Pomalé ale dôsledné ničenie stromov

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Peter 07. decembra 2013

Zobrazený spôsob parkovania sa stal na Šancovej medzičasom normálny. Ak nezaparkujete tak, ako je to na fotkách, dočkáte sa od susedov výčitky, že zaberáte príliš veľa miesta. Takýmtom parkovaním je možné pod našim domom zaparkovať o dve autá viac.

Ja nie som záhradník ale mám dojem, že keď autá stoja na koreňoch stromov a príležitostne z nich oderú kus kôry, nerobí im to dobre. Hlavne keď sú tie autá stále ťažšie a diery pod ich kolesami priamo pri pňoch stromov stále hlbšie.
Počas letnej horúčavy opadalo listie z postihnutých stromov pomerne rýchlo. Už veľa nevydržia. Keď budeme mať šťastie, ešte sa na budúci rok zazelenajú. Ale pri terajšom spôsobe parkovania možno skoro vyschnú. Dúfam, že si to neželá nikoto, ani majitelia áut (medzi ktorých mimochodom patrím).

Preto žiadam, aby samospráva parkovacie miesta na chodníku na Šancovej medzi Jiskrovou a Belehradskou explicitne vyznačila, ich dodržiavanie kontrolovala a ich nedodržiavanie dôsledne sankcionovala.

S pozdravom, Peter

18. apríl 2014

Ľudmila

Dobrý deň, rada by som vedela v akom štádiu sa nachádza riešenie tohto podnetu. Možno by stačilo určité vyhradenie/ zátarasa chrániaca stromy. Určite je ulica lepšia s nimi ako bez nich. Ďakujem.
18. apríl 2014

Odkaz pre starostu

Vzhľadom na chýbajúcu odpoveď Magistrátu možno konštatovať, že k riešenie vôbec nedošlo. Podobný podnet, týkajúci sa iba stromov k nahliadnutiu tu: https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/8813/chybajuce-a-suche-stromy-sancova
30. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
hliadky MsP Váš podnet preveria a v prípade zistenia porušeia zákona budú priestupky riešiť. Ukladanie bariér, či zmeny alebo doplnenia vodorovného a zvislého dopravného značenia nie je v kompetencii MsP ale správcu komunikácie.
Ďakujeme za podnet.

Bc. Marcela Sabinová
03. august 2020

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Magistrát hlavného mesta
03. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

nakoľko od doby nahlásenia podnetu sa podmienky na danej ulici zmenili a minulý rok dokonca chodník prešiel rekonštrukciou kvôli rozkopávke. Dnes sú už štvorce, v ktorých sa stromy nachádzajú, ohraničené vysokým kamenným obrubníkom. V budúcnosti sa budú v rámci parkovacej politiky vyznačovať postupne v jednotlivých zónach parkovacie miesta.
Správanie ktoré ste v minulosti odfotili je státim na zeleni. To je nelegálne a preto akonáhle takéto správanie uvidíte prosíme Vás o privolanie Mestskej polície cez číslo 159.
Ospravedlňujeme sa, že sme Vám v minulosti na podnet neodpovedali. Veríme, že vnímate v súčasnosti vyššiu kvalitu našich služieb a komunikácie.

S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
17. október 2020

Peter

Problém s parkovaním vo štvorcoch, v ktorých by mali byť stromy chránené, som nahlásil v roku 2013. Po šesť a pol roku sa magistrát k podnetu vyjadril,
čo by sa mohlo zdať ako pozitívny zlom, ale neurobil bohužiaľ vôbec nič preto, aby strom zachránil. Dnes je dotyčný strom vyschnutý. Ako s priloženej fotky možno vidno, je pri koreni kolesami oškrabaný viac ako pred siedmimi rokmi.

Otázka je, ako sa k tomu magistrát postaví teraz. Nechá strom spíliť, aby neohrozoval parkujúce autá, a získanú plochu vyasfaltuje, aby bolo k dispozícii o polovičku parkovacieho miesta viac? Alebo konečne uzná, že bez aktívnej ochrany zelene na Šancovej tu stromy nemajú šancu prežiť? Na dnešnej fotke nestojí pri strome žiadne auto, ale to je absolútna výnimka. Dúfam, obecná polícia má v popise práce to kontrolovať a starať sa o nápravu sama bez udaní od susedov. Doteraz to ale nerobila, inak by tam autá nestávali s takou pravidelnosťou.7
Dúfam, že je zodpovednám na magistráte známe, že udržovať zeleň pri živote všade, kre je to možné, je ešte stále najlacnejší spôsob zmerňovania dôsledkov klimatických zmien.

Ochrana zelene musí byť systematická, jasne komunikovaná a kontrolovaná, inak zostane len formalistická ako reakcie magistrátu k tomuto podnetu. Mimochodom, k betǒnovým obrubníkom okolo stromov sú tu najmenej štyridsať rokov,
ale zhruba pred dvadsiatimi boli doplnené asfaltovými nájazdmi, aby autá mohli ľahšie vyjsť hore. Vie o tom magistrát? Človek, ktorý písal odpoveď zjavne nie. Nebolo by najjednoduchším riešením tieto asfaltové rampy odstrániť?

Veľmi by som si želal, aby magistrát tentokrát reagoval skorej ako po šiestich rokoch, a ešte viac, aby ochránil ošte existujúce stromy. V úplne ideálnom prípade by mal namiesto vyschnutého stromu nechať zasadiť nový a postarať sa o jeho efektívnu ochranu.
Je to reálne očakávanie?

Pozdravujem, obyvateľ Šancovej

PS: pridávanie obrázkov nejak nefunguje
17. október 2020

Peter

detail obrubníka vyschnutého stromu
20. október 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ospravedlňujeme sa za nepresnosti v odpovedi. Týkala sa iného miesta na Šancovej.
Podnet na vyschnutý strom aj na odstránenie "rámp" preposielame na zodpovedné oddelenia. Ďakujeme, že nám pomáhate zlepšiť situáciu v tejto lokalite.

S pozdravom
Kto? Oddelenie tvorby mestskej zelene, Oddelenie správy komunikácie

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava
28. december 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

aktuálne už sú výsadbové štvorce chránené plôtikom, ktorý bráni pojazďovaniu. Spustením zóny PAAS 10.1.2022 sa vyznačili miesta, ktoré sú určené na parkovanie. Rovnako tak sa sprísnilo kontrolovanie a sankcionovanie prípadných porušení.
V prípade, že sa ukáže, že niektorý zo stromov už nemá šancu prežiť, bude nahradený. Aktuálne sú tu vysadené 2 nové stromy- jasene.
Podnet považujeme za vyriešený.

S pozdravom,
Kto? Oddelenie tvorby mestskej zelene
Kedy? 2021

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
28. december 2022

Peter

Ďakujem za dôsledné vyriešenie podnetu. Trvalo to síce 9 rokov a 21 dní, ale uschol len jeden strom, takže sme vcelku mali šťastie.
28. december 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ešte by sme radi opravili jednu nepresnosť.
Od roku 2021 tu boli vysadené 4 nové stromy.

S pozdravom,

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania