal a Peter, alebo Peter a Michal. ciastocne mate pravdu, ale pokial sa stazujete, treba zacat od seba(nemyslim konkretne Vas), vid. volby zupana... myslim, ze netreba dalej rozoberat.
17. december 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme Vám za Váš podnet, ktorý preverilo oddelenie dopravy. Kamenné námestie je v správe Magistrátu hl. mesta SR Bratislavy, ktorý bol taktiež iniciátorom daného predaja. Preto sme Váš podnet postúpili priamo na Magistrát hl. mesta SR Bratislavy so žiadosťou o vyjadrenie.

Alexandra Obuchová
Hovorkyňa
Referát komunikácie s verejnosťou
Mestská časť Bratislava-Staré Mesto
Vajanského nábrežie 3, 814 21 Bratislava
Tel.: +421 2 5924 6289
Fax.: +421 2 52920003
Mobil: +421 902 051 743
E-mail: [email protected] www.staremesto.sk www.facebook.com/staremesto.sk
31. január 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Magistrátu bola doručená žiadosť o predaj časti plochy Kamenného námestia investorovi. Magistrát teda túto požiadavku predložil na diskusiu poslancom a verejnosti, nerokoval o tom v utajení ani sa netváril, že tu takáto požiadavka nie je. Diskutovalo sa teda o tom v médiách, v zastupiteľstve a na verejnej prezentácii. Od začiatku bolo komunikovené, že podmienkou pre to, aby bratislavská samospráva pristúpila k možnému prenájmu či predaju pozemkov v jej vlastníctve je úprava územnoplánovacej dokumentácie, a taktiež zorganizovanie architektonických súťaží na riešenie verejných priestorov pre možný urbanisticko-investičný rozvoj územia. Je potrebné predovšetkým zdôrazniť, že vo vlastníctve hlavného mesta je len 10% z plochy označenej ako Kamenné námestie, teda 3600m2 z takmer 37000 m2, z ktorej väčšina je vo vlastníctve iných súkromných subjektov a najmä je to plocha pod obchodným domom a hotelom (viac v priloženej mape). Proces dnes nie je uzavretý a investor bude musieť pracovať na projektoch a opäť o nich verejne diskutovať. V princípe sa však hlavné mesto nebráni myšlienke aby investor popri svojej súkromnej investícii venoval svoju aktivitu aj skrášleniu verejných priestorov. Súčasný stav, kedy plocha patriaca hlavnému mestu slúži najmä ako vchod do obchodného domu neplní v skutočnosti svoju funkciu námestia a ani jeho stav tomu nezodpovedá. Je preto podľa nás logické, aby mu venoval pozornosť aj investor okolitej stavby.

Pokiaľ ste mali problém s prístupom na stránku, bolo potrebné kontaktovať emailom webmastera, nie odkaz pre starostu. Nezaznamenali sme však žiadne iné sťažnosti, problém bol teda možno krátkodobý, resp. možno nebol na našej strane.

Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie marketingu a vzťahov s verejnosťou
Hlavné mesto SR Bratislava
24. apríl 2014

Ignác

Nesúhlasím s označením tohto podnetu za vyriešený. Stále nikto nevie ako toto dopadne. Predaj majetku mesta nie je takmer nikdy výhodný pre jeho obyvateľov a tak ako sa to praktizuje na Slovensku a v Bratislave - predávajú sa súkromníkom (= na jediný účel - zisk) ulice, námestia, parky, chodníky... - to je jednoducho neskutočné šialenstvo a v civilizovanej krajine by za podobnú sprostú krádež životného prostredia, bezpečia, možnosti pohybu a zelene obyvateľom mesta by išiel politik či úradník okamžite sedieť.
28. apríl 2014

Ignác

Prečo máme v strede mesta / obytnej zóny kopu blata a prachu? To je stále tajné. Viac napr. tu: http://plsekova.blog.sme.sk/c/354804/Preco-vznikli-HORY-uprostred-Petrzalky.html Podnet NIE JE VYRIEŠENÝ!
28. apríl 2014

Ignác

Chybička sa stáva aj v lepších rodinách, patrilo to pod iný podnet. Tento ale tiež nie je vyriešený.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania