Ružová dolina-Verejné služby-iné

Zodpovednosť za riešenie: Iné

V riešení
meno
Tati 11. apríla 2019

Dobrý deň, týmto by som chcela podať podnet na organizáciu odvozu separovaného odpadu. Naše nádoby na separovaný odpad slúžia nášmu 10-poschodovému domu a susednému 27-poschodovému vežiaku. Kapacitne nestačia a hlavne nádoby na papier a plast sú neustále preplnené, a to až tak, že papier je porozhadzovaný po ulici. Výsledok je ten, že aj ľudia, čo chcú separovať odpad, nemôžu, pretože vyseparovaný odpad musia nakoniec hodiť do bežného kontajnera. Chceli sme požiadať o zvýšenie frekvencie odvozov, ale to vraj nie je možné. Dali by sa len pridať nové kontajnery, ale pre tie tu nie je miesto. Zvýšenie frekvencie odvozov je najjednoduchšie a najlogickejšie riešenie, aby sa ulice zbytočne neplnili kontajnermi a zároveň ľudia mohli separovať. Vďaka za otvorenie tejto témy s OLOm a magistrátom.

20. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

v zmysle VZN č. 1/2017 o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi na území HM SR Bratislavy pre obyvateľov bytového domu objednáva nádoby správca nehnuteľnosti. Správca bytového domu zároveň zodpovedá za čistotu vytriedenej zložky ako aj za čistotu stanovišťa. Na uvedenom odvoznom mieste vykonávame odvozy papiera a plastov dvakrát týždenne, čo je maximálne možný interval. Ak je interval odvozu nepostačujúci vzhľadom k množstvu produkovaného odpadu, je možné zvýšiť počet zberných nádob.

Pridanie jednej nádoby môže zároveň znamenať v prípade potreby zvýšenie intervalu odvozu na uvedenom mieste až o 2x.

Situáciu môžu obyvatelia tiež riešiť jednoducho tak, že budú minimalizovať objem vkladaného odpadu do nádob tak, že fľaše, obaly z nápojov, mlieka a tiež plechovky budú stláčať..

Niektoré bytové domy situáciu riešili vybudovaním stanovišťa s polopodzemnými kontajnermi, ktoré majú kapacitu až 5000l, čo výrazne znižuje počet zberných nádob a zlepšuje ekologický dopad na prostredie.
S pozdravom
Alena Polakovičová
Odvoz a likvidácia odpadu a.s. Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania